ZEVS Forum

Komna, 22.3.2009

Začel/a blazek, 23. Marec 2009, 15:08:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

blazek

Na Komno smo se odpravili Gregor, MAtej in jaz. Iz Savice smo štartali ob 8.15 uri in bili malo čez 10.uro pri domu na Komni. Od začetka je bilo  na serpentinah bolj malo snega . Potem pa se je snežna odeja kake 150m pod Peklom kar opazno odebelila. Z vsakim metrom je bilo snega več. Dom na Komni se je šibil pod težo snega. NA strehi ga je bilo nič manj kot 3metre, morda kak dm več. Kako lahko streha zdrži tako veliko težo snega, ki se je na Komni nabiral od konca novembra 2008. Res je poseben užitek gledat pokrajino, ki je dobesedno zalita s snegom. Nazadnje, ko sem bil na Komni, poleti 2007, je bilo povsod polno rušenja. Sedaj o tem iglavcu ni bilo ne duha ne sluha.

Za primerjavo kako izgleda Komna poleti.
http://forum.zevs.si/index.php/topic,317.0.html

Dom na Komni.

Terasa, ko je 3,5m pod snegom, pozimi. Čeprav, ko hodiš po snegu, nimaš takega občutka, da bi bilo veliko snega. S primerjanjem slik iz poletja, kaj kmalu ugotoviš, da je snega res ogromno.

in pa poleti, ko je terasa tam zgoraj.
http://shrani.si/files/img4447148cq.jpg

En pogled iz doline, na bohinjske hribe.

del Vrha nad Škrbino (Škrbina je skrita), Podrta gora, Mali vrh in Zeleni vrh,  Govnjaški Kuk

Pri domu je bilo tudi kar nekaj turnih smučarjev. Da še omenim, da je bilo vreme res za bogove.

Tolminski Kuk

Bohinjsko jezero z dolino.

Snega je bilo res veliko. Rušje se šibi pod težo snega.

Res noro zalito. Proti Luknji.

Igra senc.

Odpiranje vremenske hišice.

Odmetavanje snega, ki ga je veter spihal, ob zadnjem sneženju, v okolico hiške.

Delegacija..Blaž, Gregor in Matej

Nebesa. 8)

Modrina neba in belina snega. Prekrasno se dopolnjujeta.

Snežni vršaj al kako že pravite geografi.

Hja, kasarna je kar dobro skrita pod snegom.

Slike povedo več kot tisoč beseda. komna in okolica je res raj za ljubitelje narave.

Pobočja so res prelita s smetanco. Skale se vidijo le tam, kjer se je zaradi velikega naklona terena, odtrgal plaz.

Tile kraji na sliki imajo zagotov 1,5 ali 2kratnik višine snega, ki smo ga namerili v Govnjaču.

Priprava na izkop luknje.

Postaja v Govnjaču je že zelo blizu tlem (beri snegu). Do tal ji manjka še dobre 4m.
:twisted:

Matej pri kopanju. Večinoma je kopanje potekalo v dveh izmenah, ker je Gvert odkopaval postaja pri kasarni.

Gvert pi kasarni.

supervisor

Vmes so se oglasili še turni smučarji, ki so prišli iz smeri Mahavščka. So že mislili, da kopljemo zaklonišče.:wink:

Imitacija Triglava.

Plazovita prisojna pobočja.

Tako pa izgleda globina.

Po dveh urah vnetega kopanja. Smo naposled le prišli do tal, ki so bila kar 375cm nižje.

In še za zaključek, nam je zahajajoče sonce čudovito obarvalo hribe. Če se ne motim je tole Kal.

Do avta sva z MAtej prišla v trdni noči. Medtem, ko naju je Gregor v dolini že čakal kake 10min. NAto ba brž proti domu in okoli pol polnoči sem prispel nazaj v Ljubljano.

Skratka imeli smo se res super. Piko na i čudovitemu dnevu je dal še Kranjec s stopničkami v Planici. Pa čeprav so ga oškodovali. :roll:

Smučar

Res je lepo na Komni.  :buttrock:
No, eden od tistih turnih smučarjev sem bil tudi jaz.  :icon_mrgreen:    Smo bli gor cel vikend in presmučali Kal, Lanževico in Mali Bogatin. Reportaža sledi. Smo pa mi tudi delali prerez - skopali smo 1,5m luknjo in vanjo še zapičili 2,5m lavinsko sondo, pa nismo do tal prišli...  :icon_eek: :bouncy:

dadek

gradiščan

Neurje

Zakon noro in lepe fotke

blazek

Citat od: Smučar dne 23. Marec 2009, 15:15:55
Res je lepo na Komni.  :buttrock:
No, eden od tistih turnih smučarjev sem bil tudi jaz.  :icon_mrgreen:    Smo bli gor cel vikend in presmučali Kal, Lanževico in Mali Bogatin. Reportaža sledi. Smo pa mi tudi delali prerez - skopali smo 1,5m luknjo in vanjo še zapičili 2,5m lavinsko sondo, pa nismo do tal prišli...  :icon_eek: :bouncy:

A potlej si bil eden od teh štirih smučarjev. ;D

Sam a ni v soboto precej pihalo? Kje ste pa kopali luknjo?

Smučar

Hm, hm, mislim da to nismo mi..  :icon_question:      Je blo ful smučarjev po celi Komni.  :icon_mrgreen:
Ja v soboto je bilo svinjsko vreme, -8° in ornk veter. Na Kalu nas je skor odpihnilo...
Luknjo smo kopali na drugi strani Bogatinskega sedla, proti Krnski strani. Na dnu neke konte.

MaRkUš

Odlična reportaža  :drool:
Snega pa res ogromno :icon_eek:

blazek

Tam pa vprašanje, če bi bilo 5m dost. :buttrock:

Turnih smučarjev je bilo res dost po Komni.

Hvala.

Ciklon

@blazek vse pohvale za to reportažo. :icon_cool: :clap: Zame je ena boljših na forumu. :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

Ledeni

:icon_haha: :icon_haha: :icon_haha: in mi padamo v trans za vsakih 5 cm snega, ki ga dobimo na dvorišče :icon_haha:
Blažek, ko bo pol metra snega na Gorjancih, se verjetno še ozrl ne boš tja gor, a ne?

Reportaža odlična. Itak  :icon_wink:

blazek

Vrjetn bo še meter premal. ;D :buttrock:

Res je bilo noro na Komni. Se plača it pogledat, tistemu ki se pa ne da, so pa slike več kot dovolj. Vsaj upam :beerchug:

Nartabulš

Kako pa se da hoditi po takem snegu ?
Na Komno sem šel po vseh ovinkih in malo snega, pa se je kar dolgo vleklo iz doma pri Savici.
Čez Komarčo in mimo Črnega jezera na Komno se pa verjetno ne da priti.

blazek

Udiralo se mi je kake 15cm, odvisno od snega. Pri južnem snegu oz bolj predelanem se mi ni udiralo skoraj nič. ČE pa imaš krplje, se nimaš ničesar bati. Prideš kamor hočeš.

Komarča je pa povsem brez snega, ker je bolj južna lega stene. TAko da bi se dalo pridt do jezera brez problema.

Kako to izgleda skoraj v živo.
http://www.youtube.com/watch?v=Mbs1g4O2DLU

urbang