ZEVS Forum

Nevihta nad Molfancone-om, 5.11.2009

Začel/a Est! Est!! Est!!!, 06. November 2009, 21:26:14

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Est! Est!! Est!!!

Pripravil sem eno kratko fotoreportažo včerajšnje nevihte nad SV italijansko obalo. :icon_smile: Začelo se je okoli 11-ih zjutraj, ko sem ravno srebal svoj drugi kapučino. V daljavi se je zaslišalo grmenje. Pogled proti JZ je razkril temne oblake, ki so se vztrajno kopičili na nebu. Hitro sem oplaknil kavico v želodec in hop na računalnik, preverit radarsko sliko. Razkrila je eno osamljeno nevihtno celico nekje nad italijanskim Gradežem (Grado):

Radarska slika dogajanja, z označeno lokacijo moje vremenske postaje.

Pa še druga slika, 30 minut pozneje, na kateri sem opazil, da se zadeva giblje nekoliko v SV smeri:

Hitra odločitev...gremo fotkat! :bouncy: Toda kam? Res, da se mi je zdelo, da se zadeva pomika SV, toda enkrat v preteklosti, ko sem hotel fotkat strele, se mi je že zgodilo, da se je stvar pomikala južno, nato pa odfrčala mimo mene daleč severneje od lokacije, kjer sem se postavil v zasedo. >:( Pač, mešanica neznanja in neizkušenosti pri tovrstnih zadevah. Da ne bi še enkrat ostal praznih rok, sem se odločil, da jo mahnem na Kremenjak, hrib nad italijanskimi Jamljami, s katerega je izvrsten pogled na vse strani neba, tako da je bilo vseeno, v katero smer jo bo nevihta ubrala :icon_bird:, pa tudi sicer se je lokacija zdela najbližje dogajanju, sploh glede na to, da sem se malo pozno spomnil iti na pot.

Do Kremenjaka je cesta le en ubogi izgovor za kolovoz, pa vseeno je moj Twingič premagal vse ovire na poti in čez kakih 15 minut sem stal na vrhu hriba. Razgled se je odpru... :zaba:

Pogled proti jugu, v sredini Molfancone (Tržič), debela dežna zavesa v smeri Grada:

Radarska slika, v času fotografiranja. Z modro piko je označena lokacija opazovanja (Seveda nevihta ni zavila niti približno proti severu :icon_mrgreen: ):

In satelitska slika:

Pa še pogled proti JV in V, z zanimivim oblakom, ki pa ga ne znam določiti...žal, spet moje neznanje ???

Še enkrat proti jugu:

Temnejša slika, z lepše razvidno strukturo oblakov:

In potem je pričelo bliskati. Strele so švigale v morje tik za Molfanconom. Razmak med posameznimi razelektritvami je bil nekje 50 - 60 sekund. Nekaj časa sem se trudil kako ujeti, a se je zdelo, da mi sreča ni bila naklonjena. No, pri pregledu slik na monitorju, sem jo eno le našel. Sicer v skrajnem kotu kadra, a bolje nekaj kot nič. :P

Potlej pa so se padavine začele krepiti tudi moji opazovalnici...ojej, oprao me bo...še en škljoc in hitro v avto ter nazaj proti domu:

Tako se je stvar zlila do konca oz. odšla v druge kraje... Na naši postaji na Lokvici je pustila 3,6 mm dežja, a kot se iz slik vidi, so nekateri dobili precej bolj radodarno odmerjen kos nebeške vode.  :D

Konec nevihte, pa še ni pomenil konec vremenskih zanimivosti za ta dan. Prav ko sem prišel domov, sem ugledal na nebu še eno fajn mavrico... Seveda fotoaparat ni ostal v žepu:

Barve so bile res čudovite. Kombiniranje celotnega spektra mavrice z jesenskimi barvami Krasa ter ostrimi kontrasti med temnimi oblaki na nebu in poznopopoldanskim soncem...preprosto nepozabno. Še ena fotka mavrice. Na vrhu desne stavbe lahko opazite tudi drog z vetromerom, ki pripada naši WS2300-tki. ;)

Za konec še nekaj zanimivo obarvanih oblakov...mislim da so take barve nastale pod vplivom zahajajočega sonca. V daljavi se (slabo) vidi tudi dežno zaveso popoldanskih ploh v Furlaniji:

Pa še ena širokokotna...te sem slikal kar z okna kuhinje, med kuhanjem kosila. :icon_razz:

Toliko z moje strani. Kot sem že nekajkrat skozi reportažo omenil, se na lov na nevihte ne spoznam kaj preveč. Saj stvari zgledajo zelo preprosto, ko gledaš recimo "Stormchaserse", ali pa gledaš na internetu fotke različnih nevihtnih struktur, ampak ko si na licu mesta, je stvar povsem drugačna. No, s časom bodo stvari lažje...upam... :zajec: Sicer pa, glavno da se uživa! :beerchug:

Če ima kdo voljo, ga prosim, če lahko malo pokomentira slike nevihte, predvsem me zanima, če se na njih vidi kakšna tipična struktura nevihtnega oblaka (mislim vse tiste shelf, wall, itd. cloud-e). Hvala!

lp :wavey:
Life is like weather! www.wineandweather.net/

gradiščan

Pihe

Bravo!Takih reportaž si pa res želim.Mislim s še lepim opisom poleg.Še enkrat bravo! :clap: :clap:
In za prvič tudi zelo v redu.Moje mnenje je,da je včasih skoraj bolje fotkat prihajajočo nevihto iz nižjega stojišča(iz ravnine),ker če si preveč visoko,si nekako lahko že v ravnini shelfa in ne pride tolk do izraza struktura.Pa še kak zadetek v kepo lahko fašeš. :icon_haha:Moje mnenje samo.
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Ekolog

Čestitke, prečudovite fotografije, za čisto desetko, da o bogatih opisih ter komentarjih zraven fotografij sploh ne govorim :clap: :icon_wink: :beerchug: :buttrock: :praise:

ŽUPMART

Zakon, reportaža o nevihti 5.11.  :buttrock:

Tam ko si rekel da ne znaš določit kaj naj bi bilo na fotki...če je prihajalo iz smeri nevihte pravokotno na smer, zna bit shelf cloud. Še najbolj me spominja na to.

Aquatic

Super reportaža. Izkušnje si tako nabereš samo in le na terenu. Dobre reportaže pa tako bogatijo naše znanje o vremenu. Glede self clouda pa menim, da je to le zametek le-tega. Mogoče si bil res na previsoki poziciji kot je pred mano napisal @Pihe.
Davis Vantage Pro2

Est! Est!! Est!!!

Nižje gledišče? Nikoli ne bi pomislil na to, čeprav je povsem logično... :banghead: Velja upoštevati naslednjič, nenazadnje imamo ogromno ravnino pred nosom... Okoli tistega oblaka... je pravokotno na smer nevihte, vendar če gre za shelf cloud, potem je gledan v hrbet in ne od spredaj (se oddaljuje), kar pomeni da me je nevihta malo prehitela. :suspicious: :icon_question:

Strela v čebulo, ko si na vrhu hriba... To je res nevarna zadevščina. Kako je kaj z varnostjo pri snemanju takih stvari...mislim, kakšen je pristop, koliko se približati, kdaj se umakniti? Jaz sem sicer izkoristil zaklon...staro stražarnico JNA, ki stoji na vrhu hriba...ima strelovod, ampak nevem, koliko bi pomagalo, če bi strela zadela noter!? ??? :surprised:

Glede izkušenj je res tako, kot je Aquatic napisal...teren, teren, teren...pa še vseeno kaj prebrati in predebatirati, tako kot je primer tu...4 odgovori na temo, pa že nekaj koristnih informacij! Hvala pubi! :praise:

max

Po moje bi ravno v stražarnico usekalo, če ima strelovod  :icon_lol:
Drugače pa super report  :icon_wink: , pri takšnem slikanju je najbolje imeti čim bolj širokokotni objektiv :icon_cool:

Est! Est!! Est!!!

Stormchaser

Bravo in čestitam za lepe fotografije.Še več takih, seveda naslednje leto ob nevihticah. :icon_wink:  Lp

Astra

Čestitke za reportažo. Zelo si se potrudil.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

jakac

A ni Tržič Monfalcone?
(niso pa fotografije nič slabše zaradi tega)

alešrozman94

VREME BO!

Snežak

Življenje je lepo,ČE ga živiš