ZEVS Forum

Globalna klima skozi čas

Začel/a stog, 27. April 2026, 22:01:27

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

stog

Živjo, sem se prilično za to priložnost vrnil, da sporočim kaj sem našel. Tiče se izključno vremena, tako da ne bo mogel nihče reči, da je "off topic", "politika" in bi tema spet romala v smeti/izbris.

Ker sem na tesnem s časom, bom, če ne bo nasprotovanja, morda citiral stare zgodovine in knjige na temo vremena skozi čas tako na našem teritoriju kot tudi globalno.

Zadnje čase sem nabavil veliko knjig, ki so v domeni zgodovine. Bodisi za naše področje ali pa gre za znane svetovne zgodovinarje zlasti iz antičnega časa. Kljub temu da naravne katastrofe, vreme ni prav nikjer glavna tema teh avtorjev, je pa tu pa tam omenjeno kaj na to temo. In tako človek prebera stare knjige ala Zgodovina Jugoslavije, Zgodovina Slovenskega naroda, Herodota, Jožefa Flavija, Svetovno zgodovino, Potovanja Marka pola, Juluja Cezarja, Aleksandra Velikega, Slave vojvodine Kranjske itd.
Pa človek bere o zamrzjenih Ljubljanicah, morja v Kopru, o dvigu morske gladine ki poplavi Nizozemcem nasipe, o starih zemljevidah Grenlandije s prevoznim kanalom vzhod-zahod, ki je danes pod ledom, višinski kolonizaciji pri nas v poznem srednjem veku, o opisu hladnega podnebja v času potovanja Herodota, opisu bolj zelenih pokrajin ob potovanju čez nekatere predele Irana ob potovanju Marka Pola, toplejšem obdobju Minojske civilizacije, zelo znanem toplim obdobju proti koncu Srednjega veka, o izredno hladnem obdobju, ki je eden od vzrokov za začetek srednjega veka, pa o toplem obdobju za časa Rimljanov, pa o Valvazorjevih trditvah, da je bilo na mestu današnjega Kamnika jezero in da so bili naši najvišji vrhovi celo leto s snegom pa o raznoraznih naravnih nesrečah pri nas v 14.st., pa vulkanski katastrofah ki sta 536 in 1815 posrkbeli za izvenredni ohladitvi (ki se je očitna začela že 1811-1812 glede na brutalna poročila iz zahodne polovice ZDA) itd.   
Leto 536 (in še nekaj let potem) je bilo v bistvu ena največjih kataklizem človeške zgodovine.
No kakorkoli...
In ko tako to berem se mi porodi misel, da gre morda za kak cikličen pojav menjavanja toplih in hladnih obdobij.
Pa si zarišem kdaj so poročila da je bilo toplo in kdaj so poročila da je bilo hladno. Ob risanju postavim domnevo, da gre za kakšne 550 letne cikle, saj ta interval morda najbliže pristoji zapiskom na listu.
Verjeli ali ne, v knjigi Jožefa Flavija (zgodovinarja, ki je živel pred 2000 leti) naslednji dan najdem trditev, da so pred leti stari ljudje veliko dognali na področju astronomije in geometrije in dognali da je t.i. Veliko leto dolgo 600 let. Je to ravno to kar sem včeraj razmišljal se vprašam.  :o  Pa njegove trditve gor ali dol, dejstvo je da imamo dovolj dokazov tudi brez njega da smo imeli velika nihanja globalne temperature v zadnjih 4000 letih. Še največ dokazov, je ravno za toplo obdobje nekje 1000-1350. Ravno okoli leta 1300 je moral biti obseg ledu na S polu izredno majhen zaradi vseh poročil iz Grenlandije. Pa če je Hanibal okoli leta 200 p.n.š. prečkal Alpe s sloni predvidevam, da ni moglo biti veliko snega v Alpah ker sloni se po ledu najbrž slabo vzpenjajo.

Tako sem izrisal en tak graf, ki je seveda bolj špekulativne narave in je seveda v realnosti podoben temu z številom sončnih peg v sončevem 11 letnem ciklu. Pač z odstopanji ampak še vedno cikličen.
Vzel sem špekulativnih 560 let (ne vem morda bi mogel 600...) za prehod iz maksimuma na minimum kot neko svojo tezo/teorijo, ki se razmeroma solidno prilagaja poročilom.

Ker je bilo ob temperaturnemu višku v 2. polovici srednjega veka, po vseh indicih topleje kot danes in ker tudi po tem grafu viška še zdaleč nismo dosegli bi bilo po mojem mnenju upravičeno pričakovati, da se bo še ogrevalo v prihodnjih letih. 
V kolikor moja teorija drži.
...ki pa seveda vseeno temelji na jasnih indicih periodičnega nihanja skozi zgodovino katerih dolžina ni točno znana.
Tudi ni nujno da gre za periodičen pojav a vseeno kaže nanj, če se mene vpraša.

Zdaj da bi po teh debelih knjigah iskal vse citate in jih še sem pretipkaval... bi me pa že skoraj mogel kdo plačati.
:icon_lol: :icon_lol:
;)
(Za zdaj?) toliko.

P.s. Prej sem nakazal...
Ste vedeli, da je na kraju današnjega severnega mesta Kamnik pred nekaj stoletji jezero (ki ni bilo majhno) in so bili pod Malim gradom železni obroči za privez ladij? Kasneje naj bi velika povodenj povzročila, da je jezero "padlo" in naplavilo kupe proda po polju proti Mengšu/Domžalam.
Tako trdi Valvazor v Slavi vojvodine Kranjske.