ZEVS Forum

Povprečna temperatura

Začel/a lasybird, 10. November 2015, 17:53:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

lasybird

Pozdravljeni!

Malo sem gledal, nisem zasledil odgovora na tole vprašanje. Če sem spregledal se opravičujem.

Zanima me, katero povprečno temperaturo uporabljate za mesečno statistiko? Torej ali integrirano povprečje na 1 minuto ali čisto "statističen" podatek, kjer sešteješ minimum in maksimum ter deliš z dva?

Čeprav vem, da se dnevno povprečje računa po čisto drugi formuli, vendar Cumulus ali še verjetno kater drug program tega ne omogočajo.

Ko sem gledal podatke, se opazijo kar konkretne razlike med integriranim povprečjem na 1 minutni interval in "statističnim" povprečjem..

Hvala in lep pozdrav,
Andrej

Serpentinšek

Zame je najbolj točno urno povprečje. Uradno pa je tudi neka formula temperatur ob 7h, 14h in 21h...
LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg

MINIMAX

Je bilo že enkrat tu nekje zapisano:

(T7h+T14h+2*T21h)/4
MINIMAX
Lj-Polje

lasybird

To poznam formulo.
Zanima me, kaj uporabite tisti, ki uporabljate program Cumulus.

Ali uporabljate "Mean ( 1 minute)" ali "Mean (min+max)"? Razlika med obema je, zato me zanima, katero je bolje uporabiti....

Ta razlika se je pričela pojavljati tedaj, ko so se pojavile negativne temperature.

Primer - copy iz cumulusa...
Summary for november 2015

Temperature (°C):
Mean (1 minute)  6,8
Mean (min+max)   9,2

Mean Minimum     1,0
Mean Maximum     17,4

Minimum          -2,8 day 02
Maximum          22,5 day 09

Highest Minimum  5,4 day 10
Lowest Maximum   12,3 day 01
Air frosts       5

Rainfall (mm):
Total for month  0,0
Wettest day      0,0 day 00
High rain rate   0,0 day
Rain days        0
Dry days         12

Wind (km/h):
Highest Gust     21,2 day 01
Average Speed    0,9
Wind Run         254,6 km
Gale days        0

Pressure (hPa):
Maximum          1039,0 day 01
Minimum          1018,0 day 04

Days with snow falling         0
Days with snow lying at 0900   0

Total hours of sunshine        0,0

lasybird

Bom kar napisal kar sem sedaj ugotovil....

Malo me je sedaj tole vse skupaj dajalo in sem šel pregledovati podatke in sem izračunal povprečje za včerajšnji dan glede na tisto formulo. Po izračunu  je prišlo, da je včerajšnja povprečna temperatura bila 8,1 st. Celzija. Ko sem v Cumulusu poiskal podatke za včerajšnji dan, je povprečna dnevna temperatura bila prav tako 8, 1 stopinje. Bila pa je napisala pri "Mean(1 minute)". Torej predvidevam, da je to to... Predvidevam, da Cumulus to preračuna na osnovi tiste zgoraj napisane formule.

Smučar

Čisto realno gledano je izračun povprečne temeprature natančnejši, čim več meritev vsebuje. Vse neke ostale empirične formule so zgolj boljši ali slabši približek.
Glede na to, da imajo temperaturni senzorji VP časovne konstante ohlajanja v rangu minut, je torej najbolj natančen izračun iz minutnih ali vsaj 5min vrednosti. Manj kot minutne vrednosti pa spet ne bi imele smisla, saj se senzorju v tem času komaj kaj spremeni temperatura.