ZEVS Forum

Sankaški izlet na Gorjancih

Začel/a Ledeni, 16. December 2007, 20:02:58

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 4 Gosti gledajo to temo.

Ledeni

Danes po kosilu sem s sorodniki odšel na Gorjance, natančneje, k Miklavžu. V dolini je bilo oblačno in temperatura -1°C. Ko smo se začeli dvigati, je začela temperatura hitro padati. V Gabrju na 370 mn.v. je bilo že -3°C, vidni so tudi bili sledovi kar močnega vetra, ki so spihali sneg v zamete. Višje je temperatura še bolj padla in na našem cilju na višini 964 m dosegla -6°C.

Znašli smo se v gosti megli in zmernem SV vetru. Za pokušino sem izmeril debelino snežne odeje, ki je znašala 45 cm. Tudi še drugo merjenje je pokazalo 45 cm snega. Prvič sem preizkusil leto dni stare gamaše, ki so se dobro izkazale.

Pri Miklavžu gradijo novo kočo, a dela bodo nekaj časa mirovala.

Drevje je ovijalo kosmato ivje.

Tudi smreke so imele kosmato ledeno oblogo.

Potem smo krenili nazaj v dolino, čakal nas je približno sedem kilometrski spust s sanmi po zasneženi cesti.

Malo presenečen sem bil, kako so Podgurci po kosilu množično planili na Gorjance z vsemi mogočimi prevoznimi sredstvi: avtomobili, štirikolesnimi motorji. snowboardi, smučmi, sankami in v nečemu, kar je bil včasih čoln. :icon_eek: Najbolj pogosta kompozicija je bila sodobna avtomobilska vprega z vpreženimi sankami.

Med potjo smo jih srečali kar nekaj in se jim umikali v visok sneg.

Mi smo bili le navadni reveži s sankami.

Cesta je bila v zelo dobrem stanju za sankanje, le klanci niso bili povsod dovolj strmi.

Spust je bil kar dolg, tako da so me na koncu že pošteno bolela stegna. Ampak zeblo pa me le ni.  :icon_biggrin:

Na koncu smo si privoščili še nekaj spustov po hudi strmini nekdanjega smučišča in uprizorili revijo padcev. (na žalost ni zabeleženo)

Ob vrnitvi v dolino se je bilo spet treba sprijazniti z brozgo in soljenimi cestami. Kje so časi, ko so pozimi na cestah kraljevale konjske vprege s sanmi  :wise: :wise:

ŽUPMART

sorban

Lepo nedeljsko popoldne!  :clap:  :clap:  :clap:  :icon_smile:
Hude nevihte ne trajajo dolgo!
http://lendavske-gorice.zevs.si/

Davor

Prijetno s koristnim izkoriščen dan v ¨nulo¨. :icon_wink:
Prijetne slike! :clap:

Lp
Brez oblakov ni ciklona!

gradiščan

Cumulonimbus

Član ZEVS :)

tesovnik

Elessar

Lp, Tilen

blazek

Res prelepo je tam gor. Me prav zanima, kolk snega je vrglo na Trdinovem vrhu? Lepo ste se imeli. :clap:

matootam

Odlična reportaža!
Haha, sam uni z čolnom so se pa dobr spomnl   :icon_haha:

polo

Lepo lepo  :icon_wink: malo je mankalo da se nisem danes  odpravil gor :icon_smile:

Ciklon

Prava zima pri vas. :icon_wink: Dobro ste izkoristili nedeljsko popoldne. :icon_wink: :clap:
Lepa reportaža, bravo. :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

markokorosec.net

Lepo, lepo je na tistem koncu :buttrock: Super fotke! :icon_wink: