ZEVS Forum

Visina Snezne odeje

Začel/a _Roba_, 14. November 2007, 11:29:56

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Lluka

(pri vpisu snežne odeje na Krtini...bi zato bilo potrebno dodati tudi uro na izbiro (7 ali pa 19) tako da nebi bilo nejasnosti kdaj je bila meritev opravljena.

ŠTROMAR

Če lahko vsakdo vpisuje katerokoli uro je potem vse skupja nepregledno in povsem brez veze. Po toliko letih naporov za uskladitev je vse skupaj še vedno na začetku. Nima smisla da jaz in nekateri drugi vpisujemo ob 7 uri, nekdo ob 19. uri, iz preglednice pa se ne vidi, kdaj je bila izmerjena višina snega. Ker je preglednica tudi na portalu in ena od storitev ZEVS-a dostopna širši javnosti se ustvarja samo zmedo. Če so pravila jasna za temperaturo in se jo poskušamo čimbolj držati, res ne razumem zakaj se glede snega vztrajno poskuša uvajati neko drugo-lastno pravilo.

ŠTROMAR

Citat od: Lluka dne 27. November 2010, 08:42:06
(pri vpisu snežne odeje na Krtini...bi zato bilo potrebno dodati tudi uro na izbiro (7 ali pa 19) tako da nebi bilo nejasnosti kdaj je bila meritev opravljena.

Dokler pa tega ni jasno razvidno iz preglednice, pa naj velja pravilo, ki je edino normalno in to je, da je podatekob 7. uri. Drugače pa bolje, da se ne vpisuje nič !

tomaza

Pozdravljeni
Zanima me kako pravilno izmeriti višino snežne odeje, če sneži z vetrom in se delajo zameti, tako da je na merilnem mestu lahko od 0 pa tudi več kot pol metra snega. Ta primer je bil včeraj pri nas in nikjer ne najdem mesta, kjer bi bilo poplno zavetje, da bi realno izmeril količino snega.
Lp Tomaž

Vreme

Citat od: ŠTROMAR dne 27. November 2010, 08:45:32
Dokler pa tega ni jasno razvidno iz preglednice, pa naj velja pravilo, ki je edino normalno in to je, da je podatekob 7. uri. Drugače pa bolje, da se ne vpisuje nič !

Štromar očitno ne razumeš. Tudi Arso uradno meri podatke o višini snega ob 19 in 7 uri zjutraj. Sam nikoli, pa merim višino snega že pet let nisem meril ob 7 uri zjutraj ampak izključno ob 19 uri zvečer. Se pa strinjam, da bi bilo smiselno, da bi se ob vpisu dalo označiti oz. vpisati, kdaj oz. ob kateri uri je bila količina snega izmerjena.

Sam vidim večji problem takrat, ko nekdo v valu navdušenja vpiše višino snega potem pa jo nekaj dni ne vpiše več. Le poglejte stare grafe, boste videli, da imajo nekateri na svojem dvorišču se sneg iz leta 2006  :icon_haha:. Torej edina rešitev bi bila, da bi se po dnevu ali dveh višina snega enostavno izbrisala, seveda ob pogoju, da se ne vpiše novo izmerjena količina!

@Tomazza, v tvojem primeru bi bilo smiselno izmeriti na več mestih ter vzeti povprečje, zamete pa bi zključil  :icon_question:

Sevada pa lahko to mi samo predlagamo, kaj pa lahko Piskec naredi okoli tega, pa naj sam pove  ;)

ŠTROMAR

Citat od: Vreme dne 27. November 2010, 17:01:42
Štromar očitno ne razumeš. Tudi Arso uradno meri podatke o višini snega ob 19 in 7 uri zjutraj. Sam nikoli, pa merim višino snega že pet let nisem meril ob 7 uri zjutraj ampak izključno ob 19 uri zvečer. Se pa strinjam, da bi bilo smiselno, da bi se ob vpisu dalo označiti oz. vpisati, kdaj oz. ob kateri uri je bila količina snega izmerjena.

Jaz še kako dobro razumem pravila. Problem nastane ko jaz vpisujem stanje ob 7. uri, ti pa ob 19. uri - to pa ni nikjer označeno in razvidno. Glede na določila WMO bi človek torej pričakoval, da je vpisanoi podatek ob 7. uri. Če nekateri hočete in vpisujete ob 19.uri pa bi to moralo biti jasno razvidno. Tako kot je sedaj je zavajujoče in nepregledno. Ob tem se pojavi še štetje dni s snežno odejo v primeru vpisovanja snega ob 19. uri. Prav včerajšnji dan je lep primer kam pripelje vpisovanje podatkov ob 19. uri. @gradiščan je za včeraj vpisal 40 cm snega in se mu torej 26. november po tej logiki že šteje za dan s snežno odejo, čeprav ob 7. uri zjutraj recimo ni imel še niti mm snega. Na to in nič drugega opozarjam. Me prav nič ne moti če ti in še kdo vpisuje podatke ob 19. uri, a naj bo to jasno razvidno. Tudi sam če se le da za svojo evidenco preverjam stanje snega ob 19. uri, a v takšne preglednice vpisujem podatek ob 7. uri.

Vreme

No torej se strinajmo, da se strinjamo, da bo moral Piskec kaj spremenit  :icon_haha:

blazek

Citat od: tomaza dne 27. November 2010, 08:46:21
Pozdravljeni
Zanima me kako pravilno izmeriti višino snežne odeje, če sneži z vetrom in se delajo zameti, tako da je na merilnem mestu lahko od 0 pa tudi več kot pol metra snega. Ta primer je bil včeraj pri nas in nikjer ne najdem mesta, kjer bi bilo poplno zavetje, da bi realno izmeril količino snega.
Lp Tomaž

Če si na bolj prepihni legi, je res zelo težko podat točno višino snega. Zato boš moral poiskat nekaj bolj zatišnega in pomerit na večih lokacijah. Drugače bodo podatki netočni.

Lluka

Citat od: Vreme dne 27. November 2010, 20:46:21
No torej se strinajmo, da se strinjamo, da bo moral Piskec kaj spremenit  :icon_haha:

strinjamo se v tem, da je zelo potrebno dodati še možnost na izbiro (poleg izbora lokacije) izbiro ure. 7 in 19h. :)    :praise:

paradolf

Tako. Če je možno izbira ob 7h ali 19h. Lahko pa bi se potemtakem vpisovalo za oba termina, kdor bo pač imel čas vedno pomeriti. Osebno merim obakrat če je le možno. Zjutraj pred službo in zvečer ko grem na sprehod. Skupnoo količino snega merim od letos na polju, saj ob hiši ni povsem ravne površine in se kmalu pojavijo razlike. Ob hiši merim le novozapadli sneg na leseni podlagi.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2