ZEVS Forum

Skuta, julij 2006

Začel/a robi14, 19. Januar 2008, 13:58:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

robi14

Ker sem včeraj obljubil v temi "Napad na Črno prst", da vam predstavim in pokažem svoje izkušnje s plazovi, bom opisal po moje kar zahtevno turo, vsaj takrat je bilo tako, iz Kamniške bistrice prek Žmavcarjev, na Skuto in Cojzovo kočo ter po drugi strani nazaj na izhodišče v dolino. Sicer sem to turo opravil julija 2006, vendar je vseeno primerna za tole temo.
S prijateljem sva jo mahnila iz doline proti žmavcarjem. Kmalu sva prišla iz gozda, kjer sva obstala kot onemela.  Plaz ki je potegnil iz smeri Kotliškega grabna, Gamsevega skreta in s Cojzove koče, je ustvaril grozno podobo uničene narave, ki se je pokazala v vsej svoji moči.
Seveda nama ni ostalo nič drugega, kot da se s težavo prebijava skozi plazino in iščeva pot proti gori.
Iskala sva jo tudi v smeri Brane v Ruševih dolinah, kjer se nama je končno nasmehnila sreča, kjer sva v gozdu na drugi strani grape  :icon_exclaim: videla pravo pot proti Žmavcarjem.

Ostanki plazu in nekoč gozda...

Na začetku plazu naju je počakala prava snežna jama s potokom, ki se je izgubil v temi...

Pogled proti dnu doline je odkril pravo razdejanje..

Potoček je le tu in tam pogledal izpod kupov snega in ledu, potem pa je izginil v temi.

Ruševe doline niso bile prava pot

Plaz si je izbral pot po tej drči (kotliški graben)

Ko sva le prišla na pravo pot in na Žmavcarje se je začelo tisto pravo...

Veliki greben (2006 mnm)

Pomlad in čudovite barve cvetov

Zalita brezna na malih podih pod bivakom

V daljavi kraljuje najin cilj - Skuta

Pogled z roba malih podov na dolino Žmavcarjev in melišče, katerega sem kar nekajkrat poslal nekam...  :icon_biggrin:

Bivak na malih podih

V ozadju Skuta in melišča pod njo in Rinkami

Žlebiči v južni steni Rink  :icon_wink:

Rumeni teloh ob poti, če se motim, me naj kdo popravi....

V steni in po grebenu proti vrhu

Kako majhna zgleda tale Štruca z vrha  :icon_haha:

Pogled proti zahodu (Grintavec in Kočna)

in pa še pogled na proti vzhodu (Rinke, Turska gora, Brana, Planjava in Ojstrica)

Štruca z druge strani, malo večje  :icon_wink:

Dolgi hrbet

Po snežiščih Velikih podov je bilo še kar veliko snega, tako da je pot hitro minila, malo drsanja pos negu ni škodilo, potem pa še na Cojzovo kočo, kjer imajo odlične štruklje  :icon_wink: in pot nazaj v dolino. Oskrbnica mi je povedala, da je bilo v dolini zaradi plazov še konec maja ogromno snega in da ga je na nekaterih mestih še takrat bilo skoraj 10m. Verjetno je tisti sneg počakal tudi naslednjo zimo.

Res, da reportaža ne paše v trenutni čas, vendar se mi je vseeno zdi lepa in primerna za to stran...

LP,

robi

robi14

ne vem zakaj so nekatere slike izpadle tako majhne...  :icon_question:

polo

Citat od: robi14 dne 19. Januar 2008, 14:05:59
ne vem zakaj so nekatere slike izpadle tako majhne...  :icon_question:

zato ker je na slikomatu privzeto 320x240 pikslov,tam odstraniš kljukico in izbereš željeno resolucijo.

Drugače pa lepe slike :icon_wink:

gradiščan

Lepa reportaža, predvsem pa zelo zanimivo, kaj naredi snežni plaz...

:clap:

Cumulonimbus

no zdaj slike končno vidim, zelo lepa reportaža, neverjetno kaj naredi sneg :icon_eek: :clap:

lp
Član ZEVS :)

alan

robi14

Citat od: polo dne 19. Januar 2008, 16:24:11
zato ker je na slikomatu privzeto 320x240 pikslov,tam odstraniš kljukico in izbereš željeno resolucijo.

Drugače pa lepe slike :icon_wink:

a se jih da mogoč popravit, al jih je treba ponovno naložit?

ablak

Dobra reportaža paše ob vsakem času. Bravo. :icon_wink:

florjo

Zelo lepa reportaza.  :clap: :icon_wink:
Moc plazu - brez besed. Vesel sem, da se na tem forumu
toliko govori o plazovih. Zasluzijo si vso spostovanje.
Pa roze ...  :icon_wink: Tudi sam jih rad slikam.
Morda pa kdaj objavim pod rubriko vegetacija. Poslikanih
jih imam kar nekaj.

Skratka se enkrat bravo za reportazo.  :icon_wink:

polo

Citat od: robi14 dne 19. Januar 2008, 22:26:10
a se jih da mogoč popravit, al jih je treba ponovno naložit?

hmm,kaj pa vem  :icon_question:  po moje kar na novo naložit

mihav

Global warming is a lie;)

robi14

florjo

Citat od: robi14 dne 19. Januar 2008, 13:58:19
Rumeni teloh ob poti, če se motim, me naj kdo popravi....

Po krajsem posvetovanju z mamo sva prisla do zakljucka, da je to: Kernerjev mak,
ki je vzporedna podvrsta retijskega maka. Mama je sprva sicer navijala za retijski mak,
toda po podrobnem pregledu opisa v knjigi: (Hegi Merxmüller Reisigl, ALPSKA FLORA), sva
ugotovila da slednji raste le v Julijskih Alpah. Torej, ker nisva botanika to ni cisto gotovo, je
pa precej blizu.

Se lat. ime: Papáver alpínum kernéri
:icon_smile:

robi14

Citat od: florjo dne 20. Januar 2008, 11:46:40
Po krajsem posvetovanju z mamo sva prisla do zakljucka, da je to: Kernerjev mak,
ki je vzporedna podvrsta retijskega maka. Mama je sprva sicer navijala za retijski mak,
toda po podrobnem pregledu opisa v knjigi: (Hegi Merxmüller Reisigl, ALPSKA FLORA), sva
ugotovila da slednji raste le v Julijskih Alpah. Torej, ker nisva botanika to ni cisto gotovo, je
pa precej blizu.

Se lat. ime: Papáver alpínum kernéri
:icon_smile:

Florjo hvala za informacijo, vendar sem ta mak videval po vsej turi, tudi na velikih podih, ni ga bilo pa nikjer , kjer raste tudi trava...