ZEVS Forum

Rakov Škocjan in Cerkniško jezero - 20.2.2014 - posledica žleda in poplave

Začel/a ŠTROMAR, 20. Februar 2014, 17:23:14

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ŠTROMAR

Kaj mislite komu je namenjena ta prometna signalizacija?

Slovencem zagotovo ne, saj tako domačini, Ljubljančani in vsi ostali veselo vozijo mimo. Le tu in tam kakšen pusti avto pred zaporo in oddide naprej peš, tako kot danes ekipa ORF. Tudi sam sem imel danes možnost in čas, da sem šel peš od tu skozi Rakov Škocjan do Zelš, kjer me je čakal avto.

Očiščena cesta proti Rakovemu Škocjanu

Levo in desno v gozdu pa razdejanje

Pogled z velikega naravnega mostu na poplavljeno dolino Rakovega Škocjana

Povsod so vidne posledice žledoloma, le redka drevesa so ostala cela

Ampak življenje se nadaljuje in ptički tudi veselo čebljajo in se ženijo

Pogled z velikega naravnega mostu na poplavljeno dolino pred vhodom v Tkalco jamo, ki je zalita do vrha in še krepko čez

Čez cesto teče potok iz enega številnih izvirov

Transformator na drogu poleg hotela je že skoraj popolnoma v vodi

Okolica hotela v Rakovem škocjanu

Cesta je seveda pod vodo in neprevozna

Večina gozdnih cest je zasutih s podrtim drevjem

Od Zelš nadaljujem pot z avtom proti Dolenji vasi mimo poplavljenih travnikov

Drevje poleg cervice sv. Lovrenca v Dolenji vasi je okleščeno

Pogled na poplavljena polja

Otok v sredini je vzpetina imenovana Gorica-levo pred njim je hidrološka postaja Dolenje Jezero-Stržen

Pogled na Dolenjo vas, cerknico in Slivnico

Po gozdni cesti iz Dolenje vasi poskusim nad Veliko in Malo Karlovico in Svinjsko jamo priti do prej imenovane vzpetine Gorica

Pogled v smeri Velike in Male Karlovice

Po edini prevozni cesti pripeljem do konca oz. vode

Kopno na drugi strani je vzpetina Gorica

Pogled na hidrološko postajo Dolenje Jezero-Stržen, ki se sicer nahaja na mostu nad potokom Stržen. Glede na to, da je ograja mostu(višina ograje je enaka vodostaju 600 cm) že popolnoma pod vodo sem prepričan, da je presežena dosedanja rekordna višina na tej postaji in sicer 603 cm od 22.5.1972.

Od tu naprej so vse gozdne ceste proti vasi Otok, Gorenjemu Jezeru in čez Javornike neprevozne

Vrnem se nazaj do Doelnje vasi in nato nadaljujem proti Dolenjemu Jezeru. Povsod polno labodov

in rečnih galebov

Takoj na koncu Dolenjega Jezera je cesta pod vodo

Glede na vse danes videno:

- rekorden vodostaj Cerkniškega jezera, ki še vedno narašča, saj so vsi pritoki do roba polni in deroči
- zasnežene okoliške hribe(Slivnica in Javorniki) - nad cca.800m je še precej snega
- popolnoma poplavljeno dolino Rakovega Škocjana, kjer voda tudi še narašča
- in napovedane nove padavine

se močno bojim, da se prebivalcem vasi okoli Planinskega polja žal ne piše nič dobrega!

Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

gradiščan

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

stog

Astra

Odlična reportaža, se vsak dan vozim službeno tukaj mimo in se zadeva iz dneva v dan poslabšuje kar se tiče vodostaja. Omenjajo verjetnost, da so požiralniki na Planinskem polju nekoliko zasuti s podrtim vejevjem ... Žalostno, ampak to je dejansko kras in to je naravni pojav, tokrat v ekstremu! Lp.  :surprised:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

hrošč

Zanimivo!

V nedeljo bo lep dan za veslanje. Samo upam, da še Cerkniškega ne "prepovejo", ker tam ni nekih izrednih razmer. Za Planinsko pa recimo da kar upravičeno, če ne bi se ljudje vozili okoli bajt in po dvoriščih.

Smučar

Zanimivo, pred slabim letom sem prehodil cel Rakov Škocjan in mi je prav nepredstavljivo, do kod sega sedaj voda.
Pa že lansko leto, ko sem bil tam, ni bil nizek vodostaj, ampak tole je pa vse pod vodo...

hrošč

Danes smo veslali po Cerkniškem. Vreme na žalost ni bilo sončno, a kljub temu lepi prizori. Štartali v Lipsenju in veslali gor Gor. Jezera. Ograja na mostu na G. Jezeru je pod vodo, do rekordne višine iz leta 2000 manjka še cca. 30cm.

Foto: M. Dovečar, 2014