ZEVS Forum

Nevihtno dogajanje na območju Ptuja 17.8.2020

Začel/a mat89, 19. Avgust 2020, 13:51:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

mat89

V ponedeljek smo bili deležni spet nevihtne akcije :buttrock:. Energije je bilo ogromno, tudi do 2500 capa, rosišča do 22 stopinj C.Temperatura pa je bila do 31 stopinj C. Edino vetrovno je bilo slabo,če bi imeli malo več vetra v višinah bi bil to pravi raztur, tako pa so bile le močnejše multicelične nevihte, ki pa so tudi povzročile škodo.

Radarska slika in nekaj fotografij z Ptuja.

Kipenje nad gradom

Močna dežna zavesa, ki je zajela del slovenskih goric. Vmes je bilo tudi nekaj drobne toče. Nalivi pa so zalili kar nekaj hiš,sprožili so se tudi zemeljski plazovi.Doma, ki je bilo na obrobju dogajanja je padlo 14 mm padavin.

Pogled z grada na mesto

Pogled v smeri Pohorja in Maribora

Neurje123

Thor

zevs.si[move]

krispy123

Super narejen report Mat89.

Še nekaj iz moje strani na ta dan. Ta ponedeljek bi opisal, kot vsega "po malem", edino supercelic ni bilo. Moj target je bila spet tokrat Avstrija.
Močna nevihta z vijola odboji nad Gradcom, precej izrazita zavesa.

Z Avstrijskim kolegom Clemensom sva se nato dobila južno od mesta Gleisdorf in sva skoraj pol ure preučevala kam bi šla. Nekje 50 km severovzhodno je začela nastajati čisto nova zadeva severno od avtoceste, žal se avtocesta pri kraju Fürstenfeld konča. Tako nisva imela niti teoretičnih možnosti prehitet celico, ki se je razvila ravno pred Madžarsko mejo in dala iz sebe res lep shelf cloud. Zato ni bilo slabega priokusa, pa drugič, morda naslednjo leto. Za zdaj tole sezono iz vidika ujetih struktur, celic ne zamenjam za nobeno mojo prejšnjo. Naredil sem veliko kilometrov, a je bilo vredno vsakega greha.
:icon_wink:

Pri kraju Feldbach poslikama soliden shelf cloud, ki se je razvijal. A naju je začelo hitro zalivat in je zalilo vse strukture.

Ker že ni bilo dovolj sedeti skoraj tri ure v zastoju prejšnji dan pri Šentilju se nama je zgodilo, da je zaradi hudih nalivov voda popolnoma stala na cesti, ko sma se odpravila nazaj proti Gradcu. Tukaj nama je šla več kot 1 ura.
Ravno še pravi čas pridemo do letališča Gradec, kjer poslikama 3 oddaljene celice, ki so hotele it v nekakšno linijo. A je manjkalo malo energije.

Nastaja nekaj podobnega shelf cloudu, a barve pred prihodom nevihte so izjemne. Kakšne striacije, tole resnično redko vidiš, redkeje kot shelf cloud. Gre za oblake tipa undulatus asperatus, če sem prav slišal. Res impresivno.

Ena strelca.

Čejserski kolega oddide proti domu jaz se pa odpravim v smeri proti Mariboru. Kjer naredim dva corepuncha z hudim nalivom ter bližnjimi CG strelami, da pridem na suho stran celice pri Mariboru. Celica nad Dravsko dolino kljub vijola fleku ni imela nobene strukture, pač ni bilo pravih pogojev. Na tisti dan so bile strukture možne edino na liniji.
Tako prvi del tiste Ptujske celice zamudim, ki jo je dobil Matej z nekaj CG strelami. Poskusim srečo pri Zlatoličju.
Na mojo srečo še nastane nova nevihta proti Pohorju, ki ponudi tudi nekaj razelektritev. Sicer sem si želel malo bolj bližnjih, a sem zadovoljen, glede nato da sem mislil, da sem izgubil zaradi poznega timinga vso priložnost za ujeti kakšno strelo. Filing je bil ob bliskanju iz vseh strani zelo dober, oziroma atmosfera.  :)

Lp