ZEVS Forum

Nov nevihtni dan 24.06.2014

Začel/a paradolf, 25. Junij 2014, 17:28:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Prejšnji dan se ni niti še dobro končal, ko se je začel že novi.
Ko sem odhajal spat okrog ene zjutraj sem videl za je nad severno Italijo verjetno večja supercelica ali pa morda multicelica ki se hitro bliža naši zahodni meji. Ocenil sem da bo na naši meji okrog 4 ure zjutraj, zato sem si pripravil alarm da me zbudi ob 4h da vidim kaj se je zgodilo v treh urah z njo. Tudi nekateri modeli so nakazovali možnost prehoda večjega nevihtnega sistema v zgodnjih jutranjh urah.
Ob 4h se torej zbudim in pogledam radar. Lep prizor mi pove da bo treba spet na teren.

Obvestim še Dejana in grem na polje. Tam pa presenečenje saj je nad mengeškim poljem obilo nizke oblačnosti. Vidi se nič, prvi bliski pa se že vidijo čez špranje te oblačnosti.
Poizkusim srečo južno od Domžal, kjer k sreči oblačnosti skorajda ni pri tleh. V daljavi že nažiga, a je nižje na obzorju lepo zavito tako da vidnost ni bog ve kaj. Prične tudi deževati, tako da stojim pod dežnikom. K sreči ni vetra.
Razelektritve niso več precej pogoste. Ujamem le dve predenj se nato vlije iz nevihtne linije (squall line).
Pričakoval sem tudi shelf na sprednji strani a ga ni bilo videti.

Grem domov v posteljo za eno uro, nato pa v službo.
Po službi spotoma na mengeškem polju opazim kipenje nad Kamniškimi alpami. Stebri prebijajo inverzno plast in delajo pileuse kot za šalo. Kmalu tam nastane prva nevihta ki jo nosi proti Štajerski.

Malo kasneje doma spremljam dogajanje in se pred mrakom odpravim zopet ven, saj se nad Gorenjsko spet začenja dogajati. Nekaj nastane tudi severozahodno od Ljubljane in nese proti Kamniku.
Nič posebnega ni videti sprva. Pri tleh pa že piha vzhodnik.

Nato se zadeva okrepi. Ven poči nekaj CG-jevk a jih niti ne lovim ker je še presvetlo. Zadeva dobi rahlo polkrožno obliko in lepo piha iz nje. Rob je tudi bolje definiran.
Zahodni del

Ter vzhodni del

In malo kasneje ko je že izginjala proti Menini.

Takrat se mi pridružijo še Markuši. In nato skupaj tuhtamo kam naprej.
Na zahodni meji zopet nastajajo nevihte in ena gre ravno proti nam. Spotoma se krepi in deluje na supercelico. Odločimo se za premik bližje. Razmišljamo o Smleškem gradu a je morda predaleč, tako se zapeljemo le do Vodic, najdemo dve lovski preži in se spravimo v njeno zavetje pred dežjem ki se nakazuje pred samim prehodom celice.

Prve razelektritve se pojavijo ko ravno prispemo tja. Tokrat se odločim da širokokotnega objektiva ne uporabim in poizkušam ujeti le kakšno strelo ki pa niso prav pogoste.
Prva ki je bila dovolj blizu in svetla da ga je moj svetlobno slab star objektiv zabeležil.

Južno od Kranja je radarska prezentacija kazala da je šla nevihta v bow echo segment.

Tule pa je bilo že bližje. K sreči ni bilo dežja in strele so se pojavljale pred padavinami, tako da niso bile tiste nemarno svetle ki naredijo povsem dan.

Par je bilo res dobrih, eno pa sem žal ujel le na pol.

Postane nevarno in se spravim v avto, kjer pričakamo prvi šus dežja. Nato gremo nazaj na mengeško kjer naredimo še nekaj fotk v rit ko je nevihta že odhajala.

Spet staknemo glave in pogledamo radar. V oči mi pade očitno močna nevihta z veliko razelektritvami severno od Benetk ki ima smer proti Trstu.

Na hitro se odločimo da jo mahnemo na Socerb. Časa je ravno še dovolj. Hvala Markuši za prevoz.
Ko prispemo tja piha burja, v daljavi pa že vidimo razelektritve raztegnjene čez celo polje od zahoda do severa.
Prav tako bliski severno razkrivajo prisotnost  wall clouda ali pa zelo posrečenega updrafta ki je igral wall. Na mestu je videti lepo ukrivljeno zadevo verjetno mezociklona, ki pa ga žal ne uspemo fotografirati. Smo le predaleč.

Čez 15 minut stvar le pride toliko bližje, da se lahko razloči tudi nekaj oblakov a nam bližnji niso nič posebnega. Ugotovimo da bo šlo vse skupaj severneje kot je kazalo, tako da smo dogajanje spremljali bolj od daleč.

Dosti bližje ni prišlo.

Nato se odločimo da ne čakamo več saj ni kazalo na večjo aktivnost v zaledju. Kasneje ko smo bili že doma, pa smo videli da se je vendarle ena stvar še naredila in pripeljala čez zaliv. Pač, spet ni bilo sreče. Socerb ni usojen a enkrat nam bo že dal kar nam pripada.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Aquatic

Še pred kakšnim mesecem sva se pritoževala nad tem, da se nič ne dogaja. Sedaj pa praktično skoraj vsak dan na terenu v lovu za nevihtami. Odlične fotografije in reportaža kot vedno.  :praise:
Davis Vantage Pro2

mat89

Vse pohvale Robi za tvoje reportaže :icon_wink:,sploh glede na to da se odpraviš v ranih jutranjih urah na lov,ko nas večino spi ;D

Thor

zevs.si[move]

MaRkUš

Dobre fotke, hvala za družbo  :)

stog

Super reportaža in super fotke.  :icon_wink:

Amadej13

Lp, Amadej