ZEVS Forum

Izbruh islandskega ognjenika Eyjafjallajokull (april 2010)

Začel/a matic, 15. April 2010, 17:22:39

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

jonatan

Citat od: Pihe dne 17. April 2010, 22:46:02
OK,se strinjam,vendar nam laikom pogled na sliko,ki jo je pripopal @Ciklon, tega seveda ne more razkriti.Ali pač?

Nekaj se že vidi, vsaj tiste zares velike koncentracije. Celotna kontaminacija pa ne. Obstajajo filtrirane slike v realnem času, ki pa jih jaz na javnih strežnikih žal še nisem našel.

jonatan

Citat od: skywarn.si dne 18. April 2010, 00:03:27

Bolj pa zna biti zanimivo nadaljnje dogajanje z možnimi katastrofalnimi posledicami za Evropo, če se vulkan ne bo ustavil bruhati pepela v zrak. Sodeč po izračunih modelov za naslednji teden se nad Evropo obeta obrat vetra na SSZ smer, kar bi ob nadaljevanju izbruhov pomenilo kolaps sistema. Trenutno je nad srednjo Evropo greben in blokada, na njegovem severnem delu je nad severno Evropo zahodni stržen vetra, zato ostaja srednja Evropa pod blokado zaenkrat 'varna' prahu, a že v ponedeljek se stržen obrne na SSZ in tako vztraja cel teden. Torej vse, kar se bo dogajalo nad območjem Islandije, gre direktno v srednjo Evropo in nad Alpe. Če bo bruhalo v zrak še vedno veliko pepela, tole ne bo dobro...

In glede na obete modelov bi rekel, da je opcija samo ena... da se vulkan umiri, drugače je letalski promet nad EU oplel.

Hm, hvala za tole, situacija se bo res obračala na slabše.
Kar pa se tiče letalskega prometa, je totalen kolaps že tu. Včeraj je bilo opravljenih cca 20% planiranih letov in to izključno iz Sredozemlja. Nekaj so leteli tudi Rusi, ki se požvižgajo na opozorila.
Res sicer je, da trenutno v srednjo Evropo ne zanaša novega prahu, a je prisoten še od včeraj zjutraj in se ne premika kaj dosti. Zato velja letalsko opozorilo oziroma blokada tudi za celotno območje srednje Evrope in prognoza za 24h je, da bo blokada ostala. Torej kolaps je tu, se nadaljuje in v nadaljnjih dneh bo očitno še slabše (vsi seveda upamo, da zadeva ugasne).

Tule je uradna letalska napoved rizika zaradi pepela, na podlagi katere se odpira/zapira zračni prostor:

MINIMAX

S prvim dežjem je začel padati dol tudi pepel. V roku cca. pol ure ko je padlo 1,5mm dežja sem uspel nabrati tole:

posodo sem postavil na polivinil, da ne bi špricalo nesnago s tal, tako da je to skoraj zanesljivo pepel

Če se komu ljubi, naj poskusi podobno meritev, da primerjamo.
MINIMAX
Lj-Polje

Oblak69

Menim, da bi bilo dobro, da odpremo nov samostojni naslov za izbruh ognjenika in da ga nebi še naprej vodili pod Potresi

matic

Okoli ene ure zjutraj se je dalo na spletnem naslovu kjer so prenosi 3-h web kamer videti razelektritve nad ognjenikom.

vir:(http://wildaboutlife.net/wp/archives/170)
tiste, katere sem sam videl so bile manj intenzivne
"Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, čeprav za prvo nisem prepričan!" (A.Einstein)

markokorosec.net

Si kar ne predstavljam kaj bi se zgodilo, če bi izbruhu vulkana Eyjafjallajökull sledil še izbruh mnogo večjega vulkana Katla. Že ta "mali vulkan" je tako izredno stanje naredil, kaj bi šele mnogo večji Katla. Me res zanima evolucija dogodkov v prihodnjem tednu... sem pa na mojem blogu spisal en pregled dogodkov tega izbruha in nekaj izgledov za naprej:

http://www.weather-photos.net/blog/?p=1057

Potem pa gledaš tak graf, ki kaže tresenje tal ob tem večjem vulkanu Katla...  :zaba:

matic

Od kod pa se ta dim vali? Ni to s smeri Katala ognjenika, če je že ta izbruh čisto na meji med obema  :icon_question:

webcam2

legenda

mms://213.167.158.211/hekla/  tu je pa livestream[običajno windows media player], v kateri smeri je pa ne vem, ker se ne vidi dobro

lp,

Matic
"Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, čeprav za prvo nisem prepričan!" (A.Einstein)

hrošč

Meni tole v ospredju izgleda kot oblaki. V ozadju se pa vidi izpuh vulkana :)

Smučar

Sicer pa naj bi v kratkem izbruhnila tudi Hekla, ki mislim da precej redno bruha na 10 let. Lansko leto, ko sem bil tam, je bilo ožje območje Hekle že zaprto za javnost. Če začneta Katla in Hekla naenkrat, pol bi bla pa verjetno štala.

Capillatus

Citat od: matic dne 19. April 2010, 07:57:14
Od kod pa se ta dim vali? Ni to s smeri Katala ognjenika, če je že ta izbruh čisto na meji med obema  :icon_question:

webcam2

To tudi meni bolj delujejo kot oblaki, kajti imajo lepo bazo in so na videz mehkejši  ;D

Še ena karta seizmoloških postaj:

In še tresenje na postaji Godabunga v bližini Katle (ta slika bi se morala osveževati, saj je link do originalnega mesta slike):

Seizmološka aktivnost na trenutno delujočem ognjeniku:

In še graf večih postaj:
http://hraun.vedur.is/ja/Katla2009/stodvaplott.html
Tukaj je link, saj je slika malce prevelika  :icon_wink:

Več grafov in informacij pa tule: http://hraun.vedur.is/ja/Katla2009/

Zaključek: Aktivnost na Katli vztrajno narašča. Mislim da se že lahko govori KDAJ bo izbruh in ne ČE bo  :shrug:

EDIT: @matic: Če pogledaš http://www.ruv.is/hekla sedaj, boš zelo lepo videl, saj je vreme jasno z izjemo nekaj lokalne oblačnosti ;)

LP

matic

Ja hvala, sem gledal prej ja..., zjutraj se je zdelo zaradi temnejše barve in slabše vidljivosti, da bi lahko bil vulkanski dim-pepel samo se je kasneje izkazalo da je bil pad svetlobe tak da me je zavedlo. Pa še če gledaš tole sliko v živo, se vidi kako hitro se formirajo oblaki, tako da je zagotovo šlo za oblak, ker ob tej vidljivosti ni videti da bi še bil kje drugje izbruh.  :icon_wink:

markokorosec.net

Tole je pa ena najbolj spektakularnih slik kar se jih kdaj videl v povezavi strel z vulkanskim izbruhom  :o :praise: Sliko je posnel Marco Fuelle, znani italijanski raziskovalec vulkanov...

Še več norih posnetkov je tule: http://www.swisseduc.ch/stromboli/perm/iceland/eyafallajokull_20100416-en.html (na levi je dodaten meni za še več slik)

Sama močno povečana potresna aktivnost okoli Katle pa resnično ne obeta nič dobrega.

selicmiha

alešrozman94

Citat od: selicmiha dne 19. April 2010, 16:43:57
No spet se je nekaj začelo dogajati, vidi kdo?

Ja vidim ja. Zdaj zopet bolj bruha kot je zjutraj in dopoldne  :-\
VREME BO!

Aquatic

Davis Vantage Pro2