ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 8. 2025 - 31. 8. 2025)

Začel/a ŠTROMAR, 01. Avgust 2025, 16:52:13

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ŠTROMAR

Citat od: Tržičan dne 01. Avgust 2025, 16:10:37Bom sem napisal, ker še ni odprta tema za avgust...

Prešla nas je nevihta z nalivom in nekaj bližnjih udarov strel, padlo je 7,1mm.

Mi je pa prijatelj z Bitenj pri Kranju poslal slike, da so imeli točo v velikosti lešnika. Kakor sem gledal radar je bilo ravno tam zaenkrat najhuje v celi Sloveniji se mi zdi.
Lp, Nejc

ŠTROMAR

Na hitro se je pooblačilo in padlo nekaj kapelj dežja. Sicer še vedno grmi b bližini, a dežja od nikoder. Pred tem se je segrelo kar do 28,9 °C.
Na vrtu pa spet poje kangla, saj je bil zadnji konkreten dež 21. julija, pa tudi sicer v juliju "le" 160 mm padavin in še to 2/3 v prvi dekadi.

Neurje123

Današnji dan je bil vremensko precej bolj pester, kot se je sprva pričakovalo. Sicer je danes kar lepo pogrelo, saj smo dosegli 28,0°C.

Popoldne so se pričele prožiti nevihte, ki so bile ponekod tudi precej močne. Ponekod je padala toča, ki je sicer bila drobna, a je ponekod padla v velikih količinah, naveč malce Z-neje od Novega mesta. Ponekod so se dlje časa obnavljali tudi močni nalivi, zlasti v tuhinjski dolini, tam je krajevno padlo tudi nad 50mm, na regionalni cesti Kamnik - Ločica, med Motnikom in Špitaličem, oviran promet, podrto drevje močno oviran promet.
Ponekod je ob nevihti zapihal tudi močan veter. Postaja letališče Maribor je ob 19. uri izmerila sunek vetra 90km/h. Tale sunek vetra je zame veliko presenečenje. Ko sem se vozil proti Zrkovcem, sem proti jugozahodu opazil dvigovanje praha visoko v zrak, sedaj vem zakaj :) .

Pri nas sicer veliko grmenja, nekaj udarov strel je bilo kar blizu, 10-20 minut je tudi razmeroma močno deževalo, nato pa še kakšnih 30 minut rahlo do zmerno. Pri nas je padlo 4,5mm.

Še bolj burno vremensko dogajanje se obeta jutri, največjo nevarnost bodo verjetno predstavljali lokalni nalivi.

gregach

Pri nas je danes sprva bilo (pretežno) jasno, po 17. uri pa se je od Z postopno pooblačilo. Bližalo se nam je padavinsko območje z nevihtami, ki pa je pred nami spet razpadlo oz. nas obšlo po severni strani.
Mi smo dobili le nekaj močni sunkov vetra, precej grmenja, in rahel dež oz. kapljanje med 19. in 20. uro.
Pred kratkim se je pričelo jasniti.

TRENUTNO STANJE:
Delno jasno
T=15,7 °C
Vlaga=94 %
Točka rosišča=14,7 °C
Tlak=1012,7 hPa, ustaljen
Podatkov o vetru ni.

Tmin: 15,3 °C ob 5:22
Tmax: 26,9 °C ob 15:52
Tpovp: 19,81 °C

Padavine danes: 0,6 mm

Če izvisimo tudi jutri in v nedeljo bo suša spet takoj tu. Že sedaj je zemlja tako trda, da skoraj ni mogoče zapičiti palice z želeno špico za el. pastrija.
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Matej1998

Štromar, tudi 26. in 27.7. je bilo kar nekaj padavin v Ljubljani. Sicer pa daleč od kakšne suše, trava raste kot zmešana, plevel pa prav tako. 

Na Škofijah je bilo od jutra do poznega popoldneva pretežno jasno, po 16.uri pa se je hitro pooblačilo. Z morja se nam je bližal pas padavin, od katerega smo dobili le manjšo ploho. Zgodaj zvečer se je ponovno zjasnilo. 

T max: 30,1 stopinja
T min: 18,9 stopinj
Maksimalna hitrost vetra: 51 km/h

Trneutni podatki;
Vreme: pretežno jasno
Temperatura: 22,5 stopinj
Vlažnost: 60%
Rosišče: 14 stopinj
Zračni tlak: 1012 hPa (rahlo raste)
Hitrost vetra: 3 km/h 
Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.

ŠTROMAR

Citat od: Matej1998 dne 02. Avgust 2025, 00:15:08Štromar, tudi 26. in 27.7. je bilo kar nekaj padavin v Ljubljani. Sicer pa daleč od kakšne suše, trava raste kot zmešana, plevel pa prav tako. 

Ja Matej, tudi v Ljubljani so bile padavine 25., 26., 27. in 28. junija, ampak količine so bile majhne. Pa tudi razlike so bile velike med Bežigradom, Šiško in Mostami. Zato sem pa tudi napisal, da je bil zadnji konkreten dež 21. julija!

Sicer pa smo danes med šesto in sedmo zjutraj dobili 3 mm dežja.
Trenutna T= 17,3 °C

Neurje123

Tule zadnjo uro skozi oblake tu in tam pokuka sonce. Temperatura je trenutno le +21,5°C, je pa zaradi vlage v zraku vidljivost kar zmanjšana.

Sicer pa obeta se zelo pestro popoldne in zvečer, ARSO je izdal oranžno opozorilo za celo državo zaradi možnosti krajevnih neurij. Določeni modeli kažejo tudi MCS, ki bi prešel večji del države, v tem primeru bi lahko bila nevarnost zelo močnega vetra. Ponekod se bodo pojavljali močni nalivi, ob katerih lahko pade velika količina dežja v kratkem času.

Nevihte so se že pričele pojavljati v zahodni polovici Slovenije.

javi

wisky

Pri nas je danes v treh nalivih padlo 9,7 mm padavin
VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

Neurje123

Čeprav je bil zgodaj popoldne pogled na radar bolj jesenski, pa se je to hitro spremenilo po 17. uri. Sonca je bilo po Sloveniji malo, pri nas skorajda nič, zato kakšnega ekstremnega dogajanja nisem pričakoval, a še kako sem se motil. Marsikje na severovzhodu in vzhodu Slovenije so se po tej uri razbesnela silovita neurja s točo, ki so tokrat divjala v res velikem obsegu.

Pri meni je ob mimohodih neviht danes padlo dodatnih 11,0mm, te so minile brez posebnosti. Bilo je ogromno grmenja, bliskanja, parkrat je udarilo ponovno povsem blizu. Močnejšega vetra pri nas ni bilo, tudi brez močnejših nalivov, je pa na trenutke močno deževalo.

Toča je padala že v okolici Hoč, v občini Rače-Fram pa je bila toča že tako intenzivna, da je oklestila večino pridelka. Toča je tokrat padala na res velikem območju (Celjsko, Prlekija, Prekmurje, dravsko polje), zlasti ponekod na Celjskem je bila tudi izredno debela, ponekod tudi do 8cm. Zraven je ponekod na severovzhodu pihal ponekod še orkanski veter, ki je odkrival strehe in podiral drevesa.
Postaja letališče Maribor je danes izmerila orkanski sunek vetra 106km/h (to je eden izmed najmočnejših sunkov vetra, zabeleženih v notranjosti), v 20 minutah pa je padlo 27,6mm. Tudi postaja Ptuj je izmerila sunek vetra 76km/h.

Sam sem bil takoj po neurju v Hotinji vasi, kjer je toča oklestila večino pridelka. Po toči so se tam nad tlemi vile značilne meglice, zraven pa je bil zraven koruze prav vonj po sveže zmleti travi.

Vreme 4.7.-2.8. je bilo res izjemno pestro, bila so tudi številna neurja, v prihodnjih dnevih pa se bo vendarle umirilo. Od 4.7. je pri meni padlo 158,0mm.

Tminc

Pri nas smo imeli popoldne močan naliv, v 15 min je padlo 23 mm, skupno danes pa 43 mm. Veter ni bil močan, le do 40 km/h.
Temperature pa precej nizke, le za kratek čas smo presegli 20°C. Najvišja temperatura je bila 20,6°C.

Smučar

Pri nas nič posebnega, imeli smo 2 rundi padavin, eno zjutraj eno ob 18h, skupaj pa le 10mm. Toče nič, vetra nič, max sunek 15km/h...
Tmin 12,9
Tmax 21,8

gregach

Pri nas je zjutraj bilo večinoma oblačno in občasno megleno. Okrog 8. ure je za krajši čas rahlo deževalo. Nato se je počasi jasnilo, tako da je med 10. in 13. uro prevladovalo delno do pretežno jasno vreme. Popoldne se je oblačnost spet pričela zgoščati in nekje od 15. ure dalje bilo zmerno do pretežno oblačno.
Od 16. ure dalje je v daljavi že grmelo, saj so Z od nas nastajale nevihte in potovale proti S-SV. Nevihte so nastajale vedno bližje, po 18. uri se je povsem pooblačilo. Ko je že kazalo, da pri nas spet ne bo nič, nas je ob 19:30 vendarle zajela nevihta.
Cca. pol ure je močno deževalo z manjšimi nalivi, nato še nekaj časa rahlo. Bilo je tudi ogromno razelektritev, tudi treskanja zelo blizu. Vetra pa ne pretiranega.
Glavnina je sicer bila kakšen km V-JV, a sem z izkupičkom vseeno zadovoljen. :)

TRENUTNO STANJE:
Oblačno, rahlo kaplja
T=15,8 °C
Vlaga=100 %
Tlak=1011,6 hPa, niha
Podatkov o vetru ni.

Tmin: 14,6 °C ob 5:38
Tmax: 23,7 °C ob 15:14
Tpovp: 18,24 °C

Padavine danes: - zjutraj=0,3 mm
                        - v večerni nevihti pa je daviska namerila 11,8 mm, maks. RR=95,2 mm

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Neurje123

Pri nas danes bolj spomladanski, kot poletni dan. Tmax je bil le +22,5°C. Občasno je rahlo deževalo, nateklo pa se je dodatnih 2,3mm. Popoldne je bilo nekaj oddaljenega grmenja ob nevihti SV od nas. Zadnje 3 dni je pri nas padlo 21,5mm, namočenost je več kot dobra, saj je od 4.7. padlo kar 160,3mm.  Avgust smo pričeli z 17,8mm.

Sicer pa današnji dan je marsikje na severovzhodu Slovenije minil v odpravljanju posledic hude ujme s točo. Toča je tokrat klestila na res velikem območju, posledice toče so vidne od Miklavža na dravskem polju, kjer sem se danes zapeljal do Starš. Na območju med Loko in Staršami ja toča uničila skoraj ves pridelek, zraven je tam pihal še orkanski veter, ki je podiral drevesa in odkrival strehe.

Toča je poškodovala tudi več streh in avtomobilov, predvsem v savinjski dolini, kjer je bila najdebelejša, predvsem pa bo ogromna škoda v kmetijstvu, toča je klestila od savinjske doline pa vse do Prekmurja, na Sv. Jedrtu so zrna toča dosegala premer 10cm. .

Toča je v bližini Maribora zelo intenzivno klestila že na območju Dupleka, Loke in Rač. V Dvorjanah je, kot tudi v Staršah, zraven toče pustošil tudi orkanski veter, ki je podiral drevesa in odkrival strehe.

Matej1998

Zjutraj nas je prešla nevihta, proti jutru pa se je hitro pričelo jasniti. A že zgodaj dopoldne se je zmerno pooblačilo in takšno vreme je vztrajalo do poznega popoldneva. Zvečer se je ponovno povsem zjasnilo. 
Pihala je šibka do zmerna burja. 

T max: 24,2 stopinji
T min: 16,6 stopinj
Maksimalna hitrost vetra: 48 km/h
Padavine v tem poslabšanju: 28,5 mm

Trenutni podatki;
Vreme: jasno
Tempeartura: 19,4 stopinje
Vlažnost: 70%
Rosišče: 14 stopinj
Zračni tlak: 1017 hPa (rahlo raste)
Hitrost vetra: 8 km/h
Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.