ZEVS Forum

Sveta Ana nad Ribnico (920 m. n. v.), 14. april 2013

Začel/a ribncan, 14. April 2013, 20:28:03

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ribncan

Ribniško polje je ujeto med razpotegnjeni kraški planoti: na eni strani se nad njim dviga 1254 metrov visoka Velika gora, na drugi pa tristo metrov nižja Mala gora. Ta je imela nekoč pomembno vlogo, saj je ob turških vpadih na njej zagorel kres, ki je novico o bližajoči se »hudi uri« sporočil naprej proti Ljubljani. Danes malo pod vrhom Male gore stoji cerkev svete Ane, ki je zelo priljubljena izletniška točka. Današnji topel dan sem izkoristil za vzpon nanjo.

Najprej sem se iz Ribnice po makadamski poti s kolesom povzpel do 650 metrov nadmorske višine, kjer je kmetija Seljan. Od tu naprej se začne teren bolj vzpenjat, pot se zoži in od tu s kolesom ne gre več.

Kolo sem parkiral ob drevo in se do cilja na 920 metrih nadmorske višine odpravil peš.

Povzpel sem se do vrha in odprl se je čudovit pogled na ribniško dolino.

Na vrhu je temperatura znašala 16 stopinj C (spodaj jih je bilo 20). Sneg je bil tudi na vrhu večinoma le še v osojnih legah in kraških vrtačah.

Sledil je spust. Med njim sem naredil še nekaj fotografij.

Jaz:

Seljan:

Nekdanje odlagališče odpadkov:

Celotna pot do svete Ane je dobro označena. Po njej poteka tudi naravoslovna učna pot.

Nekdanja oglarska kopa:

Nato sem se s kolesom odpravil še čez Hrovačo in Otavice proti domačemu kraju.
V Hrovači stoji rojstna hiša znanega slovenskega jezikoslovca Stanislava Škrabca.

Še nekaj oblačnih struktur:

Kmalu bo med Kočevjem in Ljubljano ponovno vozil vlak.

Vas Otavice:

Prišla je pomlad.

gradiščan

ŠTROMAR

Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

mat89