ZEVS Forum

Napoved vremena (01.01.2008-15.01.2008)

Začel/a TWISTER, 30. December 2007, 13:05:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Astra

Jeste, J oz. JZ bo lepo vlekel, pa desetice po nižinah nam ne uidejo v soboto.

Morda ravno prav za dokončno pripravo vremenske hiške. Jo zbijam že skoraj mesec dni skupaj.  :icon_lol:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

hrošč

Citat od: Pihe dne 09. Januar 2008, 21:30:03
Glede na razpoložljive temperaturne karte za ta konec tedna, bo velika verjetnost, da bo snežna meja celo višje, kot si še pesimisti upajo priznat(vsaj del sobote). :icon_exclaim:
Zgleda res tako..se mi zdi da je vsak zagon toplejsi, 12z pa sploh. Nulto izotermo je pomaknil bolj na sever, tako da ta v soboto oz. v noci na nedeljo sploh ne pride do slovenije. To pomeni snezno mejo kar lepo nad 1000 metri. Po gfsju niti tista snezinka za nedeljo ni upravicena, res pa je da nisem gledal ecmwfja. Tudi 12z ensembli so toplejsi, samo se en seze pod rdeco crto - povprecje. V primerjavi s prejsnjimi zagoni, ki so bili malo bolj optimisticni.

paradolf

Citat od: hrošč dne 09. Januar 2008, 22:07:21
Zgleda res tako..se mi zdi da je vsak zagon toplejsi, 12z pa sploh. Nulto izotermo je pomaknil bolj na sever, tako da ta v soboto oz. v noci na nedeljo sploh ne pride do slovenije. To pomeni snezno mejo kar lepo nad 1000 metri. Po gfsju niti tista snezinka za nedeljo ni upravicena, res pa je da nisem gledal ecmwfja. Tudi 12z ensembli so toplejsi, samo se en seze pod rdeco crto - povprecje. V primerjavi s prejsnjimi zagoni, ki so bili malo bolj optimisticni.
Ah za soboto je bilo tako ali tako jasno da bo topla in "fajhtna". Meja sneženja bo na okoli 1.5K, na sz nekoliko nižje.
V noči na nedeljo se bo sicer ohladilo a snega jaz ne pričakujem več v nižine. Le 1 bogi ENS GFS-ja vztraja pri scenariju da bi ob koncu padavin lahko snežilo po nižinah.
Ok, časa je še nekaj a glede na trend da se ta ciklon riše vedno bolj zahodno, dvomim da se bo še kaj dosti popravilo v nasprotno smer. :shrug:

Ob pogledu na glavni zagon GFS-ja nad 180ur mi je jasno le eno. Prav nič ni jasno v katero smer bo šlo vreme. Po ENS-jih vlada totalen kaos če mene vprašate. Model nima pojma kam bo postavil ciklone in Anticiklone. Od Skandinavije, VB, Rusije, Sredozemlja. Variant je skoraj toliko kot različnih ENS-jev, tako da je najbolje tale zagon čim manj gledat. :icon_haha:

No, jaz držim pesti da vsaj Kredarico pošteno zamede in da se do konca zime preko kamere ne bo videlo tistega vrha v ospredju  :icon_wink:
Ravno razmišljam kam bi se splačalo it za vikend da bi pošteno medlo  :icon_question:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Pihe

Kaže tudi na to, da bo še nekje 10 dni trajal ta poznojesenski tip vremena, ko bodo dežne padavine obilne na JZ, proti vzhodu pa ne tako. In ta tip običajno tudi na vsaka 2-3 dni prižene novo fronto iznad Atlantika in tudi tisti globoki ciklon gor nad severnim Atlantikom je značilen za pozno jesen.
Edina pozitivna stvar(ki pa je ne smemo zanemariti!) je ta, da se s temi padavinami polnijo zaloge podtalne vode in debeli snežna odeja v Julijcih(ki bo zahodni Sloveniji v sušnih poletnih mesecih garantirala vodo). :icon_wink:
Se pa strinjam z Robijem, da je za naprej situacija tako konfuzna, da je bolje samo čakat in strmet v vse tiste cvirne vseh barv. :icon_haha:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

paradolf

Nekaj malega upanja za morebitni sneg ob koncu padavin v nedeljo zjutraj daje tudi GEM12Z.
Ciklon je postavil malo bolj vzhodno in takoj je slika malo lepša. Ens-jev Gem modela pa nisem pogledal.

Sedajle sem poslušal Cegnarjevo. SIcer kadar se ona pojavi ponavadi kakega sneženja ni na vidiku ampak le vremensko pogojene težave (tudi nas snegoljubcev  :icon_haha:). No za nedeljo je napovedala da bo mokra (tudi sneg je moker...sploh južen  :icon_lol:), kaj več pa ni rekla. Bo moral bismarck spet Braneta klicat  :icon_wink:

Citat od: bismarck dne 09. Januar 2008, 09:02:01
...bomo videli-držimo pesti k swina :)

A kaj drugega ostane  :icon_wink:

Davis Vantage PRO2

hrošč

Bi se lahko ob tako mocnih padavinah

In takih temperaturah

Zgodilo tole?

00z pravi, da lahko. Kar se tice padavin je podoben kot prejsnji zagoni, temperaturno pa je precej boljsi kot zadnja zagona, saj se nulta izoterma pomakne prav do juga slovenije. Zanimivo, ceprav sumim, da je to samo glavni zagon tako optimisticen. Bomo videli ensemble. Je pa res vse zelo zelo na meji. Zgleda se bodo stvari spreminjale do zadnjega spet, kar je glede na zadnje zagone kar boljse za nas.

Je pa zanimiva tudi orf prognoza:
CitatAm Nachmittag und Abend erreichen die Regenwolken dann auch den Osten. Die Schneefallgrenze liegt im Süden um 1500m Höhe, sonst sinkt sie bis zum Abend auf etwa 500m und damit bis in viele Täler.In der Nacht auf Sonntag lassen Regen und Schneefall allmählich nach, die Schneefallgrenze sinkt allerdings weiter, damit kann es auch in Kärnten für einige Stunden weit herunter schneien.
Na kratko..V soboto popoldne in zvecer dosezejo dezni oblaki tudi vzhod. Snezna meja na jugu okoli 1500, do vecera se lahko spusti do 500m. V noci na nedeljo se snezna meja se spusca, kar pomeni da bi lahko tudi na Koroskem nekaj ur snezilo do nizin.

Pa se en komentar na ensemble od 18z: tudi tisti ens, ki je sam vztrajal na snegu do nizin, je obupal. Me prav res zanimajo ensi 0z. :)

paradolf

Ja glavni zagon je malenkost boljši ja. So pa ENS-ji vsi slabši. Ene 2-3 situacije obstojajo ki so malenkost slabše, ostale pa kar precej. Precej je tudi ENS-jev ki dajejo le malenkost padavin v osrednjo Slo ker je lega ciklončka preveč zahodno.
No ja, pustimo še upanju malo prostora.

Markošek je zjutraj po radiu rekel da naj bi bila meja sneženja v soboto na okoli 1200m, v noči na nedeljo pa se bo spuščala a do nižin "predvidoma" ne bo segla. Torej ta "predvidoma" je tudi pri Arsu kot majhna varovalka v primeru da se še kaj spremeni. To mi je všeč da niso tako prepričani  :icon_smile:

Za naprej pa se je stanje na kartah GFS občutno spremenilo z tem zagonom. ENS-ji kažejo bolj usklajeno podobo kot pri včerajšnjem 12Z. Kaže pa se zahodna situacija do neskončnosti v večini primerov in v manjšini vladanje AC v naši bližini a v nepravem položaju za hladnejše vreme :shrug: To so potrjevali tudi že ENS-ji GFS18Z.
Januar bo nadpovprečen v temperaturah to je že jasno.
Davis Vantage PRO2

robi14

Citat od: paradolf dne 09. Januar 2008, 23:16:07
Sedajle sem poslušal Cegnarjevo. SIcer kadar se ona pojavi ponavadi kakega sneženja ni na vidiku ampak le vremensko pogojene težave (tudi nas snegoljubcev  :icon_haha:).

LOL, tut js sem že to ugotovil....  :icon_lol: :icon_lol:

Pihe

Sedaj, ob pogledu skozi okno, lahko spet rečem, da je bila m(arsovska) napoved za danes spet ena velika greška! :icon_twisted:
Vsi tu smo najmanj 5 dni videli prazne padavinske karte za danes, oni pa še do včeraj z nekimi padavinami na zahodu grozili. :icon_exclaim:
Zunaj je jasno, da ne bo dileme, kdo je imel prav! :icon_arrow:
www.bovec-vreme.si

TWISTER

No Pihe, veliko jih je tudi za včeraj govorilo kje vidijo padavine pa je v LJ rahlo deževalo, sploh pa dan je še dolg in zakaj ne bi popoldne in zvečer rahlo deževalo, saj bo JZ vse več :icon_arrow: :icon_wink:

robi glede ens-ov nisem čisto prepričan

dobro to je sicer samo graf kjer se vidi da so nekateri tudi hladnejši, mogoče so pa tudi bolj suhi :icon_wink:

Pihe

Citat od: TWISTER dne 10. Januar 2008, 08:45:45
No Pihe, veliko jih je tudi za včeraj govorilo kje vidijo padavine pa je v LJ rahlo deževalo, sploh pa dan je še dolg in zakaj ne bi popoldne in zvečer rahlo deževalo, saj bo JZ vse več :icon_arrow: :icon_wink:

Twister.Ne razumem te.Včasih že pretiravaš s svojim razumevanjem in sočutjem do Arsovcev! :icon_arrow: :icon_haha:
Včeraj je bilo po vseh modelih razvidno, da nekaj padavin lahko pade na JZ in se nimaš kaj čudit, če je malo poškropilo v Lj.Za danes pa so resnično skoraj vsi modeli kazali prazne padavinske karte.In tako tudi je!Ker tu(kjer naj bi po njihovem rahlo deževalo) je namreč skoraj kristalno jasno! :icon_arrow:
Pooblačitve pričakujem šele zvečer oz.ponoči.
www.bovec-vreme.si

hrošč

6z je za srednjo slovenijo spet slabsi, definitivno bo pa profitirala SZ slovenija, tako kot je znano ze nekaj casa. Nas centralce pa samo kaksen zagon samo malo porajca :icon_exclaim:

Uroš

Profitirala v katerem smislu,sprašujem ker sem ravno jaz v tem koncu nekje.

lolcho

mislim da resnejša ohladitev lahko pride šele okli 20 jan
govorim za nižine
do takrat bo po nižinnah vztrajalo toplo in vlažno ozračje
nad 1500m pa bo mislim da dovolj hladno za kar veliko snega
možno da bi se lahko ohladilo malo že nasljednji teden ampak ne za bolj konkretno ohladitev

mogoče se motim se začetnik
Vreme je zakon :) :) !!wmr 928nx

Jernej

Citat od: paradolf dne 09. Januar 2008, 22:16:47

Ravno razmišljam kam bi se splačalo it za vikend da bi pošteno medlo  :icon_question:

Predlagam po cesti na Mangartsko sedlo (2072 m), kjer lahko (z žepnim višinomerjem ali GPS sprejemnikom) udobno določiš mejo sneženja. Upam, da bo navedena višina zadoščala :icon_question:.
Sicer pa so bili zjutraj pri nas jasni znaki (megla, ki se pri jasnem vremenu vali iz soške doline), da bo prej, kot v 48 urah pri nas dež.