ZEVS Forum

Nevihtno dogajanje na SV Slovenije, s ekstremnim FFD 27.5.2021

Začel/a Thor, 29. Maj 2021, 22:59:57

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Thor

Ta dan so se prožile močne nevihte vse od JZ, ter do SV in JV Slovenije. Za spremljanje dogajanja je bilo zato na voljo že kar nekaj nevihtnih celic kmalu po opoldanskem času. Glede na modelske napovedi, sledenju trenutnega vizualnega spremljanja razvoja, ter nowcast-a se je bilo kar težko odločit kam se ta dan odpravit. Pozno popoldan, ko sem končno imel čas je padla odločitev za SV, ker sem računal na razvoj neviht na skrajnem severnem robu muliticeličnega nevihtnega sistema.

Ob prihodu v občino Pesnica sem se odločil, da pričakam razvoj v okolici Pernice, kar se je pozneje izkazalo za še kar solidno odločitev. Na spodnji sliki se vidi prihod nevitnega jedra iznad Avstrije(okolica Šentilja).

Že nekoliko bližje.

Za kratek čas je ta nevihtni sistem postal tudi supercelični kar se je lepo videlo na radarju padavin, ko se je vzpostavila za nekaj trenutkov obstoječa rotacija(hook echo) pred majhnim hribovjem, Šentiljem v Slovenskih goricah.

V živo so bile za videt precej izrazite linije.

Približek barv.

Nadaljni razvoj s lepo videnim jedrom celic.

Prihod na območje downdrafta(FFD), križec lokacija. Znašel sem se pa na tem mestu, ker sem skušal ujet nadaljni razvoj v Dravsko polje. Skratka zelo mrzel veter z konstantnimi sunki okoli 70km/h, morda še celo čez 100.

Na sliki in videu se ne vidi moč vetra zaradi stabilizacije slike, upam pa, da je približen občutek v besedah kako je pihalo: ko ti skuša veter strgat telefon iz rok med snemanjem, ko ga držiš z obema rokama in ko se ziblje avto na trenutke 10cm levo in desno.

Tukaj se vidi malenkost razpihan prah, iz še suhega območja. Prah, kako ga veter razpihuje se je videl po njivah vse do Ptuja, kakšnih slabih 20km daleč.

Še kratek video downdrafta:

https://www.youtube.com/watch?v=DuYwBQh7XW4

Sledil je premik domov, vzdolž mini squall line-a. Med vožnjo se zaradi močnih padavin ob spremljavi vetra ni videlo skoraj, kje voziš kljub temu, da sem peljal približno 35km/h. Ena zanimivost katere nisem uspel slikat je še bila, da se ja na njivah naredila ob prehodu teh padavin, bolj točno med, meglica nad zemljo visoka le pičlih nekaj centimetrov. Nenavadno.

Lp!

zevs.si[move]

krispy123

Top pocejsano in super dokumentirano. Drugic pa se lahko kar pridružiš pa gremo skupaj na teren.  :icon_wink:

Mraz

Tudi s tvoje lokacije lepo izrazit shelf. Ko pa je nevihta prišla naprej do mene je že nekoliko oslabela (kar se lepo vidi na radarski) in posledično so strukture bile nekoliko slabše. Bravo za ulov. :icon_wink:

Neurje123

paradolf

Lepo ujeto  :icon_wink:
Res je močno pihnilo. Na območju kjer sva s Kristijanom končala lov, so dobesedno deževali listi z dreves :o
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

medovreme

Kaj je na obzorju?

Thor

Citat od: krispy123 dne 30. Maj 2021, 00:07:53
Top pocejsano in super dokumentirano. Drugic pa se lahko kar pridružiš pa gremo skupaj na teren.  :icon_wink:

Hvala Kristijan :icon_wink: Kdaj na teren skupaj, seveda :buttrock:

Citat od: Mraz dne 30. Maj 2021, 00:14:23
Tudi s tvoje lokacije lepo izrazit shelf. Ko pa je nevihta prišla naprej do mene je že nekoliko oslabela (kar se lepo vidi na radarski) in posledično so strukture bile nekoliko slabše. Bravo za ulov. :icon_wink:

:icon_wink:
Se je videlo, da takoj, ko je prešla Lenart, je izgubila na izrazitosti, ampak je še bila vseeno zanimiva zaradi hitrosti, ki jo je nato pridobila in struktur, ki so se ob tem pojavljale.

Citat od: paradolf dne 30. Maj 2021, 09:45:06
Lepo ujeto  :icon_wink:
Res je močno pihnilo. Na območju kjer sva s Kristijanom končala lov, so dobesedno deževali listi z dreves :o

Hvala Robi. Listja in vej po cesti je bilo tudi na tem območju zelo veliko. Res pravi orkanski downdraft na velikem območju, kakšnih 250 m²/km², 25x25km... Noro.

Citat od: mat89 dne 30. Maj 2021, 10:20:21
Odlično ujeto, :buttrock:

Hvala.

Citat od: kuncci dne 30. Maj 2021, 11:27:56
:icon_wink: :icon_wink: :icon_wink:

:buttrock: :icon_wink:

Citat od: medovreme dne 30. Maj 2021, 19:18:14
Lepo poročilo!  :icon_kavabanga:

lp, Marko

Hvala Marko!!!

zevs.si[move]