ZEVS Forum

Zugspitze 2966 m - najvišji vrh Nemčije

Začel/a Ledeni, 30. Avgust 2009, 17:33:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Ledeni

Prejšnji teden sem bil službeno na Bavarskem. In ker sem že bil tam, sem izkoristil prosti čas in jo mahnil v bližnji  Garmisch – Partenkirchen  in še malo naprej, od koder pelje gondola na najvišji vrh Nemčije – Zugspitze 2966 m, ki tudi meji na Avstrijo. Ker časa nisem mogel ravno izbirati, je bilo vreme pač tako kot je bilo. Vrh je bil na žalost v megli in le občasno se je razkadilo, da se je videlo vsaj malo okolice.
Slike tudi na žalost niso najboljše, uporabljal sem fotoparat od Nokie N95 in Sony Cybershot 3,2 mp.

Gondola pelje iz doline, iz nadmorske višine 1000 metrov. Prvo gondolo in tudi zobato železnico so postavili že leta 1928. Njihovi načrti, da na sam vrh postavijo gondolo se še danes zdijo neverjetni.

Med potjo navzgor se odpre pogled na bližnje jezero Eibsee.

Pogled na avstrijsko stran. Tudi od tam pelje gondola, ki pa je modernejša in večja kot nemška. Kmalu zatem smo nekako na 2500 m prišli v goste oblake in vidljivost je padla na 10 m.

Na vrhu se razprostirajo prostrane terase, nemški in avstrijski del sta seveda povezana. Prva zgradba na vrhu je bila Munchner Hutte, kasneje so samo še dograjevali. Med leti 1991 in 1993 so Avstrijci zgradbe na vrhu povsem prenovili in tako je ubogi vrh Zugspitze danes povsem zabetoniran. Tam se nahajajo restavracije, muzeji, trgovinice, 3 zgornje postaje gondole, antene, avstrijska kontrola zračnega prostora, nemška in avstrijska vremenska postaja ter najvišji nemški »Biergarten«.  :beerchug:

Vreme je bilo ves čas mojega obiska megleno, temperatura je znašala 7°C.

Nemška vremenska postaja.

Sam vrh se nahaja povsem zraven postojanke. Do tja je 50 m hoje po klinih in lestvah. In seveda je huda gneča.

V muzeju. Zadaj na steni lahko vidite nekaj ekstremov, ki so bili zabeleženi na tej vremenski postaji. Najnižja temperatura -35,6°C, najvišja temperatura 17,8°C, najmočnejši sunek vetra 335 km/h  in najvišja snežna odeja 940 cm.

Ko se megle malo razkadijo, se spodaj pokažejo ostanki ledenika, ki leži na višini 2600 – 2700 m. Smučati poleti ni več mogoče. Ledenik in vrh Zugspitze povezuje gondola.

Na ledeniku se nehajajo številne smučarske naprave in pozimi je tukaj smučarski paradiž. Ker je bilo pod ledom slišati šumenje, kot da spodaj teče reka, po ledeniku naprej raje nisem šel peš.

Najvišje ležeča cerkev v Nemčiji in pravkar ven prihajata mladoporočenca.

Pogled na vrh Zugspitze z ledenika.

Za pot v dolino sem izbral zobato železnico. Prvih 25 minut se peljete v tunelu in kakih 1000 m nižje pridete ven. Nato sledi še 600 metrov spusta v dolino skozi smrekov gozd, oziroma še nadaljnjih 400 metrov do Ga-Pa, kdor želi.

Skratka, lahko vidite, kaj pomeni urbaniziran alpski vrh in če bi naši predniki malo drugače razmišljali ter imeli več denarja, bi se verjetno nekaj takega zgodilo tudi s Triglavom.

Pihe

Zelo lepa reportaža. :clap:
Glede Triglava pa sem mnenja,da naj kar ostane tako,kot je.Pravzaprav škoda,da ni še težji dostop gor,da bi se še manj ljudi gnetlo gor. :icon_arrow:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Serpentinšek

Zelo zanimiva reportaža iz tujine.  :praise:  :clap:

Citat od: Ledeni dne 30. Avgust 2009, 17:33:59
Zadaj na steni lahko vidite nekaj ekstremov, ki so bili zabeleženi na tej vremenski postaji. Najnižja temperatura -35,6°C, najvišja temperatura 17,8°C, najmočnejši sunek vetra 335 km/h  in najvišja snežna odeja 940 cm.

Je to zagotovo res?
Pričakoval bi kakšnih 250km/h...335km/h je pa nepredstavljiv veter. :zaba:
LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg

gradiščan

Full zanimivo...tisti 335 km/h pa je naravnost fantastično..

Ekolog

Zelo zanimiva reportaža, super, čestitke :clap: :icon_wink:

Ledeni

Citat od: Serpentinšek dne 30. Avgust 2009, 17:51:18
Zelo zanimiva reportaža iz tujine.  :praise:  :clap:

Je to zagotovo res?
Pričakoval bi kakšnih 250km/h...335km/h je pa nepredstavljiv veter. :zaba:

Če dobro pogledaš 7. sliko, kjer je model gore, so zadaj vidni plakati z navedenimi ekstremi in tudi številka 335 se vidi. Mislim da so bili vsi rekordi izmerjeni v 40. in 50. letih 20. stoletja.

matrix

super :praise: :clap: :icon_wink: - 35,6°C je neverjetno..pa sunki vetra čez 300km/h  :icon_question: :o

alešrozman94

VREME BO!

Astra

Ula, krasno ste se imeli. Zelo poučna reportaža z Nemškega velikana.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

maticek07

Super reportaza...

zanima me kaksn je (real feel temp.) pri -33C veter 300kmh? :banghead: