ZEVS Forum

Strašno neurje v Kamniku in njegovi širši okolici 13.7.2008 2. del

Začel/a Cumulonimbus, 13. Julij 2008, 22:44:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

florjo

Priznati moram, da se moje spoštovanje do narave ob takih in podobni primerih le še dodatno okrepi.
Zdi se mi, kot bi se maščevala za vso brezbrižnost, ki jo kažemo do nje. Ob tej izjavi pa sem hkrati dolžen
opravičilo vsem prizatim v nedavnem neurju. Seveda sočustvujem z njimi in resnično upam, da si
čimprej opomorejo. Ko te doleti kaj takega, ti ne preostane drugega kot nemo opazovanje in
upanje na najbolši možen izid.  :shrug:

Cumulonimbus

Blazek del gozda, o katerem si govoril na 31 sliki  :icon_exclaim: Mare a pa si ti prepričan da je šlo za tornado :icon_question:

lp
Član ZEVS :)

alan

Takega neurja tud jest ne pomnim. Na poti v Kranj se je razbesnelo v okolici letališča Brnik.  Ko sem prišel v Komendo je bilo podrtih par dreves in po poročanju domačih takega neurja tud oni ne pomnejo. Proti Tuhinski dolini je bilo videti sprva svetlobo, in ravno tam je bilo potem zelo hudo. Na Hribu pri Soteski je bilo podrtih zelo veliko dreves, ceste so bile komaj prevozne. Je lepo gledat kako se razbesni narava, sam k*** k nardi škodo in tud poškodbe.

Se še spomnite kako je blo na Jelovici. http://arhiv.zevs.si/viewtopic.php?t=1039&sid=beea5849fce7fec1f9b32481593ffa48

Take stvari so se dogajale, se očitno dogajajo, in se bodo dogajale. :shrug:

Capillatus

Neurje iz Kamnika ko se je osljabljeno pomaknilo žez Pohorje

Nizki oblaki so se zvijali kot kače in potovali v vse možne smeri

(ura na sliki je narobe. Razlike je okoli 40-50 min. Napako na fotoaparatu sem že odpravil)

jaka

Takole zgleda na Črnivcu in okolici...slike so kakršne so, ker sem se tja spravil ravno v času naliva, nekaj sem slikal kar med vožnjo (kar ni lih pametno :icon_smile:)...ampak to je res le majhen delček vsega razdejanja, poleg tega je na cesti še vedno ogromno delavcev s stroji, ki čistijo drevje zato se je težko ustavljat...to morate enostavno videt v živo! :icon_eek:

razdejanje se žačne že v Novi Štifti (med Gornjim Gradom in Črnivcem)...

na vrhu Črnivca

iz Črnivca proti Črni (na kamniško stran)

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Lincolin

Lepe slike!
Škoda ker nimam več časa se s tem ukvarjat!

Lepo bi blo, da bi nas obiskal še kakšno takšno neurje, vendar brez poškodb na objektih ter ljudeh!

Mislim pa, da ne bi bilo zanimivo če ne bi bilo škode :)

Ciklon

Uf po teh slikah pa zagotovo lahko rečemo, da druga sila kot sila tornada ni zmožna kaj takega povzročiti. Samo bulim v te slike. :icon_eek: :icon_eek:
Izrekam sožalje vsem prizadetim v teh neurjih. Narava piše svojo zgodovino tudi na tak način... :shrug:
Raj je v naravi :buttrock:

Pihe

Zelo fajn bi bilo, da bi pot tega divjanja nekdo tudi iz zraka poslikal v naslednjih dneh. :icon_wink:
Bi si lahko potem še eno podobo ustvarili.
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Ledeni

Hudo, hudo, hudo, kakšno opustošenje.  :icon_eek: :icon_eek: :icon_eek: Ponekod je brez dvoma opaziti sledove tornada, drugje bi rekel da je šlo bolj za "downburst". (A downburst is created by an area of significantly rain-cooled air that, after hitting ground level, spreads out in all directions producing damaging straight-line winds of over 150 mph (240 km/h). Vir: Wikipedia

Saj enkrat bomo tudi mi na vrsti.

TheAnswer

Še nekaj današnjih slik s Črnivca z moje strani.

Na tej sliki se dobro vidi v kolikšnem obsegu je dobesedno "počesalo" gozd.  :icon_eek:

Ko smo se vračali pa že začetek nove runde...

Cumulonimbus

Evo internet spet dela, uglavnem ne bom preveč govoril, vas Goz kakih 15km. SV od Kamnika je v nedeljskem neurju totalno raz*ukalo. Včeraj smo se z Twisterjem, Maretom, Paradolfom, Tađikijem odpravili na ogled razdejanja v okolici prelaza Črnivca, ter samo vas Gozd, škoda je ogromna, tako na infrastrukturi, obdelovalnih površinah kot tudi v gozdovih, več pa naj povedo slike :icon_arrow:

prav veliko ne bom komentiral, ker mislim da fotke povedo več kot dovolj kaj se je dogajalo v nedeljo :icon_eek:

ogromno škode na gozdovih, samo tule v okolici Črnivca 500Ha gozdov

Hiše so večinoma izgledale takole v sami vasi Gozd :shrug:

Pokopališče je bilo totalno uničeno, spomeniki so ležali tudi več metrov stran od pokopališča

sila vetra je vrtnine izruvala iz zemlje :icon_eek:

polovico tegale lesenega kosa je bila pod zemljo, pa si predstavljajte to silo :icon_eek:

...

Uglavnem mislim da so vsi komentarji odveč, slike povedo vse, če pa koga kaj zanima pa naj kar vpraša, bom odgovoril, škode je ogromno, posledice neurja bodo vidne še precej časa, bo pa tale vasica zelo ranljiva pozimi ob udarih močnega SV vetra, prej jo je ščitil goz, sedaj pa je ta gozd praktično izginil v tistem predelu in naravne zaščite pred vetrom več ni :shrug:

lp

jaka

Res neverjetno...posledice tega bodo še zelo dolgo vidne! Zanima me kaj bodo sploh naredili s tem podrtim drevjem, ker ta les je vsaj povečini bolj malo uporaben  :icon_exclaim:

Cumulonimbus

Jah imaš prav, drevesa je ravno tako zlomilo da so praktično neuporabna za kake trame ali kaj drugega, nevem tudi mene zanima kaj bodo z vsem tem lesom :icon_question:

lp

Ciklon

Citat od: Cumulonimbus dne 15. Julij 2008, 23:07:40
Jah imaš prav, drevesa je ravno tako zlomilo da so praktično neuporabna za kake trame ali kaj drugega, nevem tudi mene zanima kaj bodo z vsem tem lesom :icon_question:

lp

Ponavadi gre tak les v predelavo lesnih kompozitov (iverne plošče, OSB plošče, vlaknene plošče,..), v celulozno proizvodnjo(papir, karton,...) in za kurjavo (leseni briketi, oglje,...) za kaj drugega pa ga je težko uporabit.
Raj je v naravi :buttrock: