ZEVS Forum

Trenutno vreme (1. 6. 2026 - 30. 6. 2026)

Začel/a Neurje123, 01. Junij 2026, 06:57:11

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Neurje123

Zadnja dva dneva sta prinesla malce manj dogajanja od pričakovanj, po eni strani k sreči bi lahko rekli, saj tukaj dežja po tako namočenem juniju niti nujno ne potrebujemo. Neurij tako včeraj in danes po Sloveniji ni bilo.

Oba dneva je pri nas za las zmanjkalo za vroč dan, smo pa bili res izjema pri tem. V večini Slovenije bodo tako izmerili tudi po 12 ali 13 zaporednih vročih dni.

Vročina se bo še v naslednjih okrepila (ARSO je za vročino konec tedna izdal celo rdeči alarm), vendar k sreči sredi prihodnjega tedna prihaja osvežitev. Pri nas ni nobenih težav s sušo (tako je v več kot 2/3 Slovenije) in v kolikor se uresniči napoved, da pridejo padavine naslednji teden je tudi še v prihodnje nekaj časa ne bo.

Smučar

Tmax 32,2
Seveda suho cel dan, suša se stopnjuje, trava že davno ne raste več, vrt bi bil puščava, če ga ne bi vsak dan izdatno zalil. Junija le 80mm do zdaj in kaže da bo to tudi končna številka, kar je močno podpovprečno (dolgoletno povprečje za LJ je 125mm).

ŠTROMAR

Citat od: Neurje123 dne 24. Junij 2026, 20:38:58Vročina se bo še v naslednjih okrepila (ARSO je za vročino konec tedna izdal celo rdeči alarm), vendar k sreči sredi prihodnjega tedna prihaja osvežitev. Pri nas ni nobenih težav s sušo (tako je v več kot 2/3 Slovenije) in v kolikor se uresniči napoved, da pridejo padavine naslednji teden je tudi še v prihodnje nekaj časa ne bo.
Glede na podatke o aktualni požarni ogroženosti po Sloveniji malce na pamet zapisano!

Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

Neurje123

Citat od: ŠTROMAR dne 25. Junij 2026, 09:18:13Glede na podatke o aktualni požarni ogroženosti po Sloveniji malce na pamet zapisano!

Ne, nič ni pamet napisano, malce poglej padle količine padavin po Sloveniji v zadnjih 30 dneh. V okoli 2/3 Slovenije bo junij nadpovprečno namočen, sicer pa to jokanje glede suše je itak že stalnica tukaj pri nekaterih, nekateri so še poleti 2023 imeli hudo sušo. :)

ŠTROMAR

Citat od: Neurje123 dne 25. Junij 2026, 09:24:05Ne, nič ni pamet napisano, malce poglej padle količine po Sloveniji v zadnjih 30 dneh. V okoli 2/3 Slovenije bo junij nadpovprečno namočen, sicer pa to jokanje glede suše je itak že stalnica tukaj, pri nekaterih. :)
Eno so padle količine, drugo pa je realnost.
Ob silovitih nalivih voda hitro odteka in ni pravega učinka za namočenost.
Ko se doda 10 zaporednih dni s temperaturami nad 30 °C, konstanten veter je rezultat marsikje suša!
In ne gre le za jokanje nekaterih na forumu, ampak za eksistenco in obstoj ljudi, ki živijo od dela z in na zemlji.

Sicer pa trenutno 25,1 °C in čaka nas nov vroč dan s Tmax verjetno med 34 in 35 °C.  

Neurje123

Citat od: ŠTROMAR dne 25. Junij 2026, 09:31:12Eno so padle količine, drugo pa je realnost.
Ob silovitih nalivih voda hitro odteka in ni pravega učinka za namočenost.
Ko se doda 10 zaporednih dni s temperaturami nad 30 °C, konstanten veter je rezultat marsikje suša!
In ne gre le za jokanje nekaterih na forumu, ampak za eksistenco in obstoj ljudi, ki živijo od dela z in na zemlji.

Se ne strinjam in še vedno trdim, kar sem napisal. Dejstvo je, da letošnji junij ni sušen, vse prej kot to, je bil pa lansko leto. Prav tako je marsikje po Sloveniji vsaj enkrat na teden deževalo.

Tudi npr. če junija pade 80mm (in ta količina ni padla v enem kratkotrajnem nalivu), ne moreš govoriti o neki apokaliptični suši, lepo vas prosim, lani ko je ponekod v celem juniju padlo 10mm, pa še bolj vroče je bilo, tisto pa lahko govorimo o hudi suši.

Neurje123

Citat od: komar dne 25. Junij 2026, 09:44:46Več na: https://meteo.arso.gov.si/uploads/probase/www/agromet/bulletin/drought/sl/

Tako je, od tega ta slika predstavlje tudi podzemne vode. Bi pa glede na pričevanja nekaterih pričakoval rdeče barve tukaj. :) Da je južna polovica Slovenije bolj sušna, pa vsekakor da, se strinjam.

Mraz

Citat od: Neurje123 dne 25. Junij 2026, 09:39:09Se ne strinjam in še vedno trdim, kar sem napisal. Dejstvo je, da letošnji junij ni sušen, vse prej kot to, je bil pa lansko leto. Prav tako je marsikje po Sloveniji vsaj enkrat na teden deževalo.

Tudi npr. če junija pade 80mm (in ta količina ni padla v enem kratkotrajnem nalivu), ne moreš govoriti o neki apokaliptični suši, lepo vas prosim, lani ko je ponekod v celem juniju padlo 10mm, pa še bolj vroče je bilo, tisto pa lahko govorimo o hudi suši.
Tako je. Tole zaenkrat je daleč od kakšne ekstremne suše, je pa seveda na določenih delih sušno. Nič, kar ne bi videli vsako poletje.

Neurje123

Citat od: Mraz dne 25. Junij 2026, 09:50:31Tako je. Tole zaenkrat je daleč od kakšne ekstremne suše, je pa seveda na določenih delih sušno. Nič, kar ne bi videli vsako poletje.
Točno tako, poleti je pač veliko odvisno tudi od sreče, zaradi konvektivne narave padavin.

Smučar

Citat od: Neurje123 dne 25. Junij 2026, 09:51:43Točno tako, poleti je pač veliko odvisno tudi od sreče, zaradi konvektivne narave padavin.
Seveda je odvisno od sreče. Mi smo samo 10km od LJ, pa je tam padlo kar 148mm, pri nas pa samo 92mm v zadnjih 30 dneh! Od silnih poplav podhodov v LJ nismo mi dobili dobesedno niti kaplje. In zato težko rečeš, da kar na 2/3 SLO ni suše.

Neurje123

Citat od: Smučar dne 25. Junij 2026, 10:49:44Seveda je odvisno od sreče. Mi smo samo 10km od LJ, pa je tam padlo kar 148mm, pri nas pa samo 92mm v zadnjih 30 dneh! Od silnih poplav podhodov v LJ nismo mi dobili dobesedno niti kaplje. In zato težko rečeš, da kar na 2/3 SLO ni suše.

Jaz ne pravim, da ni suše pri vas, vsekakor pa tudi pri vas daleč od neke izjemne suše, v nekaterih poletjih je ponekod padlo pod 100mm v celem poletju, tisto so izjemne suše (npr. 1992, 2003, 2013, 2022).

In ja, lahko trdim, da v dve tretjini Sloveni ni omembe vredne suše, ker sem šel skozi večino padavinskih postaj v Sloveniji. Sta pa dve tretjini daleč od cele Slovenije, če vam je matematika blizu. :)

ŠTROMAR

Citat od: Neurje123 dne 25. Junij 2026, 11:12:04In ja, lahko trdim, da v dve tretjini Sloveni ni omembe vredne suše, ker sem šel skozi večino padavinskih postaj v Sloveniji. Sta pa dve tretjini daleč od cele Slovenije, če vam je matematika blizu. :)

Eno je nekaj spremljati preko računalnika, povsem nekaj drugega pa je realen pogled na terenu in verjemi, da je marsikje predvsem na JV Slovenije precej sušno. Pogledal z lastnimi očmi zadnjih teden dni in ne pišem na pamet tako kot ti!

Sicer pa je posodobljena karta sušomera ARSA od včeraj še precej slabša kot pred tednom dni.

Neurje123

Citat od: ŠTROMAR dne 25. Junij 2026, 13:12:50Eno je nekaj spremljati preko računalnika, povsem nekaj drugega pa je realen pogled na terenu in verjemi, da je marsikje predvsem na JV Slovenije precej sušno. Pogledal z lastnimi očmi zadnjih teden dni in ne pišem na pamet tako kot ti!
Sicer pa je posodobljena karta sušomera ARSA od včeraj še precej slabša kot pred tednom dni.

Predvidevam, da pa ti ne pišeš iz računalnika in imaš informacije iz terena.  :icon_lol:

Prilagam dve sliki, ki le potrjujeta, kar sem napisal, pa očitno ti še bralno razumevanje dela težave, jaz ne pravim, da v južni polovici Slovenije ni suše.

Citiram pa še ARSO: Glede na dolgoletno povprečje v zadnjem 30-dnevnem obdobju v severni polovici države beležimo normalne do deževne razmere, mestoma tudi zelo deževne razmere, v južni polovici pa normalne do zelo suhe razmere. Kazalnik padavin se v severni polovici države giblje od 90 do 190 %, v južni polovici pa večinoma od 40 do 100 %.

ŠTROMAR

Citat od: Neurje123 dne 25. Junij 2026, 13:19:19Predvidevam, da pa ti ne pišeš iz računalnika in imaš informacije iz terena.  :icon_lol:

Si pa očitno polpismen glede na to kar sem sam napisal :  Eno je nekaj spremljati preko računalnika, povsem nekaj drugega pa je realen pogled na terenu.....

Preberi še enkrat in upam, da boš morda dojel razliko med glagoloma spremljati in pisati !!!

Neurje123

Citat od: ŠTROMAR dne 25. Junij 2026, 13:29:06Si pa očitno polpismen glede na to kar sem sam napisal :  Eno je nekaj spremljati preko računalnika, povsem nekaj drugega pa je realen pogled na terenu.....

Preberi še enkrat in upam, da boš morda dojel razliko med glagoloma spremljati in pisati !!!

Meni pa se bolj zdi, da si ti polpismen, kar ravnokar tudi dokazuješ.  Še mojih stavkov ne znaš brati pravilno.  :D