ZEVS Forum

Shelf cloud nad tržaškim zalivom - 27. maj 2009

Začel/a markokorosec.net, 28. Maj 2009, 11:40:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

markokorosec.net

Prihajajoča glavna hladna fronta je nakazovala pestro dogajanje v JZ SLO včeraj čez dan. Prva (prizemna) fronta nas je proti jutru prešla, vzdolž nje se je na severu SLO pojavilo nekaj močnejših neviht, kasneje pa so se po SLO pojavljali več ali manj močni nalivi, saj je prizemna fronta premešala zrak in nestabilnost je bila dvignjena. Zato so se pojavljale le močne plohe in nevihte (t.i. "elevated convection") in nevarnosti za resnejše nevihte s točo ni bilo več. A več energije zaradi ugodnejših vetrov zgoraj je ostalo na JZ SLO, pa še ni bilo preveč oblačno. Za to fronto je že proti jutri začela vleči burja, ki se je preko dopoldneva hitro krepila, vzhodi veter je v severni Italiji tako segel vse do Benečije. Ko je fronta čez Alpe iz SZ počasi prilezla do tam, obenem pa je bilo še dokaj jasno in se je energija nabirala, je počilo. Začel je nastajat večji sistem vzdolž fronte in se pomikal proti JV, naravnost proti tržaškemu zalivu in obetala se nam je akcija. Dokaj močan VJV veter v spodnjih plasteh je dovajal vlago proti sistemu, skupaj z JZ v višinah pa nudil ugoden strig za nadaljnjo organizacijo in krepitev sistema, nastala je nevihtna linija oz. squall-line. Ko se je le-ta približala zalivu, je pred njim hitro nastalo nekaj celic okoli Savudrije, verjetno posledica outflow-a iz neviht in močne konvergence z burjo ob obali. Iz okolice Kozine je zadeva izgledala takole...

Odpravil sem se nad tržaški zaliv pred te celice. Ker je bila "storm motion" vektor vetra obrnjen proti SV, je bilo napredovanje fronte/linije in celic proti VJV precej počasno, zato so se celice kmalu tudi združile z linijo. Ko sem prispel v zaliv, sem že imel lep pogled v osrčje glavnega dela...

Precej je bilo aktivno s stelami, bučala pa me je močna burja s sunki okoli 80km/h in vlekla direktno v sistem. Kmalu zatem pa so se začeli kazati znaki shelf cloud-a...

Pograbil sem kamero in nastavil snemanje za timelapse animacijo, saj je bila dinamika že takoj na začetku precej zanimiva. Močan outflow iz nevihte je očiten, saj so padavine vidne precej pod kotom. Toplejši zrak, ki je prihajal proti sistemu, je bil prisiljen k dvigu nad hladni outflow s padavinami, vlaga se je kondenzirala in se oblikovala v lep rob shelf cloud-a...

Vidnih je bilo precej zanimivih rotacij vzdolž shelf-a, pa tudi hitrih dviganj zraka v samo nevihto. Bolje je to vidno na animaciji, ki je priložena na koncu reportaže. Na naslednjih slikah je lepo viden razvoj shelf-a ob dokaj hitrem napredovanju naprej...

Tule je nekaj bližnjih posnetkov v strukturo oblakov na shelf-u...

Barve in kontrasti so bili res prekrasni in pogled na celotno nevinto oz. nevihtno linijio s shelf cloud-om na prednji strani je bil res veličasten...

In spet bolj dinamično dviganje in rotacije, ko se mi je še bolj približal. Na morju je bila lepo vidna tudi sprememba smeri vetra in posledično valov. A kljub precej dinamičnemu dogajanju pod bazo shelf-a in hitrih dviganj ob tem, nad gladino ni bilo opaziti kakšnih vrtincev, ki bi se odražali na vrtinčnost zgoraj. Iz videnega tudi težko rečem, da je bil na sprednjem robu linije prisoten mezociklon in wall cloud, nekaj zametkov je, a niso tako očitni. Pa čeprav ta prva slika spodaj spominja na to...

Kmalu pa je bilo moč opaziti, kako se shelf odziva na približevanje obali, saj je bil tako dotok v celico zaradi lokalnih kanaliziranj ob terenu ter outflow-a iz linije moten, shelf se je napel in začel pospeševati proti Trstu. Prisotne so bile tudi lepe CG strele, a kaj ko so bile izjemno hitre in težko je bilo kakšno ujeti...

Hitro sem se moral spokati proti JV, da še kaj zanimivega posnemem, predno me zalije. Iz radarjev je bilo očitno, da bo tale linija kar konkretna moča in bo suša rešena. Spotoma sem se ustavil še nad Trstom in pogled nad linijo kaže samo še močne padavine in neizrazit shelf...

Šibal sem naprej proti Kozini in ob vasi Pesek stisnil še nekaj slik. Me je že dobro pral dež, a toliko je bilo aktivno s strelami, da sem se spravil pod dežnik in posnel še nekaj lepih udarov strel. Sprednji del shelf-a je pa izgledal še dokaj organiziran, a je že začel slabeti. Pač preveč motenj je nad terenom in s tako počasnim napredovanjem je že najmanjša motnja terena precej vplivna.

Ko sem imel dežja dovolj, posnetkov in videa pa tudi, sem ravno zadel tole strelo, več jih je pa vidnih na videu spodaj.

Nato me je glavnina padavin zadela in je kar konkretno zlivalo, RR je bilo občasno tudi okoli 130mm/h in v slabi urci smo dobili okoli 25mm dežja na osrednjem in južnem Krasu, za prvo silo pa je le. Pa čeprav je sedaj precej vetrovno z burjo in bo prisotno močno izhlapevanje.

Nekaj več slik je še tule: http://www.weather-photos.net/gallery/thumbnails.php?album=266

Tule pa je obljubljeni posnetek dinamike shelf-a od njegovega začetka pa vse do razpenjanja proti Trstu ter nato večja aktivnost CG strel nekje nad Koprom in okolico, ko je linija udarila na obalo...

http://www.youtube.com/watch?v=NZlRj_CIdHY

Običajno takih prehodov ne maram preveč, ker vedno "splaknejo" energijo za dlje časa... pa še morje se je močno ohladilo oz. premešalo ob burji. A vseeno, dober kratek lokalni chase je bil tole.  :buttrock:

paradolf

O, shit (pardon)....kakšne fotke. :icon_eek: ...in seveda še razlaga za nas da se malo učimo sproti  :icon_wink:
Mare, čestitke.  :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

shemish

MaRkUš

Aquatic

Šolski primer kako se naredi odlična reportaža. Odlično! :praise:
Davis Vantage Pro2

Neurje

Ciklon

Zelo všečna reportaža s čudovitimi slikami in zanimivimi opisi.
Tako se dela! :buttrock: Bravo! :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

medovreme

Odlično, Marko!

Človeka kar v fotke potegne :)

lp, Medovreme
Kaj je na obzorju?

fprelog

Pogrešam pa uro in minuto, npr.:  17:42,  na robu vsake fotke.
Poskusite naslednjič, pa da vidimo, če je predlog dober.

max

Ti datumi in ure samo kvarijo fotografije in so prav negravžni :icon_rolleyes:, če je v reportaži napisan datum kdaj se je to dogajalo je čisto dovolj, da bi šli na ure in minute, se mi pa zdi čisto brez potrebe.
Drugače pa je super reportažica in poučna s komentarji :icon_wink:

p.s. Te datume so imeli včasih stari fotoaparati

Na robu Maretovih slik je pa napis zaradi zaščite avtorskih pravic :icon_mrgreen:

mihav

Global warming is a lie;)

Capillatus

Izjemne fotografije in sploh posnetek in še zelo pučno :icon_wink: :praise: :praise:

fprelog

se strinjam, super fotke,
ampak po nepotrebnem pokvarjene. Mini logo je dovolj, mini Timestamp pa zaradi intenzivnosti dogajanja.
.
Max, SCADO imaš v milisekundah, tu si pa zadovoljen z dnevom?
Pri tem posnetku so mi všeč spontani komentarji:
http://www.youtube.com/watch?v=TCnsI_BeX5g&feature=related

Ekolog

Zelo lepe fotografije :icon_wink: :clap:

Se strinjam s fprelogom, tisto kar je označil (weather-photos.net) je čisto odveč in zelo pokvari fotografijo :icon_arrow:

paradolf

Mene je na začetku tudi malo motil napis po sredini slike, sedaj pa sem ga zopet opazil ko ste ga začeli omenjati, drugače ga sploh ne in me niti malo ne moti.
Človek dela odlične fotke in prav je da so malo zaščitene pri javni objavi.
Way to go.... :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2