ZEVS Forum

Mangrtsko sedlo 26.10.2008

Začel/a paradolf, 28. Oktober 2008, 23:41:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Končno sem našel nekaj časa da tole objavim.
Vsako leto konec jadralno padalske sezone pridejo na misel izleti povezani z jadranjem. Ker termike ni več tiste prave, se ponavadi spravimo kam kjer se da opraviti kak lep panoramski let.
Mangrtsko sedlo je bilo z moje strani že enkrat obiskano s tem namenom, zato sem si želel ponovno tja.
Včasih moraš tam imeti kar srečo z vremenom in trofit pravi dan ni tako lahko...tudi za nas vremenske navdušence. Vedno obstoja kanček dvoma ali bo vreme takšno kot kažejo karte.
Sobota je bila ponekod precej burjasta, nedelja pa je kazala da vetra ne bi smelo biti kdo ve kaj veliko. Naj bi se počasi obračal na zahodnik , kar je za tisti konec idealno. Seveda če bi ga bilo preveč kar je tam lahko kar hitro, potem bi imeli pač le izlet z avtomobilom.
No, saj je tudi to že lepo doživetje v tistem koncu a lep let je potem še pika na i.

Tako potem v nedeljo odrinemo dokaj pozno od doma. Ob pol devetih zjutraj iz Kamnika kjer je zunaj sivo oblačno vreme.
Kasneje se na bencinski pumpi dobimo še z ostalimi in gremo na pot. V bistvu smo le štirje. Moj soimenjak, ter Matic z svojo dečvo.
Vseskozi gledam v luft če se bo kje kaj začelo svetlikati a vseskozi ostaja sivina čez in čez. Gremo mimo KG, Rateč, Trbiža....vse sivo.
Pričnemo se vzpenjati na mejni prehod Predel pa nič ne kaže na sonček. Hudiča...malo postajm živčen :icon_question:

In nato ko prispemo na sam vrh mejnega prehoda (1156mnv), se na drugi strani prikaže nova zgodba. Kot bi obrnil novo poglavje v knjigi. Iz nizke oblačnosti se pokaže Mangrt(2679mnv)

Na sedlu še eno presenečenje. Piha kot za stavo. Ocenjujem da okoli 40-50km/h severozahodnika. Malo se čukasto spogledujemo a ni kaj. Gremo naprej saj je dan še dolg. Spustimo se v Log pod Mangrtom, kjer pustimo en avto ki nam bo kasneje služil za prevoz nazaj do sedla.
Log je še v senci loških sten, naokoli pa se vse kopa v soncu.

Bližnji vršaci. Pihe sem pozabil kaj je to...Jerebica mogoče :icon_question:

In seveda Mangrt v soncu

V Logu ugotovim da ne verjamem da mi bo zneslo z bencinom nazaj do KG in zato na hitro skočim do Bovca ki je še v megli.
Nato jo mahnemo v hrib. Že malo za odcepom za sedlo vetra ni več praktično nič, kar nas pomiri. Po kakih 15minutah vožnje smo že skoraj na sedlu, kjer sledi postanek s fotoaparatom v roki  :D
Pred nami se odprejo prelepi razgledi proti zahodu.
Desno zeva usodni plaz, na sredini prelaz Predel in zadaj rabeljska dolina v IT. Za dolino na desni stoji mogočen Montaž(2753mnv)

Desno bližni grebenček ki se vije od mangrtskega sedla proti Predelu.

Predel malo bližje. Nad rabeljsko dolino se lepo vidi inverzija.

Spodaj skrajno levo je Mangrtska planina

Pred nami pa stoji mogočni Mangrt. Cesta se vije še 1 km naprej do platoja. Vmes je cesta tik pod steno iz katere ob dežju, sploh pa taljenju snega spomladi pada kamenje in zna biti nevarno. Nad to steno pa smo se mi kasneje povzpeli s padali od koder smo poleteli.

Log pod Mangrtom. Tam bomo pristali. Tudi tam se je že prebilo sonce.

Desno od Mangrta gledano od spodaj stoji mogočni Jalovec (2645mnv)

Nato se zapeljemo še malo naprej do platoja. Parkirišče je praktično polno. Tam vrvi od Italijanov, Avstrijcev in celo kamperji so tam iz Madžarske. Proti severu se nam odpre prelep pogled na zamegljene doline. Spodaj sta mangrtski jezeri, malo zadaj pa se iz oblačnosti vije Dobrač. O njem morda spomladi ko načrtujemo let preko njega naprej v Avstrijo :drool:

Pogled proti S/SZ. Spredaj se mi zdi da je Bukovnik (2076mnv), zadaj pa praktično še gole avstrijske alpe.

Daleč zadaj se proti nebu dviguje Grossklockner. Vsaj mislim da je :icon_question:

Nato smo se počasi odpravili nazaj malo nižje kjer smo nato pustili avta. Povzpeli smo se nato kakih 200 višinskih metrov peš do prostorne travnate flehe ki leži pod steno Mangarta in je obrnjena na zahod. Res prostora za nogometno igrišče le naklon bi bil problematičen  :icon_haha:

Opazili so nas. Prihajajo  :icon_eek:

Žak, Pak in Mak  :icon_bird: :icon_haha:

Presenetljivo ni bilo prav nič vetra in sonce je prijetno grelo. V mehki travi si človek ne more pomagati da ne bi malo zalegel in užival v prelepih razgledih v družbi ptic.

Spodaj sedlo, zadaj avstrijske alpe.

Nad nami Mangrt

Neskončne alpe ki pa so bile še brez snega

Nato se počasi pripravimo za let v dolino. Vetra je zgolj za vzorec. Ravno toliko da ni bilo potrebno odtečt 50m po strmini navzdol.
Najprej se pripravita Matic in Anja ki gresta v tandemu.

Nato sem na vrsti še jaz. Ko sem priletel čez rob stene je sicer malo poguncalo in na kratko dvignilo a premalo za nabiranje višine. Nisem se dosti sekiral.
Jalovec na moji levi.

Jaz sem že malo nižje, za mano pa je vzletel še kolega.

Letenje mimo Malega vrha(1991mnv)

En krog malo pod sedlom.
www.youtube.com/watch?v=XCbvvSoj9zE

Tonem v inverzijo.

Za mano v daljavi Mangart in Jalovec objemata dolino Koritnice.

Pristanek. Nekaj jih je že na tleh. Vzleteli so nekaj nižje kot mi.

Po pristanku smo se dokaj hitro pobrali nazaj na sedlo da ujamemo še zadnje momente dneva. Sprehodimo se do koče kjer pojemo okusno joto s klobaso  :drool:

Zadnji sončni žarki.

Barve pobočij postajajo oranžne barve.

Moj obraz pa nasmejan ob zadovoljstvu iztekajočega se dne  :icon_biggrin:

Na koncu je bilo treba v dolino.
Luč na koncu tunela.

Še malo lepe pokrajine, melišč, rušovja....

Čarobne barve macesnov

Stene so oranžno obarvane.

Zadnji pomežik  :wavey:

Glej glej...celo oblaček na nebu.

V smeri Bovca se dan preveša v večer.

Jalovec s oranžno kapico.

Tudi Mangart se poslavlja

Poslovil pa sem se tudi jaz. V dolini je bila kar naenkrat skoraj tema. Na območju KG pa je bila še vedno nizka oblačnost :icon_eek:

Definitivno izlet ki ga bo potrebno še kdaj ponoviti. Takih lepot ne najdeš za vsakem vogalu ampak le bogu za hrbtom. Pihe že ve :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Cumulonimbus

Član ZEVS :)

jkocki

polo

To pa je reportaža,bravo paradolf  :clap: :clap: :praise:

Astra

Paradolf, krasna reportaža na krasnem koncu Slovenije.  :praise:

Razen, kadar dežuje ... aneda ...  :icon_haha:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Pihe

Pravi balzam za oči je ta tvoja reportaža Robi(katero pa sem imel v foto obliki že možnost videt pred ostalimi. :icon_cool:).
Ko vidim tole, me prepriča, da se splača še živet tu. :praise:
Čeprav me škrobotanje dežja po strehi hoče sedaj prepričat v nasprotno. :icon_exclaim:
Skratka: prečudovito! :praise: :clap:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

MaRkUš

max

Super :icon_wink:

Tisto zadaj pa je GG, tudi na eni spodnjih slik se še vidi :icon_biggrin:

robi14

ŠTROMAR

Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

Neurje

Res prelepo tole vse skupaj  :clap: :bouncy:  čeprav se moja želja po skoku v tandemu še ni uresničila. :icon_cry: :icon_cry:

JaniS

piskec

Jebela cesta, paradolf. Tole ti je pa uspelo, kaj? Mater, koliko baterij si si napolnil...
:buttrock:

gradiščan

Enkratno Robi... :icon_wink:

Hvala, da to deliš z nami  :praise:

mihav

Global warming is a lie;)