ZEVS Forum

DOLGOROČNE NAPOVEDI

Začel/a TWISTER, 01. Oktober 2007, 22:45:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 4 Gosti gledajo to temo.

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

sasolaguna

Odličen portal!!!

Očitno nas pa glede na prikazane modele čaka mila zima...

Rotty

Zelo všečno tako forma kot vsebina  :icon_wink:
Podarjenemu snegu se ne gleda v višino :icon_wink:

krispy123

Super analiza,kot kaže nas po vsej verjetnosti čaka mila zima z veliko padavin,večinoma v obliki dežja.Upam da bodo ti modeli 100% zgrešili,nimaš kaj po izjemni zimi 2012/2013 seveda mora priti bolj topla zima,žal ampak imam občutek da bo snega v zimski sezoni 2013/2014 bolj malo,tole mi malo diši po tisti slabi zimi iz leta 2011/2012,ko so prodori hladnega zraka šibali preko SZ-S strani Alp,mi pa smo dobili drobtinice,no upam da se motim.
Še enkrat čestitke Capillatus!

Dual

Vsi vemo kako so te dolgoročne napovedi, da se lahko precej spreobrnejo tak kot poletje (govorili tako vreme pa šlo svojo pot).  :)

mat89

Dolgoročne napovedi so samo zapravlanje časa. Še za en teden je težko napovedat vreme,kaj šele par mesecev naprej.Osebno me sploh ne zanimajo te dolgoročne napovedi,ki so navadno šloganje.

Capillatus

:icon_lol:
A sezonske napovedi mogoče ugotavljajo kakšna bo temperatura 24. decembra? Ali pa recimo 5. februarja?  :icon_biggrin: In koliko padavin bo med 10. in 15. marcem?

Očitno je da veliko ljudi ne razume kaj je bistvo sezonskih prognoz. In potem slišiš tisto znano domačo: "Še za en teden je težko napovedat vreme,kaj šele par mesecev naprej."  :icon_biggrin:

Tako da razčistimo:
Sezonske napovedi "ugotavljajo" kakšni bodo splošni trendi in kakšne so procentualne verjetnosti za odstopanja določenih parametrov na večjem območju (ponavadi vsaj na območju kontinenta) od povprečij. Časovni termin je ponavadi vsaj 1 mesec ali več.

Tako da sezonske napovedi nimajo čisto nobene veze z navadnimi lokalnimi prognozami, in so zato vsakršne primerjave popolnoma brezpredmetne in vsaj meni smešne.  :icon_biggrin: To je isto kot da bi primerjali tornado in orkan. Oba sta vremenska pojava, a vsak v čisto svojem razredu. :)

Seveda je vedno 100 različnih sezonskih napovedi, a to je predvsem zato ker ima pač vsak svoj sistem, kar na splošno pač zbija kredibilnost sezonskim napovedim. A treba je razumet kaj je sploh bistvo teh napovedi. :)

lp

sasolaguna

Res je. @capillatus...kaj pa ti vidiš iz teh napovedi? če bi moral tako na hitro rečt ali bo zima huda ali mila, kak bi bil odgovor?

grajbos

Kolikor sem jaz videl in razumel, bi naj po teh kartah bila zima v povprečju bolj mila in mokra.
Ampak to je le moje popolnoma laično videnje in razumevanje napisanega in narisanega...  :shrug:

Capillatus

No da ne bo pomote: Ko sem govoril o razumevanju sezonskih napovedi, mislim na razumevanje zakaj se sezonske napovedi uporabljajo in kakšen je osnovni namen. Ne govorim o razumevanju kart za sezonske napovedi. To je mala malica za vsakogar.  :) Toplejša verjetnost tam, hladnješa tam, bolj suho tam,...  ;)

Jaz bom novembra nametal kaj modelskih grafik skupaj in spisal eno enostavno interpretacijo. Kaj "svojega" pa ne bom dodajal, ker nočem deliti rezultate nekih napol opravljenih analiz. Tako ali tako jih nisem letos za zimo niti napol opravil.  :icon_lol: Preveč dela z ostalimi projekti.

lp

snowfrick

Lepo,da ste se končno našli poznavalci vremena iz Slovenije in naredili takšno stran. :icon_wink:
Zdaj pa samo držat tempo in ni vraga,da ne postanete eni izmed vodilnih pri analiziranju vremena za Evropo.Samo promovirat je še potrebno vašo stran in estofex bo zaradi vas propadel. ;D

p.s. mogoče bi še edino lahko naredili kakšne analize,opozorila za Slovenijo.V smislu avstrijskega skywarna....(ali pa to pri nas ni dovoljeno? )

Capillatus

Estofex že dejansko propada sam po sebi in ne zaradi nas. Od nas bi lahko imel kvečjemu korist, skupaj z ESSL in ESWD.  :)

Če enkrat začneš delat lokalne analize in opozorila za eno državo, jih moraš za vse. Tak sistem pa v tako velikem rangu ne moreš peljat. Za take zadeve ima že sedaj vsaka država svoje lokalne portale in organizacije, mi pa nato celo EU raven pokrivamo v enotni kompletni obliki. :) Je pa trenutno stran šele v začetni fazi. Konceptov in idej je še precej za dodelat/vdelat, tako da bo šele nekje tik pred novo sezono v 100% obliki, če bo vse po sreči. ;)

lp In hvala vsem za pozitivne odzive.  :icon_wink:

max

Citat od: filak dne 10. Oktober 2013, 01:05:49
Samo blefiranje pa brez zamere. 2-3 dni se še nekako približno da,pa še to je lotarija. Za kaj več pa brezveze.

@filak, če nimaš kaj pametnega za napisat, potem raje ne piši.
Preberi si arhiv - zadosti je samo zadnjo stran svojih postov, pa se malo zamisli  :P

paradolf

Andrej jaz samo držim pesti da vam bo uspelo peljati stran tako kot ste jo zastavili. Vem , dela bo res ogromno in če ste samo trije ga boste imeli vrh kape. Kdo bo pa potem "čejsal"  :icon_mrgreen:
Predstavljaj si enotedenske supercelične pogoje nad našim področjem. Marko bo totalno neprespan zaradi čejsa, ti pa zaradi napovedovanja če malo sklepam kaj bo kdo po večini počel v času dobrih sup pogojih  :icon_biggrin:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

sasolaguna

Acuuweather je izdal napoved zime za Evropo..kot kaže bomo bolj ali manj brez snega po nižinah:

http://www.accuweather.com/en/weather-news/europe-winter-forecast-warmer/19131940