ZEVS Forum

Vrh Korena, V.Zvoh, Kvavec oz. zakaj imam rad AC ;)

Začel/a florjo, 02. December 2007, 18:37:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

florjo

Pozdravljeni,

z velikim veseljem berem vase raznolike dogodivscine in terensko opazovanje vremena, zato sem se odlocil da tudi sam malo prispevam k temu.
V sredo sva se z prijateljem odpravila na krajsi planinski izlet. Rekla sva si - malo v sneg pa na svez zrak, toda ne v preveliko nevarnost.
Iz tega razloga sva z sabo vzela le cepin, dereze pa pustila doma (nikoli ne storite obratno!). Nameravala sva v blazje strmine, z ugodnim izhodom, tako da bi nama bile dereze nepotrebne, ce pa ze, bi se preprosto obrnila ali izbrala drugo pot. Napovedan je bil tudi mehak sneg z tanjso skorjo na prisojnih pobocjih.

Kot sem ze omenil sva se odpravila v sredo. Za ta dan je bilo napovedano lepo AC vreme, z nizko oblačnostjo in brez omembe vrednih vetrov. Sam sem se racunal na jutranjo meglo v Ljubljani in kasnejso uzivancijo na z soncem obsijanih vrhovih. No, prvo presenecenje je sledilo ze zjutraj, ko se je Ljubljana prebudila v soncno jutro. Kaj zaboga? Ok, greva naprej proti Kamniku in preseneceno ugotoviva, da je snezna meja precej visoko. Za cilj sva izbrala V. Planino. Po manjsem postanku v Kamniku se premisliva in se odlociva za obisk vrsacev na sosednjem bregu Kamniske Bistrice. Upava tudi na malo snega.

Avto pustiva pri zicnici za V. Planino, sama pa nadaljujeva pot po Dolini Korošice proti Krvavcu. Jutro je hladno, a hoja naju kmalu ogreje. Na rastlinah je prisotna slana, ki je ze po starem ljudskem izrocilu znanilka lepega vremena. Pot skozi gozdove je prav jesenska, le pomrznjena tla dajo slutiti na zimo.

Na koncu doline se odlociva za pot proti Pl. Košutna in nato naprej proti Vrhu Korena. Zavijeva na desno in se pricneva vzpenjat. Sprva jasno vreme se vse bolj oblači in že okoli desete ure dopoldan popolnoma prekrije nebo nad nama. Tako je izgledal pogled malo pod planino proti jugu:

Proti V:

in proti Z, kjer se lepo vidi spodnja oblačna meja.

Nadaljujeva pot in se pocasi preblizujeva oblaku. V spomin se mi vrinejo grenke zelje na lep soncen dan, a ne obupava. Upava da vrhovi presegajo oblacno plast.
Na poti opaziva se alpski nacin merjenja padavin :). No, vsaj lahko bi bil tudi to ...

Opaziva zanimiv pojav ledenih svec na rusevju. Sam jih se nikoli nisem videl v taksnem stevilu. Vzrok za njihov nastanek mi ni popolnoma znan, mogoce pa je kriva pretekla odjuga oz. nedavni jugozahodnik. Vase mnenje?

V oblaku je vidljivost mocno zmanjsana, zato so se kot najboljsi orientacijski faktor izkazejo snezne gazi predhodnikov. Na tem mestu zelim dati manjsi poduk. Pozimi nikoli ne nacenjajte novih gazi poleg obstojecih, saj lahko z tem spravite v velike skripce gornike za vami, ki so se na istem mestu znasli v slabsih orientacijskih pogojih. Prepletene gazi jih namrec lahko mocno zmedejo. Te stvari so vcasih celo zivljenskega pomena.

Vzpenjava se in vzpenjava ter koncno!!, prvi znaki jasnine.

Kmalu za tem sva na vrhu (okoli 12.30) in odpre se nama cudovit pogled na premnoge stvari. Hribi v daljavi so kot iz sanj. Sonce razkrije v vsem svojem sijaju premnoge cudovite ledene kristale na tleh. Vreme je cudovito, dinamicno in se neprestano spreminja. Oblaki hitijo sem ter tja. Zdi se, kot bi nekdo kuhal v dolini, saj vodna para kar vre iz njih. Zelim si, da bi trenutek trajal vecno. Kasneje ugotavljam, da se je oblacna plast cez dan nizala in proti popoldnevu prekrila celotno Lj. kotlino. Se nekaj slik:

pogled iz Vrha Korena proti SV...

proti S (mislim da je snezna piramida na desni Turska gora)...

v dolino proti Z...

ponovno proti S, le malo nizje slikano ...

sem pozabil, kje je slikano, mislim da tudi proti severu ...

Ker se je napravil lep dan in je dneva se dovolj se odlociva za krozno pot proti V. Zvohu, Krvavcu in nato nazaj v dolino od kjer sva prisla. Nadaljujeva torej z grebenskim precenjem, kjer od lepot in dinamike vremenskih pojavov dobesedno norim. Kolega me ima na trenutke ze polne ****.

Na poti srecava tudi moza, ki nama zaupa poucno zgodbo. Govori o skupini mladih fantov, ki so v preteklosti odpravili v te kraje, sneznim radostim naproti. Z sabo so imeli tudi osemletnega fantica. Ob planini Kosutna pa se je sprozil snezni plaz (ki sicer ni redek pojav v zasnezenih hribih in največji strah dobro podučenih gornikov) in pod seboj pokopal najmlajsega med njimi. Pod snegom je lezal vec dni, preden so ga uspeli izkopati. V spomin in opomin na ta dogodek danes na planini Kosutna stoji kapelica.

Take zgodbe so pozimi v hribih dobrodosle, saj te opomnejo na tvojo nemoc pred mogocno naravo. Spomnijo te, da si narava zasluzi vso spostovanje in le dobro pripravljeni lahko nemoteno uzivajo v njenih brezmejnih lepotah. V mojih dosedanjih izkusnjah sem videl ze mnogo taksnega ali drugacnega junastva, ponavadi pa je vse skupaj vprasanje le enega trenutka, ko se sestejejo vse napake in vrnitve nazaj vec ni. Po tem je le se jok. Seveda vse skupaj precej zavisi od posameznika in tudi izkusenim in poducenim se lahko zgodi najhujse, bistvena razlika pa je ponavadi v tem, da slednji vedo v kaj se podajajo.

No, nekaj slik iz najinega grebenskega precenja. Pri precenju proti V.Zvohu sva imela Z na desni strani in V na levi. Iz dolin na vzhodni strani je kar vrelo:

Na desni strani, proti zahodu, je bilo nekoliko bolj umirjeno.

V daljavi na Z se vidi Storžič, še dlje pa vrhovi Julijskih Alp.

Pri precenju se vrhovi vse bolj cistijo in oblacnost se pomika v dolino, dokler se ne ustalijo na doloceni visini in ustavrijo pravo megleno morje.
Pogled iz VZvoha na levo:

Prispeva na Krvavec (hrib na vrhu enako imenovanega smučišča, če kdo mogoce ne ve ;) ) . Pred nama na jugu je ogromen bazen oz. vodni rezervar. Če ste dovolj pozorni, lahko opazite mehurčke na vodni površini. V bazen so namreč potopljene preluknjane cevi (nekaj jih je vidnih tudi izven vode), skozi katere spuscajo zrak. Vodni mehurcki, ki se tako pojavijo na vodni povrsini, preprecujejo zmzovanje vode. Vsaj mislim da je tako, saj sem podoben razlog zasledil pred kratkim v neki oddaji glede ribnikov in njihovega prezimovanja. Za morebitno napacno razlago se opravicujem.

Za nama na severu lahko vidimo hribe, ki se kar kopajo v soncu. Ura je približno 14:00.

Se zadnji pogled v megleno morje pod nami in sprijazneva se z dejstvom, da je soncnega dneva za danes konec. Pot nadaljujeva po smuciscu do hotela na Krvavcu in nato levo nazaj v dolino Korošice.

Oblak naju obda ze kmalu po nekaj metrih sestopa, se na smuciscu:

Snezni topovi obratujejo neumorno:

Zicnice zaenkrat se stojijo:

Na smuciscu srecava le enega tekaca na smuceh. Orientacija je zaradi megle mocno otezena in vklopiva vse najine senzorje in izkusnje. Malo nam pomagajo tudi ljudje ob poti. V oblaku naju pricaka lahno snezno prsenje, ki kaj kmalu pobeli pobocja skoraj do doline.

Snezak :) :

Pot v dolino. Predhodnjih sledi ni vec, zakriva jih rahla "snezna" odeja, V veliko pomoc so table, merkacije in ljudje.

Ta gozd je bil ob vzponu se popolnoma jesenski. Sedaj pa ...

ZEMLJEVID CELOTNE POTI

No, to bo vse. Prezivela sva lep in dinamicen zimski anticiklonalni dan, kot ze dolgo ne.
Mogoce za konec omenim le se probleme z fotoaparatom. Sem ponosni lastnik CANON, PowerShot A75, ki nikakor ne mara mraza. To sem ugotovil ravno tega dne, kot resitev pa se je pokazala nosnja tik ob telesu oz. z drugimi besedami: ce ga nisem grel z toploto svojega telesa, je stvar popolnoma zablokirala. Ce je kdo imel podobne tezave, naj jih prosim deli z mano.

Lep pozdrav

tesovnik

alan

Davor

Brez oblakov ni ciklona!

Pihe

Bravo rojak! :clap:
Za vse vremereporterje pa velja, da postajate vedno boljši in zanimivejši! To nam bo obisk foruma povečalo! :buttrock:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

markokorosec.net

mato81

Tale tvoj fotoaparat pa sploh ni od muh, Tadej :)

Tud če ne bi biu u sredo s tabo, bi se že na podlagi tvoje fotoreportaže odločil, da grem naslednjič pa prav na to turo.

TAĐIKI

Lepo, lepo  :icon_biggrin:

Takole polno pa je izgledal bazen pred natančno mesecem dni...

Cumulonimbus

lepa fotoreportaža, madona saj jim bo vode zmanjkalo za zasneževanje :icon_lol:

lp
Član ZEVS :)

ablak

Bravo florjo! Čudovita reportaža, bogato podkrepljena z textom, da o fotkah ne govorim. :clap:

Lp

Astra

Bravo. Enkratna reportaža in odlične slike. Noro.  :clap:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

gradiščan

Zelo lepa reportaža, zanimivi in poučni opisi :icon_arrow:, tisto z mehurčki v ribnikih pa popolnoma drži :icon_wink:.

Hvala, ker deliš te lepote z nami :clap:

jaka

paradolf

Folorjo me veseli da si se končno opogumil in naredil odlično reportažo :icon_wink:
Fantje so že vse napisali, tako da ti lahko le še čestitam.  :clap:
Le tako naprej :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Ciklon

Lepo, lepo in še enkrat lepo. Skratka čudovito :drool:. Bravo! :icon_wink: :clap:
Raj je v naravi :buttrock: