ZEVS Forum

Pestro nevihtno dogajanje pri Zagrebu na območju Hrvaške (2.6.2022)

Začel/a krispy123, 03. Junij 2022, 21:10:02

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Tudi junij se je začel precej pestro. Včerajšnji dan je spet obetal kar nekaj potenciala za razvoj neviht. Najboljši pogoji so vztrajali že v osnovi med Celjsko kotlino, preko Posavja, Dolenjske do SZ dela Hrvaške med Zagorjem in tja do Karlovca proti jugu. Na tem predelu je pihal v spodnjih predelih precej ugodni jugovzhodnik, zgoraj je prevladoval zmeren-močan severozahodni tok. Ob do 1000-1200 J/kg energijskega potenciala ter solidni heličnosti so bili pogoji ugodni tudi za razvoj kakšne supercelične nevihte. Modelski izračuni so kasneje predvidevali, da se bo vse skupaj združilo v smeri Hrvaške v en velik nevihtni sistem (MSC) in to se je tudi zgodilo.

Vertikalna sondaža za Zagreb je nakazovala precej nestabilnosti.

Okoli 17.00 ure se odpravimo z ekipo štirih (Matej, Gregor, Aleš) preko Posavskih hribov do območja Krškega, ter Brežic. Istočasno že "bučijo" nad širšim območjem Celja, Koroške močne nevihte z zelo debelo točo, škoda je bila spet precej velika včeraj, tako na pridelkih, kot tudi marsikje drugje. Ostali so ogromni kupi toče, ki je bila po velikosti tudi do 6-7 cm debela.

Supercelica zavija preko Posavskih hribov v smeri proti Zagrebu, tako se odločimo, da gremo na Hrvaško v okolico kraja Zaprešić. Tam se ustalimo in čakamo vse skupaj.

Radarska slika.

Že od daleč se vidi kakšna mrcina se nam bliža. Prava klasična supercelica z wall cloudom. Kar fotogenična zadeva, edino malo slabšega priokusa je bilo, da nam je oslabela nekoliko ob poti proti JV. A vseeno čisto zadovoljen.

Trenutek ko se zadeva zabije pred višje hribe na SV robu, torej hrvaške planine Medvednice, nevihta precej oslabi.

Timelapse.

https://www.youtube.com/watch?v=8CkEYNwZRpg

V smeri Posavskega hribovja prihaja nova supercelica, ki se postopno združi v večji nevihtni sistem, kot linija.

Ostali člani se odpravijo v smeri proti Karlovcu, da jo prestrežejo. Jaz ostanem na moji prvi točki, saj moram bit ob 23.00 uri v službi. Vse skupaj se krepi ravno pred mano, v smeri boljših pogojev proti jugu z več energije. In tako se ujame še druga supercelico dneva, rotacije je bilo kar nekaj z mezociklonom in potencialnim wall cloudom. CG strel je bilo zelo malo, večina v oblakih. Ampak neverjeten vibe.

Kasneje se hitro odpravim proti Mariboru nazaj, padem v hud naliv z močnim vetrom, nevihta gre direktno po avtocesti. A na srečo brez toče. Lahko rečem tale začetek te sezone je za zdaj izjemen, vse kar pride od sedaj naprej je še samo bonus.

Za konec prilagam še fotografije dveh supercelic z mezociklonom nad Celjsko kotlino. Foto (Tim Geršak).

Matej1998

Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Thor

zevs.si[move]

krispy123

Prilagam še nekaj fotografij iz prejšnje noči. Nad Alpami so nastajale krajevne nevihte v sosednji Avstriji, ki so potovale v smeri proti jugovzhodu. Na predelu Madžarske je pozno popoldan že nastala ena solidna dvignjena supercelica, ki je potovala južno od kraja Szombathely. To so poslikali lovci iz Madžarske.

Pozno zvečer je se vse skupaj postopno začelo organizirati v nek večji sistem neviht. Tako sem se odpravil v smeri proti Lipnici čez mejo, v želji da dobim ujamem še kakšno strelo. Postavljen sem dovolj južno, da sem lahko brez skrbi slikal na suhem v prvem delu.

Radar.

Slika razelektritev.

Sprva so bile le same strele v oblakih, a postopno se je to spremenilo. V tistem trenutku ko je nevihta prišla nad ravninski del (Lipniško polje). Opaziti je bilo tudi manjši mezociklon, kot neka kratkotrajna supercelica spodaj z wall cloudom. Kar se je videlo tudi s prostim očesom. Končno se ujame tudi nekaj bližnjih razvejanih CG strel. To je bila velika želja.
:icon_wink:

mat89

Bravo Kristijan za report :beerchug:
Bom jaz še dodal nekaj slik

Klasična supercelica,pogled z Zaprešiča. Imela je res bolan wall cloud,žal je do nas nevihta malo oslabela.

Od zadaj se lepo vidi točo nosna zavesa,pogled v smeri kraja Kumrovec,tik ob slovenski meji,kjer je bilo toče tudi po 20 cm.

Timelapse klasične supercelice
https://youtu.be/7yqpAL3fL70

Kristijan je ostal na tej lokaciji v Zaprešiču,mi pa se odpravimo v smeri Karlovca,kjer prestrežemo HP supercelico,ki je lomastila z hudo točo na Dolenjskem

Timelapse
https://youtu.be/WTvFcGMxiQs

Neurje123

Est! Est!! Est!!!

Lepe škodoželjne prašičke! Lepo ste polovili, kar je bilo v vaših koncih.  :beerchug:
Life is like weather! www.wineandweather.net/

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

Nanika1991