ZEVS Forum

Huda neurja po Sloveniji, 13.7.2008

Začel/a blazek, 13. Julij 2008, 19:03:43

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

blazek

Vse, kar je povezano z današnjim dnem, lahko dajete tukaj. TAko bo stvar bolj pregledna in na enem mestu. :icon_wink:

Pihe

Ker smo po bitki radi vsi generali, le ena splošna ocena:
Estofex svarilo tretje stopnje za danes je bilo več kot upravičeno.
Na področju Kamnika je očitno bilo nekaj mini tornadov(končno mnenje bo povedal Skywarn).
Splošna škoda na Kamniškem in Prekmurskem je mnogo večja, kot trenutno prikazujejo mediji.Jutri bodo posledice najbrž še hujše, kot se vidijo danes.
Ker so bile to dosedaj le predfrontalne padavine, se kaka neprijetnost nakazuje tudi ponoči.Predvsem mislim, da bo tokrat hudo na Dolenjskem in Beli Krajini.
:icon_exclaim:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Cumulonimbus

fantje a mi zna kdo povedat al je to fotomontaža al je to res nastalo nad mengeškim poljem danes :icon_eek:

pa še poškodovana streha na starem gradu :icon_eek:

lp
Član ZEVS :)

max

Dodajam tri slikce, kako je zgledalo v času neurja iz moje perspektive :icon_rolleyes:
Ne vidi se veliko, saj je vse zabasano  :shrug: kako je šele bilo notri :icon_exclaim:

Proti Kamniškemu koncu - SeveroZahodu

Proti Velenju - Severu

Proti Pohorju(Rogli) - SeveroVzhodu

Tista streha je poškodovana, povedal tudi župan Smolnikar, Tornado je pa Fotomontaža, saj so sliko že umaknili iz spleta :icon_haha:

Cumulonimbus

Citat od: MaVeRiCk dne 13. Julij 2008, 19:27:46
Kje si pa dobil ti dve fotografiji :icon_question: :icon_question:, naslednjič navedi vir :icon_arrow: :icon_arrow:

če se ti nebi vtikoval v vsako malenkost bi bilo tudi vredu, za vse tiste katere zanima sem fotke našel na 24ur.com, nisem pa zanalaš izpustil vira, ampak sem ga enostavno pozabil dopisat :icon_arrow:

lp

ynos

The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist...

Ciklon

Glede teh "tornadov": Mislim, da ni šlo za tornade,(če bi bili, bi imeli gotovo kakšnega očividca,- tornado je viden vrtinec iz oblaka do tal), ampak da je šlo za močan nevihtni piš. V srednji troposferi je bil dokal suh zrak, kar ob močnih nallivih to z izhlapevanjem padavin hitro povzroči močno ohladitev ozračja. Ta hladen (težak) zrak pa se je z višin hitro spustil proti tlom in se pri tleh z veliko hitostjo tudi razteče. Poleg tega pa je nad razgibanim terenom prišlo do lokalnega kanaliziranja vetra, kar je še dodatno okrepilo moč vetrov. Vrtinčast veter pa je tudi posledica temperaturnih razlik --> "mikro" vertikalni dvig + horizontalni veter = vrtinec

Pred leti je bil hud vetrolom na Jelovici (padlo je na hektare smrekovega gozda) ob nevihtnem pišu, a iz smeri stroke ni bilo omembe tornada.
Raj je v naravi :buttrock:

Serpentinšek

Vidim, da so tud Evri leteli dol!  :icon_eek:  :icon_lol:  :icon_lol:

Jaz sem slike že nalimal v "trenutno vreme", a jih naj še sem? Bom videl... :icon_question:
LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg

Cumulonimbus

Citat od: Ciklon dne 13. Julij 2008, 19:46:13
Glede teh "tornadov": Mislim, da ni šlo za tornade,(če bi bili, bi imeli gotovo kakšnega očividca,- tornado je viden vrtinec iz oblaka do tal), ampak da je šlo za močan nevihtni piš. V srednji troposferi je bil dokal suh zrak, kar ob močnih nallivih to z izhlapevanjem padavin hitro povzroči močno ohladitev ozračja. Ta hladen (težak) zrak pa se je z višin hitro spustil proti tlom in se pri tleh z veliko hitostjo tudi razteče. Poleg tega pa je nad razgibanim terenom prišlo do lokalnega kanaliziranja vetra, kar je še dodatno okrepilo moč vetrov. Vrtinčast veter pa je tudi posledica temperaturnih razlik --> "mikro" vertikalni dvig + horizontalni veter = vrtinec

Pred leti je bil hud vetrolom na Jelovici (padlo je na hektare smrekovega gozda) ob nevihtnem pišu, a iz smeri stroke ni bilo omembe tornada.

o tem sem tudi jaz govoril, ampak me je tista fotka (kao tornada) malo zmedla priznam od vse te evforije :icon_redface: :shrug:

lp

blazek

Uff, izjemna toča v LEnartu. Tu je bila sigurno na delu kakšna supercelica.

Vreme

Citat od: blazek dne 13. Julij 2008, 21:50:01
Uff, izjemna toča v LEnartu. Tu je bila sigurno na delu kakšna supercelica.

CitatOdpeljeva se nazaj v Maribor, skozi Lenart. Pretresljivo. Česa takega jaz še nisem videla. Ob cesti stojijo razbiti avtomobili, Hofer razbit, lokalna vrtnarija ima razbita skoraj vsa stekla na rastlinjakih. Ob cesti ležijo podrte in odpihnjene table. Na cesti so podrta drevesa. Cesta in polja so poplavljena. Od koruze so ostala samo stebla. Pšenica je poležana. Trava je od vse toče bela kot sredi zime.

gikej

Tudi v ms pravo razdejanje, park unicen, polomljenih veliko dreves, na poljih vse uniceno, najhuje v cernelavcih ki so od ms oddaljeni kaksen km, tam je odkrilo veliko his...
se posnetek iz ms http://youtube.com/watch?v=p__Jhjb09jI

Ciril

V MS res pravo razdejanje, podiralo je drevesa, metalo opeke s streh, ... V dveh minutah je padlo 5 mm dežja, včeraj skupaj 31mm. Danes okoli 5h zjutraj pa nov naliv s točo debeline do 1cm (razbilo nekaj obcestnih svetilk). Do sedaj vse skupaj padlo 54mm.

LP Ciril

EDIT 7:20

Pravkar prišel iz Černelavec, vas, ki se drži MS: vsaka druga hiša je odkrita, močan veter lomil prometne znake, kandelabre, drevesa, nadstrešnice, toče med Černelavci in Vanča vasjo pa je oklestila vse do konca - od koruz so ostala le stebla.

V MS še vedno dežuje, 24 urna vsota pa je že presegla 65 mm (vprašanje pa, kako so te meritve točne zaradi močnega vetra.

Capillatus

Nevihta v času ko je bila nad Kamnikom in okolico

Capillatus