ZEVS Forum

Klasična supercelična nevihta na območju Dravske doline (7.7.2017)

Začel/a krispy123, 07. Julij 2017, 21:01:39

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

No sprva bom malce na kratko povedal nekaj o današnji situaciji. Za popoldan so bile napovedane krajevne nevihte, sploh v severni polovici države. Pogoji so bili še kar solidni, vetra v višinah na 500 hpa je bilo lokalno sploh ob Avstrijski meji tudi do 18-20 m/s. Lclji so bili še sprva zelo visoki, zato so nevihte nad ravnino hitro oslabele, a tekom popoldneva se je to spremenilo. Torej lclji so se znižali do te mere, da je kar tudi nekaj močnejših neviht, tudi supercelic nastalo na skrajnem delu severovzhodnem Slovenije (ob meji z Madžarsko). Energijskega potenciala je bilo čisto dovolj med 1000-1500 j/kg. Vetrovnega striga je bilo za kratek čas ob največjem dogajanju tudi okoli 15 m/s in zraven tudi nekaj heličnosti. Tako da pogoji dejansko niso bili zelo slabi. Tudi PWAT je bil zelo visok, vrednosti so se v vzhodni polovici Slovenije gibale čez 30.
No pa začnimo. Zgodaj popoldne pogledam na radar in vidim proti severozahodu-severu (Avstriji) prve nevihte. Grem na teren in čakam ene pol ure, a nisem rabil dolgo čakat, da je že nekaj nastalo.

Radarska slika.

Kot sem že povedal v drugi temi sem opazil na vrhuncu nevihte tudi wall cloud in seveda tudi mezociklon. Zgoraj pa je res lepo miksalo, v glavnem meni osebno je delovalo supercelično v tistih ključnih 10-15 minutah. Ker kasneje je zadeva slabela čez hribovje Kozjak nad Dravsko doline, polje. V nadaljevanju, ko pa se je zabila v Pohorje pa je skoraj čisto razpadla.
Na začetku ni izgledalo nič kaj obetavno.

A to se je na mojo srečo zelo hitro spremenilo. Adrenalin je hitro narastel in v tistem trenutku sem se počutil izjemno. Sploh ker sem vedel, da gre za kar močno zadevo z debelejšo točo v centru nevihte.

Tukaj je začela zadeva počasi slabet. Ampak vseeno še je bila kar močna nevihta tole, zavesa z neurjem se je hitro bližala in hitro sem se odpravil proti domu.

To neurje nam je dalo nekaj mm dežja, dokaj močne sunke vetra zahodnih smeri, ki so presegali 40 km/h ter nekaj zrn toče. Najhujše je bilo danes na območju Slovenske Bistrice, ob tej nevihti pa nekje na vrhu Kozjaka.
Po prehodu nevihte proti jugovzhodu je ravno nad mano kar lepo miksalo.

Upam, da že nisem tečen z reportažami. Sedaj pa bo verjetno mir iz moje strani vsaj do nedelje.
Se pa opravičujem, ker sem na nekaterih slikah zasledil neke črtice na levi strani, izgleda je mogel prit ob menjavi objektiva nek prah noter ali morda kaj drugega.

Lep pozdrav.  :)

krispy123

Še nekaj slik od Nanike (tudi članice zevs foruma) iz podobne lokacije, le mogoče 2 km bolj vzhodneje. Prosila me je naj prilepim nekaj njenih slik.

Nanika1991

Hvala @krispy123 za dodane fotografije. Moram povedati, da je bila prava lepotica tale nevihta na našem koncu. Sem prav gledala, kako se je razvijala in postajala vedno bolj impresivna. In pa proti zadnji fotki je zadeva fajn miksala zgoraj. Zdaj mi je žal, da nisem posnela tega.

mat89

Kristijan če dovoliš, bom še jaz v tvojo temo prilepil par slik. Žal ni bilo nič fotogeničnega v naših koncih.

Pogled z Ptuja na močno multicelično nevihto v smeri Šmartnega na Pohorju, tam kjer je bilo najhuje.

Tukaj sta se dve nevihti začeli združevat. Nevihta na desni strani v smeri Maribora, je ta katero je poslikal Krispy. Tukaj je slabela in prerasla z supercelične v multicelično nevihto in kasneje oslabela.

Ena z Markovcev, pogled  na nevihto katera je lomastila po Zagorju in Krapini.

Kasneje malo pred drugo nevihto, ki se je proti večeru spacala nad Pohorjem, še zanimivi majhni oblaki tipa Fraktusi. Je pa zanimivo da nastanejo nad gozdnatim območjem. Verjetno gre tu iskati razlog da je v gozdovih toplejši zrak od okoliškega.

Oblakar

Krispy 123 in Nanika  :praise:, super ulov, definitivno supercelica! Taka mrcina lahko spusti iz sebe marsikaj, kar se tudi izkazalo. Tukaj tudi funnel cloud ali kaj več nebi bilo presenečenje.
Brez oblaka ni dežja. :)

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."