ZEVS Forum

Vremenske postaje in grafi

Začel/a ATA, 14. Junij 2007, 16:54:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ATA

Zadnje čase se sprašujem, koliko je res pravih ljubiteljev vremena in svojih postaj. Postaja se kupi, na brzino zmontira, po navadi kar na vrtu - ala piskec, se zažene program in hop na internet, pa pikica na slovenski kuri in to je vse. Nobeden se ne potrudi izboljšat svoj software, sami zmazek od grafov graf.

Vem, da je za to potrebno znanje programiranja, samo nekateri so se potrudili, kot Vreme, Fredek, Dušan,...pregledno in solidno.

To je pač moje mnenje, za tehniko se je treba potrudit, (ali pa tudi ne - dobro je za koga je), da človek z veseljem pogleda vreme po Sloveniji.

Lp ATA

ŠTROMAR

Citat od: ATA dne 14. Junij 2007, 16:54:44
Zadnje čase se sprašujem, koliko je res pravih ljubiteljev vremena in svojih postaj. Postaja se kupi, na brzino zmontira, po navadi kar na vrtu - ala piskec, se zažene program in hop na internet, pa pikica na slovenski kuri in to je vse. Nobeden se ne potrudi izboljšat svoj software, sami zmazek od grafov graf.

Vem, da je za to potrebno znanje programiranja, samo nekateri so se potrudili, kot Vreme, Fredek, Dušan,...pregledno in solidno.

To je pač moje mnenje, za tehniko se je treba potrudit, (ali pa tudi ne - dobro je za koga je), da človek z veseljem pogleda vreme po Sloveniji.

Lp ATA
Dobro bi bilo predstaviti neko svojo stvaritev ATA, preden kritikantsko ocenjuješ trud drugih.

urša

Graf,ki si ga dal kot primer za zmazek je graf programa Wswin in je absolutno najbolj uporaben za pravega ljubitelja vremena.Vsi parametri so dosegljivi z enim samim pogledom.Gledati je treba na finkcionalnost.Lepota in design sta že itak kategoriji ,ki podležeta osebnemu okusu.Važna je uporabnost .In ni Wswin kar tako najbolj priljubljen program.Z "lepoto" in "šminko" naj se pa ukvarjajo misice in blondinke... :shrug: :icon_biggrin:

piskec

Hm, ATA, lepo, da si dal mojo postajo za primer.

In kaj je na njej takega, da ti je bila tako všeč?  :icon_confused: "Ponavadi kar na vrtu" ???

Sorry, ne štekam, a je to dobro, ali je to slabo?

Napisal si namreč: "koliko je res pravih ljubiteljev". To je kar močan stavek, obregnil pa si se v dizajn. Kar nekako ne gre skupaj, ne?

jože

Tale graf je moj, pa ne vem kaj je narobe z njim :icon_question: :shrug: Lahko me pa naučiš izdelati
lepše, jaz bi se rad naučil. Povej kateri program naj uporabljam in kako naj to naredim, pač tega ne znam.

Mamut

ATA tukej si ga pa pihnil čist mem. Se že po tem vidi da čist vsak pa res ne more bit vremenar. :icon_biggrin: :icon_lol: :icon_lol:

dule

"ATA" ne morem mimo tega tvojega provokativnega razmišljanja. Ja kje bi pa ti postajo montiral; na cesti, mogoče na hiši ali pa v v kleti, spalnici... ?!

Sam nisem pretirani ljubitelj vremenarstva, vedi pa, da je med nami veliko takih, ki imamo radi lepo vreme, posledično pa tudi vreme spremljamo. Zaradi tega vremenske postaje kakršne koli že so od navadnega termometra naprej z ljubitelji lepega vremena vedno grejo skupaj. Če pa že kdo pride do kakšne boljše reči in si ustvari "piko na slovenski kuri" pa je to samo še en plus za nas vse skupaj, ki to vemo ceniti.

Mislim pa da je ravno različnost postaj glavni čar vremenskega združenja, saj smo tudi ljudje različni in se pač moramo razumeti, kar je bilo lepo razvidno iz našega IV srečanja, ko nas je iz leta v leto več.

Med nami je tudi veliko vremenarjev, programerjev (v pravem smislu), ki se lahko kosajo s profesionalci, le če bi ob tem imeli dosti večjo finančno podporo, brez česar v današnjem času na žalost ne gre. Pa tudi časa, saj ima vsak izmed nas, tudi druge obveznosti in je vremenarstvo le konjiček.

Grafi so takšni kot so, mogoče boš pa ti druge izumil ? Rade volje jih zamenjam v kolikor mi boš tudi pomagal pri tem, kot sem bil deležen pomoči s strani članov društva Zevs.

Je pa tudi v redu, da daš kakšno kritiko, saj tako zadeve, grejo naprej in v pravo smer. Vse pa tudi ne more biti "danes".

Lep pozdrav   Dušan

ATA

No evo, sem vedel, da bo takšna reakcija.

Postavil sem (sva) dve vremenslki postaji, pa če hočete, še tretjo, ki je na testiranju. V kratkem bo stala tudi vremenska hišica, katero trenutno obnavljam, tako da v teh zadevah nisem amater.

Zato, pa sem tudi odprl to temo, če gledam  (vaše fotografije - ki so na ogled), kje imate nekateri postavljene svoje postaje, mi ni več nič jasno. Za primer sem dal piskec-a, ki ima lepo hiško, dežemer mu visi v levo, ni pod vago, da o anemometru sploh ne govorim, saj mu ne seže niti preko zimzelene ograje, kamoli preko sosednjege hribčka. To za moje pojme ni vremenska postaja, ki kaže realne vrednosti, ampak stanje na vrtu.

Veternica spada na streho, ali kakšen podoben objekt, kabel pa se tudi da podaljšat. Sam imam WS 3600 in je povezana z 15m utp kablom in dela brez problema. (več nisem testiral, ker ne rabim)

Kaj se tiče programiranja, tukaj nisem doma. Med sabo si tako in tako tehnično pomagate, pa bi lahko skupaj stopli tudi za kak dober program. No pa pustimo grafe pri miru, to naj bo stvar posameznika.

Sicer pa, kar tako naprej in čim več novih pikic na kuri.. :icon_biggrin:

Lep pozdrav ATA

S53RI

Juh ATA!

Jaz te prav lepo razumem in se v nekaterih stvareh tudi strinjam. Nikoli pa ne bomo vsi enako zadovoljni.Nekateri imajo pogoje za izvedbo nekateri ne.Je pa dobro, da se ve za te minimalne standarde na kar namiguješ. Zato smo tu, da si eden drugemu pomagamo in dopovedujemo. Programje je pa stvar okusa in znanja, zato te še naprej vabim, da pomagaš in tudi pokažeštvoj končni izdelek, ko boš imel pripravljeno.Vsaka ideja je dobrodošla.

ŠTROMAR

ATA - pri dveh(treh) tvojih postavljenih postajah bi nam pa že lahko namenil kakšno sliko, da vidimo kako si to ti izvedel! :icon_question:

ATA

ŠTROMAR - na dopustu hrvaška

ta stoji doma

to pa testirama

kaj več slik se mi niti ne da iskat, še pa pridejo, upam da si zadovoljen.

ŠTROMAR

Citat od: ATA dne 17. Junij 2007, 23:14:33
ŠTROMAR - na dopustu hrvaška

ta stoji doma

to pa testirama

kaj več slik se mi niti ne da iskat, še pa pridejo, upam da si zadovoljen.
Končno tudi kakšna slika. :clap:

blazek

Da pokomentiram tvojo postajo. VEtrimerji so na vredu lokaciji. MOti me dežemer, ki je preveč v senci grmovnja in vrjetno ne daje točnih podatkov ko pada dež in piha veter iz smeri grma. Tako lahko kar nekaj padavin zleti mimo dežemerja. POtem temepraturni senzor je preblizu škarpe, tako da ti ob vročem vremenu vrjetno kaže višje temeprature zaradi vročega betona. Poleg tega pa še nimaš na 2m višine. To leti na prvo tvojo postajo.

ŠTROMAR

Sem imel šele sedaj čas bolje pogledat tvoje slike ATA in ugotavljam, da si nam v glavnem predstavil kako imaš postavljene vetromere. Nikjer pa ni ne duha ne sluha o vremenskih hiškah. Tudi mene moti recimo višina droga z vetromerom pri postaji, ki jo imaš na CRO. Glede na višino droga se mi dozdeva da ne presega okolice za 4, največ pet metrov, kar pa je daleč od priporočil. Pri tej isti postaji je dežemer z ene strani neba popolnoma zastrt s satelitskim krožnikom, z druge strani pa z grmovjem. Prav v takem primeru res ne moremo govoriti o objektivno izmerjenih padavinah. Glede temperaturnega senzorja ti je pa že vse napisal blažek, s katerim se popolnoma strinjam. Kot si sam na začetku napisal, se bo treba še kar malo potruditi, kaj ne?

fredek

Po moje vetromer zaradi vrtinčenja zraka in akumulacije pritiska na streho gotovo ne spada.

Smo pa zaradi takih in podobnih primerjav uvedli ocenjevanje postaj in njihove postavitve.