ZEVS Forum

Fotogenična nevihta v Mariboru 16.6.2022

Začel/a Neurje123, 17. Junij 2022, 08:44:10

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Neurje123

Včeraj nas je v Mariboru presenetila fotogenična nevihta, ki so v zadnjih 10-15 letih pri nas skoraj izumrla vrsta. Pri nas v Mariboru je to bila najbolj fotogenična nevihta po letu 2017, verjetno pa celo po 2016, ko nas je neurje doseglo iz iste smeri. K sreči sem včeraj delal od doma, tako da sem nevihto vsaj lahko dokumentiral. Je pa zanimivo, da je še bolj fotogenična nevihta prešla Maribor na isti dan, 16.6.2009.

Neurje je v Mariboru povzročalo preglavice predvsem z močnim vetrom, zabeleženih je bilo več intervencij. Sicer pa je letošnje poletje na severovzhodu Slovenije izjemno pestro, praktično vsak teden nekaj ponudi že od pričetka meseca maja. V Mariboru je to bilo že četrto neurje od 25.5. z intervencijami večjega obsega, ki jih je zabeležila Uprave za zaščito in reševanje.

Fotografije si sledijo v zaporednem vrstnem redu, slikane so med 14:30-15:00.

mat89

Gregor,lepo dokumentirano :beerchug:

Prilagam še jaz nekaj slik,slikano Maribor Tezno blizu poštnega centra. Sem na hitrco skočil z šihta.

radarska slika

Pogled z službe,Tržaška cesta-Maribor

Pogled na res lep shelf cloud,levo se še vidi wall cloud te supercelice,ki je ob prečkanju Pohorja hitro oslabela in šla v linijo.

tukaj je linija oslabela,začelo je močno pihat in deževat. Strele so švigale na vse strani. Na koncu še skoraj divjega zajca nabasal ;D

Posledice viharnega vetra,Letališče Maribor, cca 200m, od te table je bil maksimalen sunek 82 km/h.

Neurje123

Super ujeto še iz drugega konca Maribora.  :clap:

krispy123

Super poslikano Gregor iz blizine celice, za malo predstave ko sem jaz bil istocasno na drugem koncu. Tako je zabelezena ta celica iz vseh perspektiv. Nekaj smo vsi ujeli.  :icon_wink:

Kar zanimiv dan.

Neurje123

Citat od: krispy123 dne 17. Junij 2022, 23:21:33
Super poslikano Gregor iz blizine celice, za malo predstave ko sem jaz bil istocasno na drugem koncu. Tako je zabelezena ta celica iz vseh perspektiv. Nekaj smo vsi ujeli.  :icon_wink:

Kar zanimiv dan.

Presenetil me je ta dan, top ujeto iz večih koncev.  :icon_wink:

krispy123

Evo prilagam, da bo vse na mestu še nekaj mojih fotografij. Tole celico smo res poslikali iz vseh strani, oziroma je super dokumentirana. Osebno sem se gibal sprva vzhodno od Tepanj, kjer sem imel pogled na celico proti severu. Ob prihodu močne nevihte preko Pohorja so se prehodno pokazale zanimive striacije in shelf cloud na južnem robu, ki pa se je sprva skrival direktno nad vrhovi hribov. Istočasno je celica potovala direktno preko spodnje Dravske doline proti jugovzhodu.

Ena hitra iz avtoceste preden je zadeva razpadla nad Dravskim poljem.

Slovenska Bistrica.

Kasneje se odločim glede na radar, da se premaknem proti Celju. Naredim postanek še pri Ljubečni in imam razgled na razvijajoč MCS (sistem več neviht), ki je prihajal preko Koroške navzdol proti Celjski kotlini. Manjkali so pogoji za kaj bolj fotogeničnega na tem predelu,za kakšno boljšo organizacijo. Tako ostane pri neizrazitem shelf cloudu, torej nič posebnega. A vseeno zanimivo je bilo spremljat celotni turbolentni prihod, CG strele so žgale povsod okoli.

Hočem še več, saj si želim ostati pred celico. Grem za Dramlje, ter potem lov zaključim direktno v Šentjurju že pred Posavskimi hribi.

Za konec pa še mimohod včerajšnje nevihte pri Mariboru.

lp.

Thor

zevs.si[move]

krispy123

Na srečo sem dobil še dodatne fotografije od znanca, torej domačina "spotterja" iz Ruš. Ta je odlično dokumentiral tole celico nad Dravsko dolino, ki je nosila fotogeničen shelf cloud, ter manjšo točo.

Avtor fotografij: Gregor Salomon

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2