ZEVS Forum

Izjemne supercelice in strele nad Tržaškim zalivom, 23. avgust 2008

Začel/a markokorosec.net, 27. Avgust 2008, 23:54:25

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

markokorosec.net

Še en spektakularen chase letos, resnično neverjetno že vse skupaj izgleda kako izjemna sezona je letos. Saj sploh nevem kje bi začel, toliko je prinesel ta dan, 23. avgust 2008! Najprej moram malce potožiti, da je bil za tokratni vikend spet drugi plan, podaljšan vikend na morju,... in glej ga zlomka, človek več kot polovico svojega življenja preživi z nevihtami in le-te mu potem ne dajo mira niti za par dni :icon_mrgreen: Samo kaj bi kompliciral, je že prav tako verjetno... vsekakor mi ni žal, da takega dneva nisem izpustil iz rok! Preidimo k dejstvom...

Ponovno lepa višinska dolina se je sprehodila preko Evrope, spremljala jo je intenzivna hladna fronta, ki smo jo pričakovali v pozno večernem času nad Slovenijo. Tokrat je šlo za povsem klasičen prehod doline čez srednjo Evropo, brez zloma čez Alpe in nastanka konkretne sekundarne ciklogeneze na južni strani Alp. Že dopoldne so se ob narivanju JZ vetra na pregrade v hribovitem delu SZ Slovenije začele prožiti prve nevihte, zgodaj popoldne pa so večja neurja z obilnimi padavinami, vetrom in točo nastala na severu Furlanije in kasneje tudi na območju severne LJ kotline.

Dan sva z lepšo polovico preživela na Goriškem, da sem bil na SLO omrežju za spremljanje situacije in čakala na pričetek eksplozij neviht v ravninskem delu Furlanije. Jutranje sondaže so bile odlične, energija se je vztrajno nabirala, strig se je lepo krepil, le nekoliko preveč poravnane so bile smeri vetra v spodnjih plasteh. A dovolj, da sem si obetal ponoven ples supercelic. Okoli 15h začneva pohod na zahod... nevihte že veselo pokajo na območju Pordenone-ja... med vožnjo proti AC za Udine mal zahodno od Gorice lep pogled na močne nevihte v hribovitih predelih Furlanije in Julijcev:

Šibava dalje proti severu, na AC obupna gužva turistov v smeri Benetk... na srečo iz juga proti Palmanovi ni bilo veliko problemov, je bila pa kontra kolona skoraj 10km dolga. Vzeto na znanje za povratek proti jugu kasneje. V Udinah kreneva na zahod, direktno proti močnim celicam... radar postaja impresiven. Kmalu ugledam dve več kot očitni supercelici z značilno "hook echo" obliko odboja; "hihi, ta južna bo moja", si rečem! Tole je pogled nanjo iz kraja Moruzzo kakih 10km zahodno od Udin... lepo vidna struktura mezociklona, pod njim se je začel oblikovati wall cloud, na desni očiten FFD (forward-flank downdraft):

Minutko zatem se wall cloud še nekoliko spusti in opa miki :icon_mrgreen: Začne se matrati s funnel cloud-om!

Hjao kamera teče, celotno rotacijo te supercelice imam in še sedaj mi hodi po glavi sondaža ob 12z, ki sem jo malce kasneje pogledal. Za mišji ku... ummm... za mišji pimpek prešibak veter in strig v spodnji plasti, da bi hitreje doziral toplejši zrak in istočasno bolj organiziral mezociklon, FFD kar ni in ni hotel naprej, RFD-ju pa tudi ni uspelo kaj veliko pomagat. Funnel je tako kmalu izginil nazaj in celica je na svoji poti proti meni omagala, sem jo kar počakal, da sm vsaj avto pošteno opral. Po kakih 10min uideva ven iz naliva nekoliko proti jugu, kjer je bil prav lep pogled na to celico, sprva sem se znašel točno pod wall cloud-om, ki je še veselo rotiral, ko sem stisnil to fotko:

Na robu seveda shelf cloud
napreduje proti jugu...

Medtem pa na radarju že opazen večji sistem neviht nad vzhodno Benečijo, ki se postopno združujejo v linijo. Ni bilo druge večje nevihte takrat na vidiku, zato sva tej liniji krenila naproti, saj je bil njen najmočnejši del predviden le kakih 10km južno od trenutne lokacije. Peljeva proti Codroipo direktno proti squalki in pogled takšen... na nakovalu se bohotijo manjši mamatusi, spodaj pa že nastaja shelf cloud:

Kar precej hitro je linija napredovala po ravnini in shelf je bil iz minute v minuto bolj očiten, tole je nekaj sekvenc...

Zrem na radar in glej ga zlomka, linija se začne nekoliko lomiti... opa, tole bo pa mogoče skriti mezociklon na robu linije... in evo jo, supercelica se nama formira pred nosom! Dokaj hitro se je pojavil wall cloud, iz desne pa so se vanj lepo podili oblaki - inflow clouds. Lepa rotacija in kar sumljivo je izgledalo, toliko nizko se je v naslednji minutki spustil... pod njim pa švigajo strele, mmm!

Tole je še zadnji posnetek iz te lokacije, se je že slišalo šumenje naliva s točo v bližini in čas je bil za odhod. Wall cloud je bil očitno res zelo nizko, a kaj več kot to nisva uspela vidt... pa tudi nobenih poročil kolegov iz Italije nisem dobil, da naj bi se kaj spustilo iz tega, le močni sunki vetra so bili izmerjeni.

Na srečo nobene gužve po cestah, hitro šibava pred linijo proti JV v smeri Palmanove, v ogledalih izgleda zadeva res nora... medtem močni sunki butajo in dobro stresajo avto med vožnjo. Ko uspeva pridt na rob gust fronte tik pred Palmanovo za nekaj sekund skočim iz avta, da naredim par posnetkov... spektakularno je izgledal wall cloud, ki je z veliko hitrostjo napredoval proti JV!

Shelf cloud pa nama je že veselo zdirjal naprej, ni bilo šanse da bi ga tam ujel, le še pogled v whale's mouth strukture je krasil območje pred padavinami...

Opazujem radar kakšno je stanje; prekrasno, Prekrasno! Nove supercelice so se naredile, nekoliko izolirane na južnem delu te nevihtne linije, obetal se je show. In vse skupaj je neslo v južni del Furlanije, proti severnemu delu tržaškega zaliva. Ocenim, da kakšnih dobrih 30min še ostane, da pride sistem do Sesljana. Ravno prav, da se še v času po AC spraviva tja. Ko prispeva, seveda že v ogledalih spremljam približevanje, pa veliko obetajoč pogled... izjemna supercelica takoj pod squalko v vsej svoji lepoti. Prelepa struktura in barve, izrazite t.i. "striations" in na sprednji strani shelf cloud...

Počasi je vse skupaj lezlo proti nama, obenem pa še ura pravšnja, da se je postopno delal sončni zahod v ozadju in barve so postale mamljivo všečne. Nad morjem je južni del mezocilona izgledal takole; lepo je viden dotok/inflow v celico...

Saj sploh nevem kako bi komentiral te poglede v to mogočno strukturo, barve naravnost fantastične... mogoče bodo pa slike več povedale kot bi tisoč besed...

Še kakih 5min kasneje, ko je prišlo še bližje... obalna cesta s pečinami je pričarala izjemen občutek ob bližajoči se mrcini...

Takole pa je izgledal pogled direktno v celico, spet en lep wall cloud v spodnjem levem delu... potem je bil pa počasi čas za umik še bolj proti jugu, saj je struktura na zadnji sliki že vidno izginjala, kar je pomenilo, da bova kmalu na udaru gust-fronte. Se to lepo vidi tudi spodaj v morju, kjer je vidno penjenje... v ozadnju pa žareče barve sončnega zahoda...

Odpraviva se na vrh pečin v Proseku, da počakava na prihod zadnjega dela celice. Na radarju se je tudi že kazala nova hitro razvijajoča supercelica v ozadju in ravno naproti je šla. Res zelo hitro je razvila wall cloud (tisti mini, ki je viden na 2. in 3. sliki nazaj) v prelepo obliko...

Shelf cloud ravno nad nama... v ozadju žari sončni zahod... naravnost nore barve! Da slučajno ne bi dobil očitka, da nisem poskrbel za romantiko, hehe :icon_mrgreen: :icon_arrow:

Wall cloud me je resnično navdušil, tako spektakularne strukture pa že dolgo ne... inflow tail iz juga...

...in manjši inflow tail iz vzhoda...

Še celotna struktura tega wall cloud-a v vsej svoji lepoti... in kako so žgale strele in sprednjega dela, kar po sekundo do dve so švasale posamezne v morje... na kamero sem jih ujel, a žal nobene na sliko, vseeno je bilo še presvetlo, se pa tudi nisem kaj preveč trudil s tem, je bila struktura vseeno predobra za preveč eksperimentiranja:

Ker sem po eni strani že prav nestrpno čakal, kdaj naju bo mrcina udarila na obali, je bil čas za pomik na jug. Želel sem na pečine okoli Socerba, a že med vožnjo proti Trstu mi je postalo jasno, da vse skupaj le ne gre tako počasi kot je sprva izgledalo. Že nad Trstom se bohoti shelf cloud in hitro napreduje proti SLO, le najdem lokacijo za par slik stisnit preden naju nagazi gust fronta. Tole je pogled nad Trst s shelf cloud-om in mogočnim wall cloud-om pod njim... to je tisti, ki je bil na zgornjih slikah iz Proseka na desni... v tem trenutku se je že slišalo hrumenje vetra, ki se iznad morja nezadržno približuje pečinam.

In v nekaj sekundah udari, z vso močjo! Na tej lokaciji je bilo še nekaj nemških turistov s prikolicami, veselo so skakljali po robu in se slikarili ob "lepih oblakih"... hihi, kako se se poskrili v svoje kolibe, ko je parkrat zašvasalo v bližini in začelo z viharnimi sunki pihat! Po zraku letijo letijo vsemogoče smeti, verjetno jih je prineslo tudi iz mesta spodaj, manjše veje se lomijo... v pečinah naokoli prav grmi od bučanja vetra, stisnem še tole fotko sprednjega dela shelf cloud-a predno skočiva na varno v avto, pošteno ga je zibalo! Sunki so več kot zlahka presegali 100km/h, le škoda nisem imel kakega merilca pri sebi ali montiranega na avto, da bi dobil kakšen uporaben podatek. Vem pa, da so avtomatske postaje na obali izmerile okoli 90km/h, a so bili na vrhu sunki mnogo hujši, saj se je veter še okrepil od silnega pritiska na vrh pečin.

Ko se zadeva umiri oz., ko gust fronta preide pečine, se počasi odpraviva naprej. Predfrontalne nevihte se pomaknejo naprej v Slovenijo, radar pa že počasi kaže znake približevanja hladne fronte iz ozadja, kar je bil dober obet za zvečer. Premakneva se na Socerb in uživava ob pogledu na prve strele nad morjem sredi tržaškega zaliva. Kot so predvidevali modeli, se je po pričakovanjih ustvarila nevihtna linija vzdolž fronte in pomikala se je nekako v smeri VJV, kar je bilo super glede na lokacijo.

Postopno se linija približa, na južnem robu v smeri slovenske obale se hitro okrepi močna celica in strele začnejo švasat nad SLO Istro...

Sprva so bile še na robu padavin oz. v njih, a kaj kmalu se je ta celica nekoliko odlepila od glavne linije in pospešila v smeri Kopra... strele so začele švigati "na suho" kar precej pred njo in učke so se mi kar svetile, ker sem vedel kaj se obeta... take strele so vedno najlepše, ni namreč nobenih motenj s padavinami, ki pričarajo običajne strele. In ponavadi so strele veliko bolj razvejane, saj so tudi lepše vidne... tokrat pa še osvetljeno mesto spodaj... normalno, da mora bit človek srečen :icon_mrgeen:

O tem trenutku pa nevem kaj bi rekel... staaari moj...  :buttrock:

Tale je zanimivo udarila nazaj nad Koper skozi padavine... nekaj jo je že moralo privlačiti v Luki...

Tule je malce širši pogled na tole celico... lepo vidno kako strele švigajo precej pred glavnim jedrom s padavinami...

Pa še nekaj zadnjih strel ob hitrem približevanju padavinskega jedra nad naju... je kmalu začelo pošteno zlivat, a sem kljub temu uspel še nekaj posnetkov stisnit, predno me je dobro premočilo...

Še nekaj več slik je tule: http://www.weather-photos.net/gallery/thumbnails.php?album=256

Kaj naj rečem za zaključek... še en spektakularen dogodek v žepu letos, supercelice so ponovno "metali v hrbet" kot radi rečemo tule na Krasu in lepih posnetkov ni manjkalo. Uspešna sezona se, kljub temu da smo že v poznem poletju, nadaljuje. In mogoče bo sedaj dekada mirnega vremena brez burnega nevihtnega dogajanja prav prijala, ker resnično mi nevihte dobro spreminjajo plane v zadnjih tednih. Pa ravno na vikende vse pade. Ma ne bom se pritoževal, zakaj bi... posnetki in užitki so bili več kot fantastični! :icon_wink: :drool:

Cumulonimbus

Mare kot že tolikokrat doslej, krasna in predvsem poučna reportaža, res kapo dol pred tabo :praise: :praise: :praise:

lp
Član ZEVS :)

gradiščan

Mare, izjemna reportaža. :icon_wink: Tega dne sem bil v času dogajanja v Dragonji v službi in sem vso bliskanje spremljal preko šmarskega hriba. Videlo se je samo, da tam zadaj v smeri Kopra kar dobro seka. Tvoje fotke pa so mi to isto dogajanje pokazale v drugi "luči". Res izjemen dan, resnično izjemeno lepo prikazano dogajanje in čestitke za to, da deliš užitke z nami. :clap:

PS:  :icon_cry: Mi je žal, da tvojega obiska ne bo v Gradišču, saj bi nam vsem skupaj lahko veliko slikovno pokazal in povedal  :icon_arrow:, da bi se nam kar "sline" cedile. :icon_exclaim:

robi14

:drool: Mare, čudovito res.... zdj pa se le posveti malo svoji dragi...  :icon_haha:

Aquatic

Z eno besedo povedano - enkratno! Kako ti uspe naredit take fotke strel?
Davis Vantage Pro2

blazek

Res dobra reportaža, tako kot vedno. :icon_biggrin:

Strele so pa res neverjetne. :icon_eek: :clap:

MaRkUš

Res izjemne slike,kot bi bilo konec sveta  :icon_eek:  :icon_wink:  :icon_wink:
Si pa tudi mal HDR probavov če se ne motim.  :icon_biggrin:
A si to s širokokotnim objektivom slikal?
Slike so res neverjetne(vsa čast)  :icon_eek:

andro

Mare, rečem lahko samo, da se klanjam, hude reportaže pripravljaš. Samo eno neumno vprašanje: a tvoja draga tudi tako uživa v takih lovih al' kako zaboga jo prepričaš v to, da gre raje na chase kot na podaljšan umirjen vikend? Jaz bi tudi rabil kakšen magičen recept :)

maestro

VP Bohinjska Bistrica
http://meteo-bohinj.si

ŽUPMART

Capillatus

Vremenko

mihav

Global warming is a lie;)

Ciklon

Zaaaakoooooooon! :buttrock:  :buttrock:

Še ena super fantastična reportaža! Bravo Mare! :icon_wink:  :clap:
Raj je v naravi :buttrock:

TWISTER

Mare carevina...ej kot bi bil tam s tabo...res nora reportaža...takih struktur se še ZDA ne sramuje :clap: :clap: :clap: