ZEVS Forum

Vprašanje glede vezij senzorjev

Začel/a uri, 10. Marec 2009, 13:14:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

uri

Trenutno delam nek seminar o povezavi med senzorjem temperature in PCjem. Pa me zanima kje je možno dobit zgradbo senzorskih vezij in zgradbo vezja postaje. Zanima me tudi kako sploh pravzaprav poteka komunikacija med senzorjem in PCjem. Gre za kake AD, DA pretvornike in kakšen potek paketnega pošiljanja preko kablov ali wrelessa.
hvala!

florjo

Ti bom skušal na kratko in približno odgovoriti!

1) Senzorjev za meritev temperature je več vrst. Razlikujejo se glede na natančnost, temperaturni obseg in še kaj.
Najbolje da si poiščeš kakšno knjigo, ki jih na splošno, a ne preveč podrobno, opisuje. Na FE smo uporabljali interno
skripto pri predmetu "Dajalniki in pretvorniki", ki pa jo po kratkem brskanju po spletu ne morem dobiti.

2) Ko izbereš pravi senzor, je potrebno njegove merilne rezultate pravilno interpretirati in jih prenesti v računalnik.
Torej, na eni strani imaš senzor z (največkrat, a ne praviloma) analognim izhodom, na drugi strani pa računalnik z
digitalnim serijskim (največkrat USB) ali paralelnim (redkeje) vhodom. Razlike med senzorjem in računalnikom najlažje
premostiš z namenskim mikrokrmilnikom, ki poleg osnovnih enot vsebuje še A/D pretvornik in npr.: USB vmesnik. Z A/D
pretvornikom prebereš analogno vrednost na senzorju, ki ji nato dodeliš primeren digitalni ekvivalent in jo preko USB
vmesnika pošlješ osebnemu računalniku (ponavadi v paketu). Nadaljna obdelava v PC-ju je spet zgodba zase.

3) Obstajajo izjeme. Nekateri senzorji imajo že vgrajen A/D pretvornik, zato obdelava z dodatnim mikrokrmilnikom
ni potrebna. Vprašanje je le, če nam senzor poleg ponujene ugodnosti, tudi sicer popolnoma ustreza.

4) Omenil sem zgolj ožičene povezave med senzorjem in PC-jem. Na večje razdalje in z odročnih krajev lahko seveda
izvedemo tudi radijsko (RF) ali infrardečo (IR) povezavo. V ta namen potrebujemo primerne pretvornike, dobra novica
pa je, da slednje vgrajujejo tudi že v nekatere mikrokrmilnike (npr.: PIC).

Tko, to je to ... kar sem lahko na hitro napisal iz glave. Za kaj več, se je treba malo bolj poglobiti. Te stvari zanimajo
tudi mene in mogoče kdaj najdem vsaj toliko časa, da izdelam lastni merilec temperature. Zakaj ga ne kupim? Ker imam
z lastno izdelavo neomejene kreativne možnosti. Ja, še to - ne predstavljam si izdelave takega senzorja temeperature
brez razpoložljivega osciloskopa, enosmernega generatorja oz. osnovne samograditeljeve opreme.

Lp, Tadej