ZEVS Forum

Pravljica nad nizko oblačnostjo na Nanosu, 20 Jan 2008

Začel/a markokorosec.net, 23. Januar 2008, 00:41:50

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

markokorosec.net

Ždenje v dolgčasu pod pokrovom nizke oblačnosti in spremljanje močne subsidence v anticiklonu mi ni dalo miru, da grem višje na zrak. Sondaže so bile ves čas pred očmi in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo zgornja meja oblačnosti dovolj visoko, da bo najbolj ugodno za fotografiranje, planiral sem meni najbližji Nanos. Pazil sem le na to, da me ne prehiti postopna krepitev šibkega JZ vetra v spodnjih plasteh, ki bi prehitro dvignila oblačnost prek 1000m. V zgodnjem popoldnevu se odpravim od doma, spodnja meja oblačnosti je na kakšnih 600m. Ko prispem do Razdrtega, vidnost skoraj nična, na trenutne se ni videlo niti 20m! Malce proti vzhodu imam občutek, da se nekaj modrikasto svetlika...odrinem mal naprej proti kraju Veliko Ubeljsko, kjer iz megle pridem v luknjo v pokrovu zgoraj. Ta luknja se je naredila točno za Nanosom kot posledica feniziranja in deloma obtekanja zraka okoli Nanosa, naredim prvo fotko...

Potem se odpravim dalje čez Rebrnice v Podnanos in navzgor proti Nanosu. Med 600 in 800m se prebijam skozi plast nizke oblačnosti, nad okol 850m pa se začne svetlikati modro, temp komaj +4. Kmalu bom zunaj... in tik nad 900m se mi odpre pogled... naravnost fantastičen občutek biti končno spet na soncu! Kristalno čist zrak, vidnost več kot odlična. Temperatura v hipu naraste na +7. Prva fotka nad pokrovom...

Vse naokoli pa morje megle in oblačnosti...

Julijske Alpe so v čistem zraku nad pokrovom kot na dlani...

In še direkt zoom v Triglav in okolico... lepo zalito s snegom...

Pomaknem se še kakšnih 100m višje, da dobim boljši kót za slikanje. Temperatura tu na okoli 1000m doseže kar okol +11°C! :drool: Pogled proti Trnovcem...

In malo širše v smeri Italijanskih Dolomitov in Karnijcev...

Nekaj zanimivih detajlov prelivanja oblakov čez grebene Nanosa...

Proti jugozahodu uzrem nekaj grebenov... tale je Slavnik...

Ob robu grebena se podijo meglice...

Nad njim pa martinčkanje parčka, v ozadju pa morje megle in nebeški občutek...

Izza višjih grebenom Nanosa pa se prikotali Luna...

A ne prepriča me, pogled navzdol na morje megle je predober :icon_mrgreen: Nadaljujem spremljanje detajlov, obenem pa postavim še videokamero in snemam pretakanje meglic čez grebene (video je na koncu tega prispevka)...

Predno se počasi odpravim proti vrhu, pa še zadnji posnetek na tej višini...pogled proti Julijcem in Trnovskemu gozdu...nižji kót Sonca že daje boljše barve...

Iz vrha Nanosa na Pleši pa pogled na morje oblakov kot v pravljici...sprožilec kar ječi pod težo mojega pritiskanja nanj, a se ne dam :icon_mrgreen:

Po grebenu navzdol...

Ter v smeri jugozahoda proti iz pokrova kukajočim grebenom Vremščice, Slavnika, Čičarije in Učke...

In še malo pobliže... Vremščica s Čičarijo v ozadju...

Slavnik...

In Učka...

Počasi se približuje sončni zahod...barve vse bolj pestre, grebeni se obarvajo rdeče... :drool:

Na drugi strani pa se v barvah sončnega zahoda kopa tudi območje Snežnika...

Pa že zoom v Snežnik...dobro ga je zapacalo ob zadnjem sneženju...

Seveda v barvah sončnega zahoda žarijo tudi Julijci in spodnje Bohinjske gore...

Zoom posnetek v žareči Krn...

In na območje Kaninskega pogorja...

Popustim tudi pritisku Lune in zoomiram vanjo...

Od sončnega zahoda obarvana Pleša z anteno, spodaj morje...

Sonce pa počasi tone v pokrov nizke oblačnosti...prav čakal sem na tisti zadnji žarek in ga tudi dočakal...

Nekaj minut po sončnem zahodu pa se na nasprotni strani neba pojavijo t.i. "anti-crepuscular rays", ki sem jih kak mesec dni nazaj že slikal tule doma. Prav fastinantno zgleda, izvor snopa žarkov je iz navideznega/zrcalnega gorišča. Postojna spodaj pa se kopa v megli...

Na tej sliki pa se vidi tisto rahlo fenizacijo in obtekanje zraka okoli Nanosa, ki sem ju omenjal na začetku. Oblaki so odmaknjeni od grebenov in celo do tal se je videlo za kratek čas...

Še posnetek v smeri Kamniško-Savinjskih Alp...

In barve ob mraku v kristalno čistem zraku, vlažnost je bila komaj kakih 20%...barve res nadnaravne :buttrock:

Tale špičak na levi je bil pa tokrat ponovno kot na dlani; gre za vrh v Dolomitih, Cimon della Pala. Visok je 3184m in je od vrha Nanosa oddaljen nekaj več kot 180km! Dober pokazatelj odličnih razmer v zraku.

Na koncu pa še obljubljeni video, ki zajema sprva nekaj vožnje skozi meglo v Razdrtem, potem preboj nizke oblačnosti na višini 900m ter nato še pravljično pretakanje meglic in oblakov preko grebenov Nanosa. Ob sončnem zahodu pa še splošno premikanje megle ob zahodnem vetru...ne bi verjel, da je toliko dinamično, če ne bi posnel! Naravnost noro! :buttrock: :drool:

http://www.youtube.com/watch?v=X5wAo2fHiY0

ablak

Enkratno, pa ne samo to, tudi poučno in seveda prelepo. Ja eni pa imate nos in žilico za lepe reportaže. Čestitam! :clap:

paradolf

O hudo :icon_eek:
Se vidi da so na delu profesionalci :icon_wink:
Tisto pretakanje megle je res prekrasno, pa še Vangelis zraven  :drool:

Jaz sem totalen baksus kar se teh kamer tiče. Kako to narediš da je na koncu vse v hitrem posnetku  :icon_question:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

robi14

JaniS

TAĐIKI

Pihe

-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

blazek

Za vikat reportaža. Enostavno prefektno :clap: :icon_wink:. Čudovit video si naredu in predvsem valovanje megle je res zelo zanimivo.

Cumulonimbus

Mare tvoje fotoreportaže so fenomenalne uglavnem profi si in tvoje fotoreportaže vedno z veseljem pogledam, ker niso le paša za oči, ampak so tudi poučne :clap: :clap: moram iti dele enkat spet mal šolo špricat pa mal na zrak, ker je vreme fenomenalno za fotkanje :drool:

lp
Član ZEVS :)

max

Fantastično :clap: :clap:.  Btw, Kateri fotič pa imaš, objektiv?, če ni skrivnost :icon_mrgreen:

jaka

Ciklon

Mare, zelo lepo in super narejeno! :clap: Kot vedno! :icon_wink:
Bravo! :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

florjo

To je pa res ena huda reportaža.  :clap: :icon_wink:
Ne najdem besed zanjo. Skrbno načrtovan trenutek,
kakovostne slike, posnetki dinamike oblakov, poučni in
lepi opisi ... Mi ne ostane drugega, kot da se le primerno
zahvalim zanjo. Super :clap: :clap: :clap:

ŽUPMART

markokorosec.net

Hvala vsem za komentarje! :icon_wink:

Citat od: paradolf dne 23. Januar 2008, 07:40:52Jaz sem totalen baksus kar se teh kamer tiče. Kako to narediš da je na koncu vse v hitrem posnetku  :icon_question:

Sam v programu za obdelavo videa posamezen segment pospešiš po občutku, recimo 3-4x hitreje kot v realnosti sem dal v tem primeru.

Citat od: max dne 23. Januar 2008, 08:59:05Btw, Kateri fotič pa imaš, objektiv?, če ni skrivnost :icon_mrgreen:

Canon 30D DSLR + objektiv Sigma 17-35mm f/2.8 + objektiv Canon 75-300mm f/4.0-5.6 + polarizator

PS: Prodajam samo fotoaparat, če koga zanima, naj se javi na privat.

Citat od: ŽUPMART dne 23. Januar 2008, 14:53:27Ti si nor!  :icon_mrgreen:

Vem, hvala :icon_wink: :icon_mrgreen: