ZEVS Forum

Supercelice in chase pri Trebnjem - 17.6.2010

Začel/a P_Nut, 19. Junij 2010, 11:41:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

P_Nut

Kaj dosti pričakovanj od včerajšnjega dne nisem imel zato je vse skupaj toliko lepše. Od doma (iz Novega mesta) sem se odpravil takoj ko se je na južni strani linije zorganizirala največja supercelica. Prvič sem jo videl pri Trebnjem, pa je potem trajalo še nekaj minut, da sem prišel na avtocesto. Pa sem potem na Biču po divji vožnji zavil dol iz avtoceste in nadaljeval še bolj divjo vožnjo po lokalnih cestah. Ta čas je v luft skočila še ena supercelica, nekoliko južneje in sem se odločil, da rajši počakam tole. Bil sem na idealni lokaciji da jo prestrežem. Če bi šel lovit severno je vprašanje kako bi se končalo. Pa mi ni žal, da sem ostal na južni.

Flanking line.

Iz Trebnjega.

V tej fazi je bilo vse še zelo neorganizirano, sicer divji lift in inflow tule. Tole je pri Biču. Izredno aktivno, sem bil praktično direktno pod dogajanjem. Strele so tule sekale zelo blizu, RFD je bil le nekaj 100m stran.

Pa potem malce naprej pri Medvedjeku, naredil se je divji wall cloud. Tole je slikano pri 17mm, seveda ga od take bližine nisem mogel dobit v objektiv ...

Divji inflow. Tule se je že začela okluzija mezociklona, spet dež takoj zraven na levi. Premikal sem se praktično ves čas.

Pa potem še nekaj kilometrov naprej ... Res dober wall cloud. V tej fazi je že kar dobro okludiral RFD z leve, wall cloud je že malo v dežju, zato se posledično tudi struktur ne vidi najbolje.

Že na poti mimo Trebnjega. RFD na levi. Tule ni več zgledalo obetavno.

Pa sem nekako le dobil še en pogled na mezo, ko sem prišel okoli. Tule sem imel še kar srečo s cesto, kasneje ni blo več možnosti da bi jo ujel, ko sem začel krožit tam nek po lokalnih cestah okoli Trebnjega. Takoj sem jo izgubil. Sicer sem ji sledil do Sevnice, sam ni bilo nič več iz nje. Praktično sem se vozil vzporedno s to celico, raztegnila se je potem v neko linijo, strukture pa ni več dala od sebe.

Pa še na poti nazaj pri Krškem ...

Na popolnoma drugi strani neba ...

Lp!

Aquatic

Davis Vantage Pro2

gradiščan

Stormchaser

Ja reportaža 1.A, ampak imam samo eno pripombo, kako lahko trdiš, da je šlo za SC.Men tud glede na radar za tisti dan tud ena celica ne izgleda SC, verjetno je šlo za močnejšo celico, ki je imela predispozicijo, da bi lahko postala SC, vendar je bilo očitno malce premalo striga ter heličnosti, da bi to tudi postala, bo verjetno še kak stručko tole povedal, ampak moje mnenje je da ni bila sorry  :icon_mrgreen: .Spomni se lanskega leta, k je bil tornado v pri Ilirski Bistrici, ko ni bilo SC ampak so bili vse stvari zraven in mezzo in wall in vse. Sicer pa slike nore  :praise: .In veliko sreče še naprej s čejsi  :icon_wink:

Pihe

Fajn bi bilo,da bi npr.: Skywarn (ali pa kdo drug) enkrat v neka "Navodila o uporabi" ( ;D ) zapisal definicijo,kdaj je SC in kdaj ne in kaj mora vse biti in se zgoditi,da zadevo tako poimenuješ.
Drugače pa zanimiva reportaža! :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

P_Nut

Citat od: Stormchaser dne 19. Junij 2010, 12:01:17
Ja reportaža 1.A, ampak imam samo eno pripombo, kako lahko trdiš, da je šlo za SC.Men tud glede na radar za tisti dan tud ena celica ne izgleda SC, verjetno je šlo za močnejšo celico, ki je imela predispozicijo, da bi lahko postala SC, vendar je bilo očitno malce premalo striga ter heličnosti, da bi to tudi postala, bo verjetno še kak stručko tole povedal, ampak moje mnenje je da ni bila sorry  :icon_mrgreen: .Spomni se lanskega leta, k je bil tornado v pri Ilirski Bistrici, ko ni bilo SC ampak so bili vse stvari zraven in mezzo in wall in vse. Sicer pa slike nore  :praise: .In veliko sreče še naprej s čejsi  :icon_wink:

Kako lahko trdim? Preprosto, bil sem pod wall cloudom in videl rotacijo mezociklona. :) To je definicija supercelice.

Sam kaj ste vi eni skywarnovi nuthuggerji. :icon_mrgreen:

Stormchaser

Ne to sem napisal zato, ker lani sm tud jst na veliko razlagal, da sem ujel funnel cloud kar spomni se pa vemo kakšni so bli odgovori, pa se je men glede na video zdelo in se mi še vedno zdi, da se je zadeva vrtela, ampak nažalost še vedno ni bil funnel, tko, da.... Pa brez zamere  :icon_mrgreen:

SiriusB

Citat od: Stormchaser dne 19. Junij 2010, 12:01:17

Tole celico sem ujel malce za Nejcem in takrat res ni bila (več) supercelica, ampak je prehajala v nekakšen linearen bowing segment. Pa vseeno, par vprašanj - glede tiste pri Ilirski Bistrici (sem videl tisto nevihto) - če ima rotirajoč wall cloud, mezociklon in celo tornado, kaj še fali celici da je supercelica? Naslednje, če je neka celica, ki pač res ni mogla biti supercelica metala kot jajca veliko točo, je to bila... kaj točno? In pa kje je očitno da je bilo premalo striga in heličnosti? Samo tako, bi želel komentarje, ker me res zanima.

Lp,
Jure

Lluka

novopčenim lovcem..... priporočam oglede reportaž "lovci na tornade" v Ameriki na Discaveriju.

LP

Stormchaser

Ja res je fouš sem ti  :icon_lol:  :icon_lol: !Oh boš moral še mal zrast prijatelj.

P_Nut

Citat od: SiriusB dne 19. Junij 2010, 12:16:39
Tole celico sem ujel malce za Nejcem in takrat res ni bila (več) supercelica, ampak je prehajala v nekakšen linearen bowing segment.

True. Je bila pa full-fledged supercelica dokler ni okludirala. To se je zgodilo tam nekje okoli Mirne. Drugače se pa strinjam s SiriusB-jem. Tudi mene zanima od kje vam podarki o premajhnem strigu in heličnosti (AFAIK ga je bilo blizu 20m/s DLS, SREH3 pa glede na karte od 100-150m2/s2).

Lluka : Um ... your point?

P_Nut

Citat od: Stormchaser dne 19. Junij 2010, 12:01:17.Spomni se lanskega leta, k je bil tornado v pri Ilirski Bistrici, ko ni bilo SC ampak so bili vse stvari zraven in mezzo in wall in vse.

Am, malo se spravi frazeologijo študirat. V istem stavku omenjaš da ni bilo supercelice ampak da je bil mezo. Že sama prisotnost mezociklona avtomatsko definira nevihto kot supercelično. In ja, tisto je bila supercelica. :)

Hecno, kako nekdo lahko pametuje pa nima osnovne frazeologije pod streho.

lp

Stormchaser

No zdej si pa preberi poročilo od @Ciklona v vezi z tornadom iz Ilirske pa ti bo jasno, da ni bila SC.Vidim, da tud drugi ne preberajo kaj velik zadev  :icon_lol:
http://forum.zevs.si/index.php/topic,2334.0.html
Drugače pa priznam, da je možno da je res bila na tvoji reportaži SC, vse kar sem hotu pripomnit, je sam to kako si ti lahko prepričan.Če si videl rotacijo kul ni panike, sam da se ve.

Ciklon

Ja tole je šlo za supercelico in sicer za LP supercelico. A to je tista ob cca 15:30 ane? Tudi pogoji včeraj so bili kar ugodni za njih, sploh kar se tiče vetra: 0-3 km dobrih 10 m/s, 0-6 km pa dobrih 15 m/s, tudi nekaj heličnosti je bilo, saj je spodaj vlekel J-JZ zgoraj pa JZ-Z veter. Je pa bilo premalo nestabilnosti in MLCAPE-ja za konkreten razvoj celice in njeno dolgoživost, tudi LR od 750 hPa navzgor je bil poleg vlage v spodnjih plasteh švoh - po nasičeni adiabati...

Čestitke za ulov!  :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

markokorosec.net

Lepa HP supercelica in wall cloud.  :icon_wink: Ostalo besedičenje je povsem brezpredmetno. Zdaj naj še en reče, da v LJ lani 25.5. ni bilo supercelice  ;D

Pa kdo je rekel, da ni bilo dobrih pogojev?! JV je vlekel v spodjih plasteh, zato je tudi bilo toliko heličnosti in je celice dobesedno razneslo, ko je os nestabilnosti prišla čez Dinaride na Dolenjsko. To se je očitno zgodilo s tisto supercelico pri Igu in naprej, prijela je v boljše pogoje in smer je bila konkretno izven glavne smeri pomika tisti dan. In podobno se je dogajalo z ostalimi celicami na JV SLO kasneje.

I am out.