ZEVS Forum

VP Dolenja vas pri Ribnici (493 m.n.v.)

Začel/a jan92, 24. November 2013, 21:27:04

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

jan92

Zdravo!

Tudi jaz sem se odločil za izdelavo vremenske hišice. Odločitev je bila taka, da bo narejena s pravim namenom (prezračevanje), ter navsezadnje mora tudi vizualno lepo izpasti. Pri izdelavi mi pomaga oče, od orodja pa uporabljama profesjolane strojčke, saj le tako lahko pridema do željenega rezultata.

To so: ''ubl'' mašina, cekular za vzdolžni razrez, cekular na prečni razrez, vrtalni stroj, rezkar, brusilka,...
Od lesa izključno uporabljama smrekov suh les (cca 10% vlage) 1. klase. Za lamelce pa bomo uporabili borov les (8mm).  :icon_mrgreen:

Najprej sva začela z izdelavo utorov na stebričkih, ki so nam dali kar precej za razmišljat. Vendar zadeva je sedaj narejena na pravem mizarskem nivoju.

Eden stebriček je sestavljen iz dveh limanih (40x40) + en čist stebriček, ki use skupaj poveže(na zunanjem robu)

Faza izdelave stranic. Razmak mel lamela je 30mm, utori pa znašajo 8mm. Kot je 45° (lahko pa bi bil še kakšno stopinjo večji) :icon_idea:

Danes smo skupaj sestavili ogrodje, pripravili lamele,...

(p.s. tudi nad vratmi bodo 3 lamelce, vendar samo na zunanjo strah, ker mislim da notranja tukaj ne igra vloge.)

ŠTROMAR

Ker ni šlo drugače sem prekopiral poste iz teme NOVA VREMENSKA HIŠICA NA RIBNIŠKEM KONCU v to temo na ta način:

Citat od: gregach dne 24. November 2013, 20:33:11
Če se prav spominm je zgoraj 7 cm, spodaj pa 4 cm. Sicer pa vse pohvale za izdelavo.  :clap:

Citat od: max dne 24. November 2013, 20:38:34
Bravo!!  :icon_wink: :clap:
Vse pohvale, super narejeno, škoda, da še nista spredaj nad vrati zarezala utore za lamele(samo zunanje), kot jih ima original....
Če še ni zlepljeno bi mogoče še šlo?  :icon_rolleyes:
Ravno tri bi pasale....

Citat od: ŠTROMAR dne 24. November 2013, 20:43:21
Vse pohvale za samogradnjo  :icon_wink:
Bi pa želel opozoriti, da ima streha verjetno prevelik naklon in da nad so nad vrati pri originalni hiški tudi lamele.
Razmak med prvo in drugo streho pa je od 40-60 mm.

jan92

Dimenzije hiške:
-višina (brez strehe): 670mm
-širina: 550mm (zunanja mera)
-globina: 500mm (zunanja mera)

Naklon strehe znaša 15° in mislim da ni prau nič prevelik. Predvsem zato, ker se bo pokrivalo z lamelcami širine 80mm, ter debeline 8mm. Nekaj naklona pa le mora bit, da voda čimprej odteče.

Danes so se je do zdaj pripravil material za dvojno dno in strop. material je debeline 13mm, razmak med njima bo tudi 13mm, prekrivala se bosta med seboj pa 2cm.

Sedaj pa vrata....  :smash:

jan92

Projekt gre počasi h koncu. Porezkali smo robček lamelce z obeh strani pod kotom 45°. Zamudno delo, saj je bilo potrebno naredit maso za dolžino in širino lamelce. Je pa vsaj vse enako.  :icon_confused:

Takole pa izpade sestavljanje. Uporabil sem samo lepilo za les, saj je ujem zelo tesen.

Lamelce so v veliki večini vstavljene. Popoldan samo še vratca, ter nekaj detajlov. Zelo zamudno delo  :scream:

Takole bosta narejena pa strop in dno.

montmorillonit

Gorazd

WAW!
Vsaka čast, da si se tega lotil. In to zelo profesionalno. Čestitam in naj ti dolgo služi.
:clap:

Mejte se radi

jan92

Takole. Po treh tednih je hiška narejena. Hvalabogu. Škoda ker je bil to prototip in sem opazil nekatere pomanjklivosti šele zdaj.  :icon_kavabanga:
Prvo kar bi poboljšal je to, da bi poveč kot lamel ( iz 45° na 50° ) :icon_mrgreen:

Naj še povem, da je hiška pobarvana s postopkom s katerim barvajo okna (impregnacija + temelj + barva).

Na CNC-ju smo urezali napis (RAZNEK zato, ker so tako reče pri nas ''po domače'')  :icon_haha:

Dodatne 7mm odprtine za zračenje

Vratca se zapirajo na magnet

Streha je narejena iz 8mm lamel (2x barvana), privijačena z nerjavečimi vijaki, lamele pa so med seboj dodatno spojene s silikonskim kitom

Tudi stojalo je že narejeno in pobarvano. Učeraj smo ga zabetonirali v tla.  :icon_mrgreen:

Sedaj se pa odločam za nakup postaje. Najbolj mi diši WS2800, zaradi brezžičnih povezav med senzorji. To pa zato, ker bi senzor za veter postavil na rob slemena (je tudi viden na sliki).
Prosim še za vaša mnenja!  :icon_biggrin:

mat89

Odlično nareto,vse pohvale :beerchug: Za postajo pa ne vem ,nevem koliko si pripravljen odštet denarja?

Smučar

Pohvale za lepo narejeno hišico, ampak vseeno imam pripombo. Med nekaterimi lamelami se vidi skozi in to pomeni, da hišica v določenih primerih ne bo opravljala svojega namena. Notranjosti hišice in senzorja se ne sme videti od zunaj pod nobenim kotom, le tako lahko hišica ščiti senzor pred sevanjem sonca in okolice.
Na tvojem mestu bi podaljšal kritične lamele.

jan92

Res da se vidi pod določenim kotom, vendar žal popravka ni, saj so lamele zalimane. Je pa res, da je to cca 2mm, ki se vidi pod določenim kotom čez in bo lahko ponagajal le veter. ( vem za naprej, da bom dajal notranje lamele enake širine kakor zunanje in bo problem rešen). Sicer pa ima tudi senzor od vremenske postaje WS2800 dovolj dobro zaščito.  :shrug:

Sicer pa sem že dobil z Nemčije paket  postaje WS2800(prišel v samo dveh dneh). Vesel kot majhn otrok, use lepo razpakiram. Odprem pokrov, kjer so vstavljene baterije od senzorja za dež in že je bil tu prvi udarec. Baterije so bile razlite.  :banghead:
Grem v trgovino po  C LR14 baterije (1,5 V), katere zahteva tudi proizvajalec. Vstavim v senzor, nato v postajo. Ne duha ne sluha da bi se kjer koli kaj posvetilo. Probavam use možne načine. Nič od nič.  :banghead:
Napišem mejl preko paypala proizvajalcu. Dobim hiter odgovor, da naj postajo zapakiram nazaj, ter pošljem k njim. Oni naj bi to pogledali, v primeru da ne dela, mi vrnejo denar (zamenjava ni možna, ker postaj baje nimajo več na zalogi) :shrug:

In postaja je že na poti v Nemčijo. Seveda sem bil prisiljen spet dat 30€ za poštnino. (me bo dražje prišlo, če bi jo vzel pri nas  :smash: ) Sem imel plan, da bom med novoletnimi prazniki use spravil v red in na internet, pa je use splavalo po vodi.  :icon_confused:

Sem pa  v tem času naredil še dodaten nosilček za dežemeter, ki bo pritrjen na hišico.

joze

Res škoda, da imaš takšne težave! Upam, da ti ne pobere preveč veselja do opazovanja vremena.

Astra

Res pohvale za tvoje mizarske mojstrovine. Bravo! Hkrati upam, da rešiš še "krče" s postajo. LP in srečen štart v 2014!  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

jan92

Nisem še obupou. Računam na akcijo po novem letu.  :icon_wink:
Sicer sem imel načrt, da bom z novim letom use spravil skupaj, pa žal ni šlo.  :scream:

Upam, da bo v drugo, use zalaufalo tako kot mora.  :shrug:

jan92

No pa jo končno imam tudi jaz!  :praise:

Ko so dobili nedelujočo postajo nazaj, sem v roku enega dneva dobil odgovor da mi bo denar vrnjen. Dobil sem celotno kupnino postaje+ stroški dostave za v Slovenijo+ stroški dostave za v Nemčijo. Takoj naročil novo in v samo dveh dneh je bila pri meni.  :buttrock:

Takole mi sedaj služi  vremenska postaja WS2800 že od ponedeljka naprej.  :clap: Do sedaj brez problemov, za naprej bomo pa videli  :icon_mrgreen:

Končno sem postavil vremensko hiško na stojalo in zasijala je v svoji lepoti.  :icon_haha:

V torek sem še pritrdil nosilec da dežemer.

Ter na drog pritrdil vetromer

Vetromer je oddaljen od  vremenske hiške cca 35m, ta pa do konzole cca 35m. Prenos podatkov deluje brez težav.

Sedaj pa imam en majhen problem, ter upram da mi ga pomagate razvozlati. Vsi podati se mi na Heawy Weather normalno osvežujejo, problem pa nastane pri Wswinu.
Nikakor ne morem priti do tega, da se mi bodo podatki samodejno nalagali (ukaz RECORDING START ni mogoče pritisniti). Graf si osvežim le na ta način da grem pod CONVERTING WEATHER DATA, kliknem na FILENAME, da imam možnost pritisniti gumb OK. Ko ga pritisnem, se mi grem osveži do ure v kateri se nahajam.
Upam da mi pomagate, da čimprej podatke spravim na internet.   :icon_redface:

IceMan

V meniju izberi Weather station - Interface Typ - File watching. Tam izberi datoteko v katero izvažaš iz Heavy wheather-ja. Pa vse možnosti poklukaj oz vsaj Watching active.

lp