ZEVS Forum

Hud vetrolom na območje Pekrske gorce in Peker 27. 01. 2025

Začel/a Neurje123, 31. Januar 2025, 22:52:07

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Neurje123

Maribor je zvečer 27. 01. 2025 presenetil orkanski veter, in ker je bila glavnina močnega vetra napovedanega čez dan, je kazalo, da pri nas ne bo nič hudega. Pa sem se še kako motil, saj nas je med 18:50-19:50 zajel pravi vihar. Glede na posledice so sunki vetra zagotovo dosegali vsaj 90km/h, saj tako velikega števila podrtih dreves za naš predel ne pomnim.

Na območju Pekrske gorce je podrlo več kot 50 dreves, skupno pa je na območju Studenc, Peker in Radvanja zagotovo podrlo vsaj okoli 200 dreves, verjetno pa je skupna številka še višja. Že sam sem naštel vsaj 100 podrtih dreves. Odkrilo je tudi nekaj streh, še z večih objektov pa je pometalo strešnike, prevrnilo je ogromno smetnjakov, poškodovalo veliko prometnih znakov. Regijski center za obveščanje Maribor je zabeležil okoli 70 dogodkov, vir: https://365.rtvslo.si/arhiv/jutranja-porocila-radia-maribor/175104749. V mojem življenju se ne spomnim, da bi kdaj veter podrl toliko dreves na našem območju.

Slike prilagam v 3. delih, dva sta z območje Pekrske gorce, 3. del pa iz Peker.

1. del:

Neurje123

2. del

Neurje123

3. del, slike so iz Peker.

paradolf

Huh, kar veliko škode  :icon_eek:
Podobno smo imeli pri nas dve leti nazaj ob julijskih nevihtah.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

gradiščan

Neurje123

Dodajam še par fotk iz moje okolice.

krispy123

Super report sosed, ja škoda je resnično presenetljivo velika. Vsaki dan, ko se peljem v smeri Pekrske gorce, opažam kako še leži vse po tleh. Precej ekstremen dogodek. V kratki analizi je spodaj razložen.

Opis razmer na severni strani Pohorja, predvsem v okolici Pekrske gorce in Meranovega, bi lahko šlo za kombinacijo več dejavnikov, ki so pripomogli k tako sunkovitim vetrovom.

-Orografski vpliv (fenomen vetra na zavetrni strani hriba). Močan jugozahodnik navadno oslabi na zavetrni strani, vendar lahko v določenih situacijah pride do fen učinka ali celo "downslope windstorm" pojava, kjer se veter zaradi pospeševanja ob spuščanju po pobočju močno okrepi.
-Če je bil jugozahodni veter prisoten, je pihal čez Pohorje, kjer je zrak ob prehodu čez greben doživel kompresijo in pospeševanje na zavetrni strani (severna stran). To lahko povzroči močne sunke, ki so presenetljivi tudi za območja, kjer sicer ni običajno tako vetrovno.
-Lokalni pojavi. Možno je, da je prišlo do lokaliziranih pospeškov vetra zaradi specifične topografije v predelu Pekrske gorce in Meranovega. Doline, grape ali prelomi v terenu lahko delujejo kot naravni kanali, kjer se veter dodatno pospeši. Če je bil prisoten močan temperaturni gradient med toplim zrakom jugozahodno od Pohorja in hladnejšim zrakom na severni strani, je to lahko še dodatno prispevalo k povečanju hitrosti vetra. Sploh pa pred samo situacijo.
-Možnost "rotor" efekta. Rotor efekt je pojav, ko zaradi močne turbulence za orografsko pregrado (v tem primeru Pohorjem) nastanejo vrtinci, ki lahko povzročijo izjemno močne in nenadne sunke vetra tudi na območjih, kjer jih običajno ni pričakovati.

Glede na opis in moč sunkov vetra (lokalno do 90 km/h) je verjetno šlo za kombinacijo orografskega vetra, lokalnih turbulenc in gradientnega vetra. Pojav sicer ni tako pogost, a topografija severne strani Pohorja lahko v specifičnih razmerah omogoči celo okrepitev vetra na zavetrni strani. To je lahko presenetljivo, saj se običajno pričakuje, da veter oslabi čez pregrado, vendar tokrat ni bilo tako.

Neurje123

Krispy123, vrhunsko napisano.  :icon_wink:

Tole je res bil ekstremen dogodek, saj toliko dreves ne pomnim, da bi kdaj v gozdovih podrlo v našem predelu Maribora. Je pa kar nenavadno, da je bilo tako malo novic o tem dogodku po medijih, ker je tudi intervencij bilo veliko. Verjetno se pozna, da dispečerji stavkajo.

mat89

Neurje123

Neurje123

Danes sem odšel še enkrat na potep v Pekre, kjer sem poslikal še nekaj mogočnih podrtih smrek. Že samo izruvane korenine so ponekod z zemljo vred segale več metrov visoko.

To so zadnje dodane fotke tega vetroloma, upam, da jih ni že preveč, ampak vseeno je šlo za tako (čeprav precej lokalen) ekstremen dogodek pri nas, da ga je bilo vredno dokumentirati. :)

roky

Problem teh vetrov pri nas je, ko bodo vsako leto močnejši, drevesa niso takšne rasti, da bi prenesle tako močne vetrove. Naša drevesa so prilagojena manjšim vetrovom. Če bi bil naš gozd nizke rasti kot so na primorskem ne bi bilo toliko škode po gozdovih.  :icon_wink: