ZEVS Forum

mimohodna nevihta MB 17.6.

Začel/a kripelj, 17. Junij 2011, 16:14:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kripelj

No, kot sem že opisal v trenutno vreme ne vem točno kaj je bila ta nevihta, mogoče celo SC, saj se mi strukture zdijo malo sumljive, me je pa presenetila, in ko sem prišel na mesto je že kar oslabela, prej pa sem jo videl nad pohorjem in je nekaj bilo zelo podobnega wall-u, a ko sem prišel na piramido ga več ni bilo :icon_question:
naj slike več povejo... (slaba kvaliteta, slikano s telefonom, ker sem pozabil vzeti baterijo za fotoaparat z njim  :banghead:)

pa še nevihta na V

Vse z moje strani, upam, da bo kdo vedel kaj več povedati o tej nevihti

LP, Jernej  :wavey:

paradolf

Res sumljiva zadeva. Sicer pogoji bolj slabi za SC, vendar je bil ravno na štajerskem zanimiv vetrovni profil, tako da me res zanima kako mnenje bolj podkovanih članov.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

mat89

Tudi sam sem bil danes deležen te nevihte ,ki je potovala skozi Maribor,nanjo sem naletel na avtocesti v Lenartu in je imela zanimivo rotacijo tudi wall cloud je bil mogoče ,nisem čisto ziher je pa ga tudi fajn deževalo.
Druga nevihta oz ploha je prečkala Dvorjane(grad vurberg)sem ji tudi sledil ,tu pa je skoraj zagotovo šlo za kar lep wall cloud.Žal fotoparat nisem imel seboj z telefonom pa nisem slikal(bile bi bolj slabe slike)

chris93

Tudi jaz sem gledal to celico, sicer od daleč, sem pa tudi dobil pomisleke, da gre za supercelico.
Če bi imel s sabo fotoaparat bi poslikal, a ker sem se ravno vračal iz šole...
Celica je potem, ko je potovala proti vzhodu takoj izgubila tisti "grozeči" videz, ki ga je imela pred tem. Škoda, da ni bila bližje.
Ta prave nevihte še prihajajo!  :buttrock:

Ciklon

@kripelj, lepo, da si poslikal.  :icon_wink:

Ja, res je šlo za kratkoživo supercelično nevihto. Pogoji za te so bili ravno nad tem območjem (SV SLO) najboljši danes.
Na fotkah je lepo viden wall cloud s krajšim inflow cloud-om in glede na ugoden veering je verjetno tudi lepo rotiralo.

Tudi na radarski sliki je ta nevihta na nek način iztopala.... lepo ohranjajoče jedro in right-mover značilnost (smer nevihte Z-V; se pravi bolj na desno, kot je bila danes splošna smer neviht JZ-SV)

GFS računska sondaža nad Mariborom prikazuje ugoden veering (spreminjanje smeri vetra z višino v spodnjih plasteh troposfere iz JJV smeri v Z smer)...

... ki posledično pomeni tudi heličnost; v tem primeru okoli 150 m2/s2

Raj je v naravi :buttrock:

kripelj