ZEVS Forum

Snežna odeja v Mariboru na prebožično večer in božič, po 17 letih

Začel/a Neurje123, 28. December 2025, 11:36:31

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Neurje123

Po 17 letih smo v Mariboru ponovno imeli bel božič (sicer je bil v določenih predelih Maribora bel božič zaradi industrijskega snega leta 2016). Zapadlo je 13cm težkega in mokrega snega, ki je v določenih predelih severovzhodne Slovenije povzročil veliko težav s snegolomom, ponekod so bili brez preskrbe z elektriko kar tri noči. Po višjeležečih predelih Haloz je ponekod padlo blizu pol metra snega.

24.12. so se prve snežinke med dežjem pričele mešati malce po 5. uri zjutraj, snežiti pa je pričelo okoli 8:30, sneženje pa je 25.12. vztrajalo vse do 16. ure.
Intenziteta sneženja je bila povečini rahla do zmerna, na trenutke pa je snežilo tudi močneje. V snegu je padlo kar 29mm, je pa tokrat vsaj 10cm padlo na skoraj celotnem območju Maribora, malce manj le na skrajnem jugu. Precej snega je tokrat padlo na določenih območja Teznega in Pobrežja, tudi okoli 15cm.

Storm89

Super sosed, smo končno prišli na svoj račun :beerchug:

krispy123

khirsher

Vreme

Ja super, da smo tokrat končno vsaj naši kraji imeli bel Božič.

Ni pa mi jasno ko praviš: "V snegu je padlo kar 29mm". Načeloma je 1 cm snega da 1 mm padavin, pri temperaturah kot smo jih imeli ob sneženju. Kako si prišel do tega podatka, ker 29 cm snega ravno v Mariboru ni bilo, ali pač?

Neurje123

Citat od: Vreme dne 29. December 2025, 07:26:43Ja super, da smo tokrat končno vsaj naši kraji imeli bel Božič.

Ni pa mi jasno ko praviš: "V snegu je padlo kar 29mm". Načeloma je 1 cm snega da 1 mm padavin, pri temperaturah kot smo jih imeli ob sneženju. Kako si prišel do tega podatka, ker 29 cm snega ravno v Mariboru ni bilo, ali pač?
Tole sploh ne drži, razmerje mm-cm je zelo odvisno, kako moker je sneg, zraven tega nabiranje snežne odeje ni enako podnevi in ponoči. 29mm v zelo suhem snegu lahko da recimo več kot 29cm, lahko pa v zelo mokrem snegu da samo okoli 5cm.

Vreme

In kako si ocenil kako moker je bil sneg, da si prišel do 29 mm?

Neurje123

Citat od: Vreme dne 29. December 2025, 08:38:05In kako si ocenil kako moker je bil sneg, da si prišel do 29 mm?

Ni težko izmeriti padavine v snegu, če se med snegom ne meša dež. V dežemeru se sneg preprosto stali. Je morda še kakšna druga metoda?  :D

Vreme

Neurje123

Citat od: Vreme dne 30. December 2025, 07:26:37Ja je, recimo tale  ;)
Druga pa je, da stopiš sneg v dežemeru in vidiš, koliko mm je padlo, kar sem pa naredil jaz.  :D

Vreme

A imaš ogrevan dežemer, ali si ga res topil?  ;)

Neurje123

Citat od: Vreme dne 30. December 2025, 09:36:04A imaš ogrevan dežemer, ali si ga res topil?  ;)
Topil sem ga štirikrat na dan, imam več dežemerjev, ki jih sproti menjujem, da ne izgubljam padavin.

Vreme

Neurje123

khirsher

Še nekaj mojih fotografij iz 25. in 26. Decembra zimske pokrajine: :drool: :buttrock: