ZEVS Forum

Froggit/Ecowitt DP300 anemometer

Začel/a Tminc, 15. Maj 2022, 18:08:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Tminc

Pozdravljeni,

če se kdo odloča o nakupu vremenske postaje ali samo dodatnega/nadomestnega merilnika za veter, mu bo mogoče to kaj v pomoč. Včeraj sem dobil senzor DP300, ki se prodaja pod blagovno znamko Froggit. Senzor združuje:
* merilnik za smer, hitrost in sunke vetra
* merilnik osvetljenosti (lux, pretvorba tudi v W/m2)
* merlnik UV indeksa

Povezava do spletne trgovine: https://www.froggit.de/product_info.php?info=p463_dp300-wireless-solar-supportet-anemometer-with-uv-light-sensor.html

Merilnik uporablja solarni panel za napajanje, za rezervo pa ima še AA baterijo (jaz sem dal Ultimate Lithium Power, ki je bistveno boljša za nizke temperature). Glede na ceno (<80 EUR) od senzorjev osvetljenosti ter UV indeksa ne pričakujem kaj dosti, zato pa več od anemometra; za to sem ga tudi kupil. Podatek o vetru se osvežuje v približno 16-sekundnem intervalu.

Za zbiranje podatkov je potrebno imeti še t.i. WiFi Smart Hub (DP1500, 50 EUR), ki te podatke prepošilja: direktno na Weather Underground, v oblak Ecowitt ali pa na nek lokalni server, ki ta podatke zna sprejeti.

V lokalnem omrežju (wifi) so podatki dostopni in jih znata brati weewx in Weather Display (verjetno še kakšen drug program). Ker pa bom imel merilnik nameščen na drugi lokaciji, bom podatke pošiljal v oblak na Ecowitt. Tam se podatki osvežujejo in shranjujejo na minuto. Do podatkov se da dostopati z ustrezno kombinacijo ključev (APP KEY in API KEY), ki jih zgeneriraš na svojem Ecowitt računu. Napisano imam python skripto, ki teče pri meni doma in te podatke zahteva vsako minuto ter jih beleži v lokalno datoteko.
Na enak način imam urejeno tudi zbiranje podatkov o vlažnosti tal in deluje brez težav že par mesecev.

Anemometer je trenutno postavljen na domači lokaciji, da uredim vse detajle z zbiranjem podatkov, kasneje pa ga bom preselil na gasilski stolp, kjer bom menjal prejšnji merilnik Weatherflow.

Če koga zanima kaj več, naj kar napiše.

komar

Ni podatka o merjenju sunkov vetra (odzivnost, trajanje intervala). :shrug: Ko boš sprobal, napiši. Najbrž boš tudi opravil primerjavo z obstoječim, preden boš menjal?

Tminc

Podatek o vetru se osvežuje v 16,5 sekundnem intervalu. Točno kako senzor izlušči sunek in trenutno hitrost, ne vem. Predvidevam (!), da DP300 poroča DP1500 maksimalno hitrost v zadnjem intervalu, DP1500 nato dela povprečje in zadrži maksimalno vrednost ter vse skupaj pošlje v oblak.
Primerjalnih testov ne bom delal ampak kar zaupal specifikacijam. Senzor Weatherflow ima sicer nekaj bonbončkov, vendar mu (sploh kar se višjih hitrosti tiče) ne zaupam.

Tminc

Merilnik je od sobote nameščen na gasilskem stolpu in deluje bp. Podatki so tudi na moji spletni strani po enakem kopitu kot prejšnji z Weatherflow.
Ko bo močneje pihalo, bom javil, kako se obnese.

Smučar

Gledam podobno kombinacijo DP300 s konzolo in me predvsem zanima, če se da brez posebnih problemov beležit tudi podatke v domačem omrežju. Vem, da jih lahko v živo opazuješ  njihovo aplikacijo, imam pa bolj v mislih Raspberry v mojem omrežju in da nanj shranjujem podatke še lokalno. Če prav razumem se da z malo truda namestit na RPI npr. Weewx in nanj beležiti podatke?

Tminc

Seveda, weewx ima driver za te postaje, tako da bi moralo delat bp. Če imaš že obstoječo postajo na weewxu lahko dupliciraš .conf file in poženeš še eno instanco weewxa, ki ti bere samo s tega anemometra/postaje.
Po dobrem letu lahko delovanje DP300 pohvalim, zelo vzdržljiv in praktično brez težav. Lani je večkrat beležil sunke preko 100 km/h, najvišji pa 141 km/h. Napajanje je z majhnim solarnim panelčkom in 1x AA baterijo. Noter sem dal Energizer Ultimate Lithium, do zdaj ni opaznega znižanja voltaže. Za ugodno ceno dobiš zelo dober vetromer.

Dodano: omenjaš konzolo, verjetno displej. Jaz imam DP1500 ("hub"), ki je povezan v wifi. RPi bere iz huba.

TgT

Ali pa CumulusMX, deluje brez problema na rPI
Po instalaciji vse configuriras prek brskalnika, ce pa zelis dostopat do teh strani tudi od zunaj ( izven lokalnega omrezja) pa si lahko omislis Tailscale.

Smučar

Citat od: Tminc dne 05. Januar 2024, 16:06:30
Seveda, weewx ima driver za te postaje, tako da bi moralo delat bp. Če imaš že obstoječo postajo na weewxu lahko dupliciraš .conf file in poženeš še eno instanco weewxa, ki ti bere samo s tega anemometra/postaje.
Po dobrem letu lahko delovanje DP300 pohvalim, zelo vzdržljiv in praktično brez težav. Lani je večkrat beležil sunke preko 100 km/h, najvišji pa 141 km/h. Napajanje je z majhnim solarnim panelčkom in 1x AA baterijo. Noter sem dal Energizer Ultimate Lithium, do zdaj ni opaznega znižanja voltaže. Za ugodno ceno dobiš zelo dober vetromer.

Dodano: omenjaš konzolo, verjetno displej. Jaz imam DP1500 ("hub"), ki je povezan v wifi. RPi bere iz huba.
Ja, kolebam med hubom ali konzolo z displejem (za ženo - zase sem škrt in bi vzel samo hub ;D). Gre za dokaj novo HP1000SE oz. tale komplet.
Displej itak vsebuje hub in se direktno poveže na WIFI. Zakon mi je, ker so senzorji posebej, brezžični in bom končno lahko vetromer in solarmeter postavil na sleme bajte...

Smučar

Citat od: Smučar dne 05. Januar 2024, 21:41:09
Ja, kolebam med hubom ali konzolo z displejem (za ženo - zase sem škrt in bi vzel samo hub ;D). Gre za dokaj novo HP1000SE oz. tale komplet.
Displej itak vsebuje hub in se direktno poveže na WIFI. Zakon mi je, ker so senzorji posebej, brezžični in bom končno lahko vetromer in solarmeter postavil na sleme bajte...
No, zadeva je doma, naročil v nedeljo, včeraj prišla  :icon_wink:

Zaenkrat imam postavljen samo Temp/RH senzor, ostalo moram še zmontirat.
Najprej sem se ustrašil, ker se zunanji senzor ni povezal. Po 2h sem ugotovil, da je bila samo kljukica "disabled"...  ::)

Prvi vtisi - vse super, enostavna povezljivost na wifi in na net, ogromno nastavitev. Dežemer ima ogromno površino in nastavitve gaina za različne rain-rate. Nobenega kabla potrebnega, postaviš vsak senzor ločeno kamor hočeš.
2 "slabosti" zaenkrat:
- napajanje konzole samo prek adapterja. Zakaj že niso dali še baterij?? To ima tudi ta najcenejša Renkforce. Če zmanjka štroma, zmanjka podatkov  :icon_rolleyes:
- imam občutek da zunanji RH senzor kaže malce prenizko vlago. Ampak to bomo še videli v drugih pogojih in kalibrirali.

komar

Kolikšno pa ima napetost? Glede vlage imam pa podoben občutek tudi za letališče Lesce (primerjava z agro postajo v sadovnjaku Resje). ;D

Smučar

Citat od: komar dne 12. Januar 2024, 11:18:29
Kolikšno pa ima napetost? Glede vlage imam pa podoben občutek tudi za letališče Lesce (primerjava z agro postajo v sadovnjaku Resje). ;D
Če misliš adapter, ima izhod 5V. Si bom moral omisliti en mali poceni UPS. Ali se pač sprijazniti s tistih 10h izpada podatkov letno, kar tudi ni katastrofa  ;D

komar

Tako je. Ali pa počakat na konec garancije, pa zvezati skupaj 4 1,2V akku baterije. Tako, čist laično.

Smučar

Ni treba čakat garancije, lahko kupim samo konektor in ga spojim na powerbank in napajam iz tega. Ampak zadeva ima gotovo vsaj 1W porabe in bi moral potem powerbank filat na 2-3 dni, kar seveda ne bom počel...
Mali poceni UPSi pridejo 50€.

gizmo

Citat od: komar dne 12. Januar 2024, 11:48:52
Tako je. Ali pa počakat na konec garancije, pa zvezati skupaj 4 1,2V akku baterije. Tako, čist laično.

Pa ima ta postaja kaj spomina? Če izpade elektrika ti tudi modem ne deluje (wifi)...

Smučar

Citat od: emos dne 13. Januar 2024, 16:04:46
Pa ima ta postaja kaj spomina? Če izpade elektrika ti tudi modem ne deluje (wifi)...
Ima spomin, naj bi se dalo celo na sd kartico shraniti, nisem pa še poskusil.