ZEVS Forum

OBRAZEC ZA VPIS VREMENSKIH POSTAJ

Začel/a Oblak69, 02. Julij 2012, 14:04:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

piskec

Imam predlog, kako rešiti vso tole zadevo enkrat za vselej. Bo pa seveda zahtevala vključitev parih ljudi, drugače ne bo šlo. Že to, kar je pripravil vorannon je super in pelje k cilju.

Kot predpriprave je potrebno narediti dve tabeli:
1) tabela Senzorjev - vsi mogoči senzorji, ki jih ljudje imajo in se jih da opredeliti (tega ni prav veliko, ne bo težko)
2) tabela Odgovorov - za vsak senzor je potrebno opredeliti obstoječ set možnih odgovorov, vsakemu odgovoru pa tudi dodeliti procent in utež (večina odgovorov že obstaja, nekaj pa jih še dodamo. Bolj hudo je vse skupaj zbrati in urediti.)

Iz tega bomo lahko sestavili za vsako (ali le ZEVS?) postajo svoj nabor senzorjev, ki bodo vrednoteni po enakih merilih (odgovorih) in obteženi z utežmi.

Na koncu pa bo treba seveda še vsako postajo, ki je oddala podatke, oceniti. Za to predlagam ustanovitev skupine na nivoju ZEVSa, ki bo to naredila.

Potem je treba samo še vse skupaj zbrati. vržt v bazo in nekako uštimat pregled in spremembe teh podatkov. To pa naredim jaz.

Bi bilo tako ok? Oziroma, še najbolj pomembno - kdo bi sodeloval?

medovreme

Odlično, vorannon in piskec!

Poziv k ocenitvi postaj ("komisija") velja vsem lastnikom VP. Predlagam, da komisja šteje največ 5 članov, da ne bo prevelike zmede. Išče se predvsem tiste lastnike VP, ki imajo na tem področju določene izkušnje (tehnične). Torej, kdo se javi? Če odziva ne bo, potem bo ves trud zaman, pot je, sedaj mora biti samo še dobra volja.

1.
2.
3.
4.
5.

lp, Medovreme
Kaj je na obzorju?

mat89

ŠTROMAR

1.Matej Štegar
2.Venčeslav Thaler
3.
4.
5.

ŠTROMAR

Domček

Kako pa naj bi ta "komisija" ocenjevala posamezne postaje? Glede na slike postaj, opise...?

piskec

Citat od: Domček dne 17. December 2012, 15:54:22
Kako pa naj bi ta "komisija" ocenjevala posamezne postaje? Glede na slike postaj, opise...?

Na osnovi vseh razpoložljivih podatkov, ki jih ima in ki jih lahko pridobi. Na koncu lahko seveda tudi s samim ogledom.

Kar pomeni, da bo najbrž od članov potrebno pridobiti še kaj dodatnih slik. Če bo potrebno, seveda.

piskec

Prav velikega navala za rešitev tegale vprašanja pa res ni. Škoda.

Bom pa jaz vsaj naštel SENZORJE, ki so mogoči na neki taki vremenski postaji. Jasno, da lahko dodate/popravite, če sem še kaj pozabil.

SENZORJI:

1) zunanja temperatura
2) zračni tlak
3) vlažnost ozračja
4) količina padavin
5) smer vetra
6) hitrost vetra
7) sončno obsevanje
8 ) temperatura tal
9) vlažnost tal
10) UV obsevanje

Še kaj?

ivan

SENZORJI:

1) zunanja temperatura
2) zračni tlak
3) vlažnost ozračja
4) količina padavin
5) smer vetra
6) hitrost vetra
7) sončno obsevanje
temperatura tal
9) vlažnost tal

Še kaj?

jaz imam še UV senzor
-----------------------------------
http://www.vreme-planina.si/

medovreme

Citat od: piskec dne 18. December 2012, 13:16:43
Prav velikega navala za rešitev tegale vprašanja pa res ni. Škoda.

Bom pa jaz vsaj naštel SENZORJE, ki so mogoči na neki taki vremenski postaji. Jasno, da lahko dodate/popravite, če sem še kaj pozabil.

SENZORJI:

1) zunanja temperatura
2) zračni tlak
3) vlažnost ozračja
4) količina padavin
5) smer vetra
6) hitrost vetra
7) sončno obsevanje
8 ) temperatura tal
9) vlažnost tal
10) UV obsevanje

Še kaj?

Živjo!

Na to temo sem se danes tudi srečal s Štromarjem. V Komisijo sem povabil še nekatere člane. Pri tem ponovno velja poziv, pa bom nadaljeval kar tule:

1.Matej Štegar
2.Venčeslav Thaler
3.
4.
5.

lp, Medovreme
Kaj je na obzorju?

Oblak69

1.Matej Štegar
2.Venčeslav Thaler
3.Robert Oblak
4.
5.

Ciril

1.Matej Štegar
2.Venčeslav Thaler
3.Robert Oblak
4.Ciril
5.

paradolf

1.Matej Štegar
2.Venčeslav Thaler
3.Robert Oblak
4.Ciril
5.Robi Dolničar
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

medovreme

Odlično!  :wavey:

Imamo torej komisijo 5 članov.

lp, Marko
Kaj je na obzorju?

piskec

Ko v neki drugi temi debatiramo o awekas omrežju in kvaliteti podatkov - morda pa bi lahko pobrali oz. upoštevali nekaj stvari kar od tam.

Priznam, da se do sedaj nisem spuščal v awekas teorijo in njihovo kakovost podatkov. Zdaj pa moram priznati, da imajo to kar presneto dobro urejeno, čeprav ni povsem popolno. Vse kaže na to, da so stisnjene doline precej zapostavljene in dovzetne za blokiranje senzorjev...

Kakorkoli že, morda ne bi bilo slabo, da si vsi skupaj malo preberemo: http://www.awekas.at/for2/index.php?page=Thread&threadID=1730
S te povezave se seveda pride še naprej, do njihovih predlogov za samo postavitev postaje in tako naprej. Vse skupaj pa je na svetovni ravno urejeno na WMO: http://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/CIMO-Guide.html! Dolgi špeh vseh pravil, a tega bi se bilo treba nekako držat.

Kaj zdaj iz tega potegnit ne vem povsem natančno, a že sama seznanitev z vsemi temi dokumenti nam bo prav prišla!