ZEVS Forum

Močne nevihte 6., 7. in 8. julija 2009

Začel/a Ciklon, 06. Julij 2009, 13:20:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

MaRkUš

Citat od: ynos dne 08. Julij 2009, 12:34:53
Filmček "vrtinca" pri ilirski birstrici.  :icon_arrow:

http://24ur.com/novice/slovenija/strela-ubila-tri-bike.html#video

Tole pa je eden najboljših posnetkov, vsekakor zelo zanimivo.
Naj strokovnjaki povejo, kaj je to! Tromba na kopnem :icon_question:

paradolf

O hudo  :surprised:
Definitivno najboljši posnetek v Slo. :clap:
Hm, glede na nizko bazo je tole bolj tornado....pri trombi je baza zelo visoko.

V glavnem to je to po kar hodim na mengeško polje  :icon_biggrin:
Morda pride ven še kaka fotka polomljenih dreves.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

asocialec

http://jernej.sloserver.eu/uploads/moji_filmcki/strele_1.wmv
Takole je bilo pri Sežani okoli 3 ponoči. Proti bistriškemu "vrtincu" nimamo za burek :D

markokorosec.net

Definitivno je tole tornado na posnetku, v drugem delu videa je zelo lepo vidno kako zgoraj hitro rotira "wall cloud" medtem, ko ga iz leve napada "dry slot". Kot iz knjige. Končno ga imamo lepo dokumentiranega, čestitke avtorju.

Sta pa bila po besedah očividcev dva tornada na tistem delu, sumim da kar iz istega mezociklona. Gremo danes na "damage survey", da dokumentiramo škodo in ocenimo moč, trajanje, pot, itd.

Ponoči je bil res pošten naliv, kot je že "asocialec" napisal, bliskalo pogosteje kot na sekundo... potem pa naliv okol 180mm/h in 10mm v nekaj minutah. Sem pa z webkamero uspel eno strelo stisnit preden je udarilo...

matrix

ta posnetek vrtinca...Najboljši do sedaj...ne morem verjet..chaserji bi to radi vidli v živo..z mano vred..  ;D ;D :clap: :praise:

beowulf

Pravi je  :) 15 minut slave......... :praise: :praise:! Po hribih je te zadeve dosti težje ujet razen če se ti pripelje pred hišo. Pri nas v Panonski nižini upam da tudi kaj takega ujamemo.....

matrix

alo lahko pri nas v halozah nastane podobno ?...bi zelo rad to videl v živo..SEVEDA BREZ ŠKODE LJUDEM!... :icon_wink: :icon_wink: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:

MaRkUš

Potem je to prvi posnet tornado v Sloveniji.  :buttrock: :buttrock:
Hvala snemalcu, da je posnel ta pojav. :praise:

Blazx0

Čudno je to, da kaj takega pri nas vedno nastane kjer je bolj hribovito, gričevnato... (Lani pri Kamniku, zdaj tukaj...)      Prej bi bilo verjetno da bi nastal v prekmurju kjer je ravninsko, zakaj to?  :icon_rolleyes:

zanimame

Ve kdo mogoče kako močno je včeraj ponoči(okoli 3:00-3:30) pihalo v Ljubljani?   Hvala vnaprej

Ciklon

Citat od: Blazx0 dne 08. Julij 2009, 17:38:06
Čudno je to, da kaj takega pri nas vedno nastane kjer je bolj hribovito, gričevnato... (Lani pri Kamniku, zdaj tukaj...)      Prej bi bilo verjetno da bi nastal v prekmurju kjer je ravninsko, zakaj to?  :icon_rolleyes:

En razlog je lahko zagotovo v v tem, da je razdalja med bazo oblakov (razvitim wall ali funnel cloud-om) in zemeljsko površino skrajšana.

Čestitke in hvala snemalcu za posnetek tornada. :buttrock:

Citat od: zanimame dne 08. Julij 2009, 17:44:09
Ve kdo mogoče kako močno je včeraj ponoči(okoli 3:00-3:30) pihalo v Ljubljani?   Hvala vnaprej

Najmočnejši izmerjeni sunek vetra je bil 15 m/s.
Raj je v naravi :buttrock:

mat89

Super posnetek tornada.Po moji presoji je šlo za tornado F1 vendar počakajmo na strokovno analizo skywarna.

lp

ŠTROMAR

Citat od: zanimame dne 08. Julij 2009, 17:44:09

Moja VP Ljubljana Koseze je izmerila 40,7 km/h. Sunki pa so verjetno presegli 55 km/h.

Stormchaser

Čestitke snemalcu  :buttrock: in škoda, da nisva tud midva z Župijem šla za to celico, ko sva bila še v Trstu.  :icon_cry: .

Koćjanc

No sam živim v sosednji vasi in sicer v Kuteževem, ki je le slaba 2km oddaljen od vasi Jablanica. A žal nisem imel to srečo, da bi to vrtinčenje videl v živo. Sta pa imela to srečo oče in mati, ki sta bila ravno na prostem in to še v smeri od naše vasi proti Jablanici.
Ja, to se je dogajalo nekaj minut pred 18. uro. Ko je bilo vsega že konec, je mama pritekla v hišo in mi razlagala o "tornadu" a je bilo žal že vsega konec ko sem sam šel pogledati.
Vam obljubim, da bom šel jutri na kraj dogodka in bom naredil nekaj fotografi, ki jih bom naložil tu na forum. Je pa bil oče že danes na kraju dogodka in je rekel, da je lepo vidno kot je šel vrtinčast veter. Na tem pasu,da je vse razmetano ter, da je eno manjše drevo kar odtrgalo in en stol, ki je bil pred neko hišo, da ni o njem ne duha ne sluha :)
Pa še to, na posnetku je viden le konec "tornada" le ta je bil na začetku veliko bolj izrazit in lepše viden. Ko mi je oče razlagal o tem dogodku je bil res navdušen in mu prav zavidam, da je bil del tega dogotka. Sevda smo lahko veseli, da ni nobenemu nič :)