ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 6. 2026 - 30. 6. 2026)

Začel/a Neurje123, 01. Junij 2026, 06:57:11

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 3 Gosti gledajo to temo.

ŠTROMAR

Veš kaj, ne mislim več smetiti teme s pregovarjanjem z anonimnim forumašem! Dejstva pač sama govorijo dovolj prepričljivo. :icon_arrow:

Tule v Kosezah deveti zaporedni vroč dan.
Povprečna temperatura teh zadnjih devet dni je 24,34 °C.

Neurje123

Dejstva seveda govorijo, točno to, kar sem napisal, da je bolj suho le v južni polovici Slovenije in to sem trdil že pred osveženim sušomerjem. Lahko pa seveda nekateri še vedno sebe prepričujejo, da je temu drugače.

Tudi tukaj bo postopno iz dneva v dan topleje, danes ponovno pričakujem vroč dan, a je zaradi nižjih rosišč visoke temperature malce lažje prenašati, kot zadnjih nekaj dni. V vsakem primeru pa k sreči sledi sprememba vremenskega režima okoli 1.7.

ŠTROMAR

Ljubljana Koseze:

Letos do vključno 25. junija že 16 vročih dni
Lansko leto  do vključno 25. junija 11 vročih dni
Leta 2024 do vključno 25. junija 4 vroči dnevi
Leta 2023 do vključno 25. junija 5 vročih dni

cezplotnik

Vidim, da se je razvnela razprava o susi. Bistvo je, katero definicijo uporabljate:
1) padavinska susa: da, v juzni polovici drzave
2) agrometeoroloska susa (ARSO vodi to kot "susne razmere"): da, v vecjem delu Slovenije je zmerno ali zelo susno
3) podzemna susa/susa podzemnih voda: v vecjem delu Slovenije je nizek ali srednji vodostaj:
https://www.arso.gov.si/vode/podatki/podzem_amp/

Za rastlinski svet in kmetijstvo je bistvena 2), za varnost oskrbe z vodo 3), za meteorolosko statisiko pa 1).

Kaj je najbolj relevantno?
Po mojem mnenju 2), to je tista kategorizacija, ki jo opazimo v naravi. Cetudi nimamo padavinske suse, rastline obcutijo susni stres zaradi visoke evapotranspiracije zaradi visokih T, vetra itn. Kljucno je tudi, v kaksnih casovnih intervalih padajo padavine.

Glede na IPCC bomo v Sloveniji v prihodnosti imeli torej bistveno bolj susne razmere, cetudi bo skupna letna akumulacija padavin ostala priblizno enaka. Razlog je povecana evapotranspiracija in vecji delez padavin v obliki kratkotrajnih mocnih nalivov.

khirsher

Temp-max: 32°C pri meni doma.

Včeraj je bilo še v ozračju več vlage, danes na državni praznik je bilo manj vlage, zato se je lažje prenašala vročina.

Očitno bo tole zdajle drugo leto zapored zelo slaba sezona nočnosvetlečih oblakov (noctilucent clouds - NLC) v Sloveniji.  :banghead: :banghead: :banghead:
Razen 14.6.2026 se je videl NLC v Medvodah, in to zgodaj zjutraj. 

Neurje123

Citat od: cezplotnik dne 25. Junij 2026, 21:43:28Vidim, da se je razvnela razprava o susi. Bistvo je, katero definicijo uporabljate:
1) padavinska susa: da, v juzni polovici drzave
2) agrometeoroloska susa (ARSO vodi to kot "susne razmere"): da, v vecjem delu Slovenije je zmerno ali zelo susno
3) podzemna susa/susa podzemnih voda: v vecjem delu Slovenije je nizek ali srednji vodostaj:
https://www.arso.gov.si/vode/podatki/podzem_amp/

Za rastlinski svet in kmetijstvo je bistvena 2), za varnost oskrbe z vodo 3), za meteorolosko statisiko pa 1).

Kaj je najbolj relevantno?
Po mojem mnenju 2), to je tista kategorizacija, ki jo opazimo v naravi. Cetudi nimamo padavinske suse, rastline obcutijo susni stres zaradi visoke evapotranspiracije zaradi visokih T, vetra itn. Kljucno je tudi, v kaksnih casovnih intervalih padajo padavine.

Glede na IPCC bomo v Sloveniji v prihodnosti imeli torej bistveno bolj susne razmere, cetudi bo skupna letna akumulacija padavin ostala priblizno enaka. Razlog je povecana evapotranspiracija in vecji delez padavin v obliki kratkotrajnih mocnih nalivov.

Te tvoje analize sem bral in so vrhunske, tista predavanja sploh glede podnebnih sprememb, ki so bila javno na you-tube-u. Baje se za vsako stopinjo več, moč nalivov poveča za vsaj 7%. Bodo pa ja poletja vse bolj sušna v prihodnosti, padavine vse bolj redke, a bolj intenzivne, kar je za kmetijstvo vse prej kot ugodno.

Si pa težko predstavljam sušne razmere v kateremkoli mesecu, če pade 100mm+ v posameznem mesecu (ne glede na evapotranspiracijo) in če to ni padlo v enem in kratkotrajnem nalivu v celem mesecu, ampak v večih padavinskih dogodkih, takšno stanje pa imamo marsikje letošnji junij.

To, da je poleti potrebno zalivati vrt, pa si jaz ne predstavljam kot sušo, tudi pri nas ga je treba, ampak trava pa ravno tako lepo raste brez zalivanja (jaz se načeloma ravnam po travi, saj se ta najhitreje odziva na prve znake suše, če se ne motim), v bistvu je nasplošno precej zeleno v naravi. :)

Tminc

V Tolminu je že nad 33°C, v Solkanu blizu 36°C. Glede na napoved moje postaje, bi v Tolminu v nedeljo ali ponedeljek prišli do 38°C... navadno ne jamram, ma ta vročina je že precej nadležna. Sploh ker sta pred nami še julij in avgust.

Glede suše nisem strokovnjak, ma senzor za zgornjo plast zemljine kaže precejšnjo izsušenost. Junija smo dobili 200 mm...
V teh dneh je izhlapevanja za vsaj 7-8 mm dnevno.

Trenutne razmere na našem širšem območju:
Kobarid: 32°C
Bovec: 32°C
Na 1000m : 26°C

ŠTROMAR

Kdor le more naj gre te dni v gore.
Danes na Vršiču prijetnih 24 °C in osvežilen veter

Neurje123

Tmax je bil včeraj +31,5°C, danes pa +32,5°C. 6. vroči dan v juniju in pa 8. letos. A ker je nad nami bolj suh zrak, se vročino lažje prenaša, kot pred dnevi.

Temperatura se postopno višajo, danes smo ponekod v notranjosti že izmerili +35°C in pa +36°C na primorskem. V prihodnjih treh dneh bomo izmerili še nekoliko višje temperature, zelo verjetno bodo marsikje padli tudi junijski rekordi.

1.7. se obeta sprememba vremena in sicer večdnevno obdobje nestabilnega vremena z bolj primernimi temperaturami za letni čas. Precej verjetna bodo krajevna neurja.

Tržičan

Pri nas zaenkrat prav nobenih znakov suše, trava še vedno raste kot nora, prav nikjer nič požgana, v dobrem tednu sem 2x kosil. Je pa res, da nas je v zadnjih tednih dobro zalivalo.

Sicer pa tudi pri nas vroče, danes je bilo okoli 31 stopinj, trenutno pa jasno in 27 stopinj.

gregach

V sredo je bilo večinoma jasno. Minimalna jutranja T je bila 18,8 °C, čez dan pa se je segrelo do 29,1 °C. Dnevna Tpovp. je znašala 23,78 °C.

Včeraj je zjutraj bilo rahlo, na trenutke tudi delno oblačno, nekje od 9. ure dalje pa je bilo (pretežno) jasno. Minimalna jutranja T je bila 18,3 °C, čez dan pa se je segrelo do 29,9 °C. Dnevna Tpovp. je znašala 24,38 °C.

Tudi danes je bilo jasno z le tu in tam kakšnim oblačkom. 
Vse zadnje 3 dni je čez dan pihal rahel do zmeren veter vzhodnih smeri.

TRENUTNO STANJE:
Jasno
T=22,8 °C
Vlaga=70 %
Točka rosišča=17, °C, maks. danes pa 21,7 °C
Tlak=1020,0 hPa, rahlo raste
Podatkov o vetru ni.

Tmin: 17,6 ob 6:05
Tmax: 31,7 °C ob 14:35, najvišja letošnja T
Tpovp: 25,24 °C
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Matej1998

Od jutra do večera je bilo pretežno jasno, le zgodaj dopoldne prehodno delno oblačno in vroče.

T max: 34,8 stopinj
T min: 25,5 stopinj
Maksimalna hitrost vetra: 23 km/h

Trenutni podatki;
Vreme: pretežno jasno
Temperatura: 28,4 stopinj
Vlažnost: 45%
Rosišče: 16 stopinj
Zračni tlak: 1018 hPa (ustaljen)
Hitrost vetra: 3 km/h
Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.

Smučar

Novigrad, Istra:
Tmin 22,5, nato že pred 9h skok do 32. Ampak nato veter prešalta na zahod in dovaja "hladen" zrak iznad morja, tako da več kot 33 tudi čez dan ni. Se prav čuti, ko za trenutek prešalta na vzhodnik in prinese pečico iznad celine.
Tako da tu kljub rdečemu alarmu ni nič kaj bolj ekstremno kot ponavadi. Voda pa je zame mrzla, okoli 25st tule.

Spi se seveda pri klimi prav lepo, najbolj tečno je le da se prestaviš do plaže in nazaj.

MINIMAX

Zjutraj prijetnih 16,3°. Kot nalašč za na bicikl. Zdajle smo pa že prebili 31° pri 56% vlagi.
MINIMAX
Lj-Polje

Trocki

Citat od: Smučar dne 27. Junij 2026, 11:16:46Novigrad, Istra:
Voda pa je zame mrzla, okoli 25st tule.
Mrzla je rekel 🤣

Mi trenutno v Poreču in prav "župca" od vode, niti shladit se ne moreš. Še dobro da gremo jutri v Idrijsko Belo, da se vržem v 15 st...
Je pa v senci prav prijetno saj pihlja prijeten vetrič ob suhem zraku.
Vreme bo! :)