ZEVS Forum

Fotogenična supercelična nevihta na območju Slovenske Bistrice (19.7.2026)

Začel/a krispy123, 03. Avgust 2026, 13:12:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

V reportaži, da bo vse na mestu prilagam nekaj fotografij julijskega nevihtnega dogajanja. Praktično bile so le maksimalno tri situacije v prejšnjem mesecu, katere so ponudili nekaj zanimivih stvari na SV delu Slovenije. Ostalo je šlo večinoma za clustre in neorganizirane mutlicelice.

Na tisto nedeljo (19.7) so pogoji dopuščali tudi razvoj kakšne organizirane nevihte, kakšne supercelice v južnem sektorju pred fronto. Po dolgi poti iz morja sem se postavil na Dravskem polju pri letališču Maribor.

Radarska slika, odboji so presegli 60 dBZ.

Proti severu je šla proti meni prva moćnejša celica, ampak je zapihal hladen severnik pred njo in tako se je videla le zavesa in nekaj striaciji nad Pohorjem.

Tako se premaknem proti jugozahodu v smeri Slovenske Bistrice in Slovenskih Konjic, kjer je navadno nekakšno zavetje pred prvimi vdori SV-S vetrov zaradi zaščite Pohorja.

Kar hitro se začnejo kazati poteze (klasične) supercelične nevihte z wall cloudom. Celica se je spuščala preko južne strani Pohorja proti jugovzhodu- vzhodu in smeri Dravskega polja, za nekaj časa je obrnila v desno (right-mover supercelica). Mezociklon je bil nekaj časa lepo viden, prisotne je bilo kar nekaj rotacije. Na tem delu je pihal je jugovzhodni do južni veter (inflow), ki je v nevihto dovajal topel zrak. Vrednosti CAPE so presegale 1000 (J/kg) ob severozahodnih višinskih tokovnicah pred prihodom fronte. Lokalno so se vrednosti heličnosti dvignile na razgibanem terenu. Ob prehodu s hribovitega nad ravninski svet je celica postala neorganizirana, saj se je združila s tisto južnejšo v bližini Boča. Istočasno je žal nevihta v okolici povzročila gmotno škodo, saj je padala kot oreh debela toča. Tudi mene je kasneje ob begu pred celico zajela manjša toča, a na srečo brez posledic.

Prestavim se kakšna 2 km proti jugu, celica je bila že zelo blizu. Spodaj lepo viden wall cloud nad Pohorjem.

Oslabitev celice ob prihodu v slabše pogoje proti Poljčanam in Boču.

Nevihtno dogajanje pri Mariboru (1.7.2026)

V začetku julija sem dokumentiral razvoj multicelične nevihte z zanimivimi striacijami nad Pohorjem. Nastal je tudi shelf cloud nad Pohorjem, celica se je prehodno organizirala, ampak je v nadaljevanju hitro prizemni severnik prehitel in razbil celico. Celica je dala iz sebe preko 30-40 mm ob močnih nalivih v kratkem času, po domači Dravski dolini.

Radarska slika.

Fotografije.

Še neizrazit shelf cloud pri Slovenskih Konjicah na koncu dneva.

Lep pozdrav. :)