ZEVS Forum

Napoved vremena [ 1.11 - 15.11.2007]

Začel/a Ciklon, 01. November 2007, 00:43:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Enkrat eden, drugič drugi model daje kako tako lepo karto ven.
Spet GEM:

Ob prihajajočem poslabšanju pa lahko kot kaže rečemo le to, da bodo v krajih južne SLO kjer naj bi padlo v višje ležečih krajih vsaj nekaj beline, imeli tam potem vsaj nekaj dni prave zime z snežno odejo, mrazom in vetrom  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

indijanc

ARSO si pa kot kaže sploh ne upa zamenjati napovedi ali pa je krivec izpad ECMWFja...? :icon_smile:

markokorosec.net

Zmeraj bolj imam občutek, da je algoritme za model GEM delal al snegoljubec al pa nekdo, ki so mu všeč ekstremni dogodki saj karte tega modela so ponavadi malo podivjane :icon_mrgreen: Tista karta zgoraj zgleda preveč lepa, da bi bla realna.

ECMWF 00z današnji zagon je na voljo, le ARSO-va vizualizacija tako ALADIN-a kot ECMWF-ja ni na voljo, torej je njim nekaj crknilo. Zanimivo res, da tudi uradne napovedi še niso posodobili :icon_biggrin: Nekaj mi je prišlo na uho, da naj bi čistilka ponoči izklopila kabel za napajanje računalnika, ki izvaja izračune modelov ter vklopila sesalec, baje naj bi bilo to nujno za čistost podatkov, in je tako prišlo do izpada sistema :shrug:

paradolf

Citat od: skywarn.si dne 13. November 2007, 12:35:21
Zanimivo res, da tudi uradne napovedi še niso posodobili :icon_biggrin:

Meni se pa zdi da se vseskozi spreminja  :icon_haha:
ARSO detajl:
Ponoči in jutri bo oblačno. Na severu bo večinoma suho, drugod se bodo pojavljale rahle padavine, po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Padavin bo več na jugovzhodu države.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Vremenko

Pihe

A me boste nagonili, če rečem, da me vse to pričakovanje snega danes ponoči čisto NIČ ne gane? Ker je 99% jasno, da v mojih krajih (SZ Slovenije) padavin ob takem razvoju ne more biti.Zdaj lahko s Skywarnom samo preračunavava, na koliko bo potegnila burja. :icon_arrow:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Vremenko

Sprva bo večinoma sončno, proti večeru pa se bo oblačnost od zahoda povečala. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem okoli 14 stopinj C. Ponoči in jutri bo oblačno. Na severu bo večinoma suho, drugod se bodo pojavljale rahle padavine, po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Padavin bo več na jugovzhodu države. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 1, ob morju 4, najvišje dnevne od 0 do 5, na Primorskem do 10 stopinj C.(arso)
Tudi besedno je napoved malce spremenil.

indijanc

Ja sedaj je ARSO zamenjal napoved, ki je, tako kot je že paradolf povedal, še vedno zelo spreminjajoča...Pravzaprav je vedno, ko izdajo novo napoved, nekoliko drugačna od prejšnje... :shrug:

Sam tale s čistilko je pa dobra... :icon_haha:

Astra

Se strinajm s Pihetom in Twisterjem, da bo na naši strani Alp snežink le za vzorec, ker bo šel ciklon južneje od nas od S proti JV. Hkrati mu bodo vsaj delno Alpe pripravile tudi pregrado, ki bodo onemogočale padavine na zahodu. Mislim, da bo SV veter deloma sušil ozračje na naši strani Alp, južno od nas pa zna pasti kar nekaj padavin. Ob Jadranu bo kar lepo deževalo, v Kotarju in vzdolž Velebitov ter Bosni ga zna kar nekaj namesti. Snežnik in okolica ga bosta dobila daleč največ. Ja, tudi Ljubljana z okolico lahko pričakuje deževje, rosenje in morda mokro belino, centimetre pa bodo merili verjetno samo še na JV Slovenije, notranjskem, dolenjskem ...

Gorenjski konec, zahod Slovenije in koroška bosta v glavnem pod oblačnim pokrovom in kakšno snežinko zna prinesti še tam vmes.

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

GIFTED

Mislim da nam "južnjakom" SLOvenije ne uide kakšen lep cm.

Za začetek bo,da bomo vsaj gume pa pogone sprobal  :icon_haha:

urša

Citat od: Pihe dne 13. November 2007, 12:52:26
A me boste nagonili, če rečem, da me vse to pričakovanje snega danes ponoči čisto NIČ ne gane? Ker je 99% jasno, da v mojih krajih (SZ Slovenije) padavin ob takem razvoju ne more biti.Zdaj lahko s Skywarnom samo preračunavava, na koliko bo potegnila burja. :icon_arrow:

Nič te ne bomo nagonili.Gonila te bo burja in z Skywarnom bosta prava vetrogončiča :icon_wink: :icon_biggrin:

Vremenko

V soboto bo pomoje samo v JV in V rahlo naletaval sneg.
Bomo še vidli :shrug:

walter76

Po moje bomo tokat pozitivno presenečeni in bo kaj več kot naletavanje ,res da ne povsod a marsikje..
Bo pa J,JV največ imel od tega..
Prijatelj vremena !

markokorosec.net

Citat od: Astra dne 13. November 2007, 13:36:09Hkrati mu bodo vsaj delno Alpe pripravile tudi pregrado, ki bodo onemogočale padavine na zahodu. Mislim, da bo SV veter deloma sušil ozračje na naši strani Alp, južno od nas pa zna pasti kar nekaj padavin. Ob Jadranu bo kar lepo deževalo, v Kotarju in vzdolž Velebitov ter Bosni ga zna kar nekaj namesti.
A to govoriš za jutri, Astra? :icon_question: Sekundarni ciklon se formira vzdolž osi višinske doline v severnem Sredozemlju, nato se bo pomikal nad srednji Jadranu in naprej proti osrednjemu Balkanu. Alpe nimajo nikakršne zveze s padavinami na zahodu, saj pride poslabšanje od JZ in cirkulacija je taka, da padavine prinaša od JJZ nad nas, žal pa postavitev ciklona toliko južno, da ima severna in zahodna SLO v višinah že kontra SSV veter in padavine do tam ne pridejo, glavnina ostane na sprednji strani ciklona nad Hrvaško, Bosno in deloma na JJV SLO.

Ja, Pihe...dobro bo vrtelo šalčke naslednje dni :icon_mrgreen: Burja bo kot kaže zmerna do močna, sunki tam 70-90km/h, ponekod na izpostavljenih mestih tudi okoli 100km/h, za silo bo :drool:

Sm pa našel ti dve zanimivi karti modela BOLAM :clap: Skupne padavine in skupna količina novega snega jutri v drugem delu dneva  :icon_wink:

Podobno je precej radodaren tudi model aLMo/COSMO-7, ki daje 10-30mm padavin za Kvarner, Istro in JZ SLO :icon_surprised:

zimazakon

Skywarn kapo dol, tale s čistilko je pa res :icon_haha: :icon_lol: :bouncy:
Ni pa nemogoče ; pri nas v službi je prišla čistilka k šefu v pisarno s sesalcem v roki in mu rekla ." dobar dan šefe, vam bom mal posisala!"  :icon_haha: :icon_haha:
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si