ZEVS Forum

Vremenska postaja Vinji Vrh

Začel/a blazek, 23. April 2009, 16:22:02

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

blazek

Danes sem dobil še eno Davisko,tokrat brezžično evropsko verzijo. Datalogger je na USB priključek. :buttrock:

Postajo bom montiral ta vikend, seveda ko pridem domov. Bo pa v vinogradu in bo zamenjala dežemer, ki mi je do sedaj meril padavine. V zidanici pa imamo tudi telefon, tako da bodo enkrat v prihodnosti tudi podatki na spletu.

Ledeni

To rabimo! :bouncy: :bouncy: :bouncy:  :clap: :clap: :clap: Imamo postaje po dolini, imamo jo na Trdinovem vrhu, rabimo še eno nekje vmes.
Kakšna pa je nadmorska višina zidanice?

max

Ja super :praise:, sam......kupujete pa Daviske kot žemlje v trgovini :icon_mrgreen:

Astra

Čestitke.  :bouncy: V prihodnjih dneh se bom verjetno celo smukal tam naokoli - Šmarješke rulz.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

blazek

Oglas se kej Astra, povprašaj za mlin in ne moreš falit. :icon_arrow: :icon_wink:

Skratka, včeraj mi je uspelo po hitrem postopku zmonitrat Davis Vantage PRO. Vetromer se nahaja na višini 4,5m, sama postaja pa nekaj več kot 2,2m visoko. Nižje je nisem mogel dati, ker je v vinogradu in so stebrički z dratjem visoki 2m. Lokacija postaja je na vznožju Vinjega Vrha in sicer na sredi med vasmi Sela in pa Bela Cerkev. Slabih 300m stran pa je celo ARSO padavinska postaja Vinji Vrh pri Beli Cerkvi.

Danes pa sem s Pihetovo pomočjo zrihtat še beleženje podatko in odčitavanje teh s pomočjo prenosnika. Priklop je pa preko USB-ja.

Upam tudi, da mi bo uspelo postajo priklopit na računalnik in pa kasneje tudi pošiljati podatke na internet.

Lokacija: Vinji Vrh, 1km zahodno od Bele Cerkve 200m.n.v.,  45°52'15.45"S,  15°16'11.53"V
Postaja: Davis Vantage Pro- EU wireless
Programska oprema: Weatherlink
Lastništvo: od 24.4.2009
prenos podatkov preko USB-ja

blazek

Mislte da bo tale drog preveč zmanjšal padavine, ki jih bodo padale iz smeri droga (premer 5cm)?

Sicer ugotavljam razlike  2-4mm, v primerjavi s kontrolnim dežemerjem. LAhko da tud inčni adapter premalo kaže in bo potrebno zamenjat z metričnim.

ŠTROMAR

Moje mnenje je, da mora biti dežemer na odprtem brez ovir okoli sebe in nad sabo. Vsaka ovira, pa tako tudi omenjeni drog bo nekaj padavin zagotovo odnesel in izmerjena vrednost ne bo realen odraz dejanskih padavin. 

blazek

To je edina ovira v krogu 7m.

Astra

Blazek, tudi jaz ti predlagam, da narediš eno ročico, ki bo od "štange vsaj en meter, sicer ti zna to vplivati na odklon pri meritvah.  :icon_wink: Sicer pa vsa čast za trud.  :)
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Gorazd

Jaz sem imel ist montirano kot ti, pa sem potem prestavil. Razlike so bile kar velike, več kot 10 %. Lahko pa je bil posredi še kakšen drug vpliv.

PS: Izreži iz papirja krog velikosti dežemera in potem po sredi izreži iz kroga trak širine 5 cm. Koliko % površine je izrezanega? Kar veliko, ane.

Mejte se radi

blazek

RAzlike so res kar okrog 10% in več. Bom to ta vikend uredil in sicer imam že pripravljen en krajši drog, na vrh katerega bom montiral postajo. Trenutni drog je visok prek 4m, vrh katerega je pa vetromer. NAmen sem imel to uredit že pretekli vikend, a zaradi dežja mi ni uspelo.

robih

Kaj maš te podatke že na netu

:beerchug:  :icon_wink:
Lp, Robi  :wavey:

blazek

Podatkov še ni na netu. Kdaj bodo, pa še ne vem povedat.

Iz močno razširjenega arhiva ARSO sem pobral nekaj zanimivih vrednosti, o 24h padavinah, na padavinski postaji ARSO Vinji Vrh- Bela Cerkev.

mm/datum
116,5  26.jun.1962  verjetno rekord postaje
96,3   19.jun.1970
86,3   09.okt.1980
84,0   17.avg.1971
81,6   11.nov.1979 (v Novem mestu je takrat padlo 103,4mm)
79,5    09.jul.2000
77,0   14.sep.1988
68,5   05.avg.1987

robih

Lp, Robi  :wavey:

blazek

Mi je lani dežemer preživel 7-krat točo, ravno tako šalčke od vetromera. NAjbolj sigurno je, da postajo zavaruješ. Druge rešitve ni.

Je pa padala toča včeraj tudi v našemu vinogradu, kjer imam to postajo. Padala je v velikosti oreha, se pravi premera 2-3cm. NA listju se vidi, da so bili kar veliki izstrelki, saj imajo kar lepe luknje. Poleg tega pa manjka tudi kakšna rozga, ker jo je toča praktično prepolovila. Škoda je pa  zanemarljivo majhna, vsaj pri nas.

V tej nevihti je padlo 8,3mm dežja+ 1,3mm ob enih zjutraj 20.5. MAksimalni sunek vetra je bil 45km/h, maax RR pa kar 135mm/h.