ZEVS Forum

Posledice orkanskega vetra Maribor-Studenci 20.6.2022

Začel/a Neurje123, 21. Junij 2022, 10:10:04

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Neurje123

Maribor je včeraj med 21:40-21:50 zajelo neurje z orkanskim vetrom ( Z smer vetra), ki je prihrumelo po dravski dolini, neurje je pred linijo imelo tudi fotogeničen shelf, a je žal bila že tema. V času najmočnejšega vetra so padale le posamezne debele kaplje, vendar si zaradi moči vetra imel občutek, kot da nate pada vsaj kot za lešnik debela toča, saj so prav skelele. Deževalo je sicer 21:50-22:30, na začetku je bil razmeroma močan naliv.

Sunki vetra so glede na posledice morali dosegati do 100km/h (postaja Maribor Vrbanski plato je zabeležila sunek 79km/h, kar je izenačen rekord postaje), največ posledic v Mariboru sem opazil na Studencih, Taboru in Teznem. Še dan po neurju nenehno tulijo gasilci. Takšnih posledic močnega vetra pri nas na Studencih ni bilo že zelo dolgo, prav gotovo več kot 20 let, saj smo močnemu vetru le redko izpostavljeni.

Nekateri vrhovi smrek so od moči vetra še sedaj povešeni v smeri vetra, kar kaže na njegovo moč.

Uprava za zaščito in reševanje je v mestni občini Maribor zabeležila kar 87 dogodkov, vse zaradi močnega vetra. Najhujše neurje v Mariboru po avgustu 2016, kar se tiče posledic vetra pa bo potrebno še veliko bolj v preteklost. To je že peto neurje v Mariboru z intervencijami večjega obsega Uprave za zaščito in reševanje od 25.5., in že četrto junija.

Neurje123

Slike 2. del

krispy123

Odličen report, izjemen dogodek za našo okolico Maribora.

Še radarska slika celotne zadeve.

Prilagam nekaj fotografij nevihtne linije, ki je bila najmočnejša nad Dravsko dolino, preden je prešla Maribor.  Poslikano iz Malečnika nad mestom, kjer je bil resnično nor vibe z razgledom. Naredil se je večplastni fotogeničen shelf cloud, ki se raztezal čez Pohorje. Žal ni celica ponudila ene CG strele znotraj zavese, na srečo mi je mesto razsvetljevalo strukture. Minuto kasneje, ko je center celice dosegel koridor Limbuš-Pekre je zapihal orkanski outflow iz te celice, sunki so dosegali 90/100 km/h. Zelo nevarna situacija.

Zajame me še močan naliv, a brez toče. Tako grem proti dolini nazaj in poskusim ujeti še kakšno strelo kar iz avta.

Nastala je gmotna škoda tudi v mojem domačem kraju. Tole je pri Bistrici ob Dravi, ogromno je bilo podrtih dreves in tudi nekaj škode na avtomobilih.

Kasneje dodam še kakšen video ob tem neurju.

mat89

Bravo obema,jaz bom dal po dopustu nekaj materiala tu noter.Sedaj enostavno ni časa nič urejat fotke. Nonstop akcija.

Storm89

Noro je pihalo, pri nas je med dežjem šla toča v velikosti češnje. Vsaj 10 minut. Večje škode na srečo ni bilo.
Zelo nazorno dokumentirano :icon_wink:

Neurje123

Prilagam še slike posledic orkanskega vetra na Teznem, slikane danes. Podobne posledice so bile še pri blokih na Antoličičevi ulici in pri blokih v bližini krožnega prometa med Ljubljansko ulico in ulico Pariške Komune. Res izjemen vetrolom je bil to po Mariboru.

Ledeni

Veliko škode  :-[.
Pri meni letos že dve močni nevihti z orkanskimi sunki vetra. Prva, 2.6. je dala sunek 89,3 km/h, druga predvčerajšnjim pa 80,3 km/h. Nekaj škode je tudi bilo.

Thor

Res veliko škode ta dan, drugače pa lepo dokumentirano :icon_wink:  Krispy, top fotke :buttrock:
zevs.si[move]

paradolf

Odličen report s strani vseh.
Povratna doba močnejših neviht na Štajerskem in v Prekmurju se je v zadnjih letih precej skrajšala. Sploh letos je tempo res hud.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Neurje123

Da je vse na enem mestu, dodajam še sliko iz Antoličeve ulice v Mariboru, ta slika ni moja last, ampak uporabnika Facebook profila neurje.si.

mat89

Odlično dokumentirano Gregor in Kristijan :icon_wink:.Prilagam še jaz nekaj slik

Radarska slika

Z Gregorjem se zapeljeva do Tepanj,kjer poslikava shelf cloud

Shelf na južni strani linije je razpadel,se je pa okrepil severni del in je imel pot po Dravski dolini.Hitro pičiva za Maribor. Žal je linija bila prehitra,na avtocesti naju že zajamejo viharni sunki vetra. Ustavima se v okolici Maribora v kraju Zrkovci. Kjer druga kot da meriva sunke vetra ni šlo. Zmerila sva 81 km/h, a so sunki bili večji, saj sva glavne zamudila.Lokalno je šlo zlahka, do okoli 100 km/h.
Z avta sem ujel to lepo strelo

Ko je nehalo močno pihat in deževat sem šel ven. Ujelo se je samo tole

video močnega vetra
https://youtu.be/AHi_r9VMBj8

komar

Še povezava do daljše hitrejše radarske animacije in ostalih zapisov o tem dogodku: http://forum.zevs.si/index.php?topic=7371.165

Smučar

Citat od: mat89 dne 01. Julij 2022, 11:05:37
Odlično dokumentirano Gregor in Kristijan :icon_wink:.Prilagam še jaz nekaj slik

video močnega vetra
https://youtu.be/AHi_r9VMBj8

Uf noro tole na posnetku  :o

krispy123

V mojih rosnih 26 letih nisem doživel takšnega vetra v Mariboru. Neverjeten dogodek.