ZEVS Forum

Napoved vremena (15.12.2007-31.12.2007)

Začel/a georges, 16. December 2007, 19:57:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

zimazakon

Zdej pa res nevem, al me boste demantiral ko kanto, ampak 00Z (GFS) sploh več ne kaže več kakšne odjuge :icon_eek: Nalvišje pride do -1° C (na 2m) in do nule na 850 hPa. ( 6. 1. 2008 ) Zatem se pa konkretno shladi . Naj kdo razloži kje je tuki  huda odjuga :icon_question:
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

divačan

GFS00z je tiste padavine za jutri spet pomaknil precej bolj JV kot jih je včeraj zvečer zrisal. So pa nekateri vseeno tokrat uporabili eno varovalkico za vsak slučaj - jutri bo večinoma suho  :clap:
Padavin za sredino tedna pa skoraj da ni več. Za sever Italije jih kaže tudi precej manj kot včeraj, k nam bi kaj bolj konkretnega komaj v petek prišlo in še to le na zahodu. Ciklon iz atlantika enostavno hoče na sever Afrike in pika. Anticiklon iznad skandinavije pa hkrati rine vedno bolj južno in po ECMWF ga lahko drugi vikend dobimo točno nad naše glave.  :icon_sad:

GregorS

Vi pa pospemal tole do konca :icon_lol:, sicer pa kje pa piše da ne bo nič, dogajanje se sploh še ni začelo!Še vedno se lahko spremeni na boljše ali na slabše. :icon_wink:

Cumulonimbus

a mate vi tud to težavo, da vam zagona 00Z ne pokaže v celoti, ampak je še kar zagon 18Z :icon_question:

p.s. zrihtano, sem popravil...

jah nič kaj lepo ne izgleda, ob primernih temperaturah še vseeno lahko pade kar nekaj snega na zahodu medtem ko bo V od Ljubljane padavin zelo malo ali pa jih sploh ne bo :icon_arrow: zdej sem pa res že amlo skeptičen glede snega v drugi polovici prihodnjega tedna, ma K*** pa taka zima :icon_haha: :shrug:

lp
Član ZEVS :)

Ciklon

Raj je v naravi :buttrock:

izolan

Lep pozdrav!

Napisal bi rad nekaj reci ki me motijo. Ko nekateri izmed nas, ki smo zvesti bralci te rubrike hocemo kaj prebrati se moramo prebijati skozi kopico prispevkov ki kot taki ne pomenijo nicesar (npr. vceraj se je cel vecer debatiralo o zagonih ki imajo vec in manj podatkov, nato se pojavi nekdo, ki ga zanima kaksno bo vreme v njegovem kraju cez 5 dni, ceprav bi si o tem lahko ustvaril predstavo ce bi samo malo prebral prispevke, da ne govorimo o ugibanjih glede kolicine zapadlega snega po posameznih krajih).
Prosim vse take, da ko pisejo svoje prispevke razmisljajo tudi o drugih, ki jih moramo prebirati. Na koncu ni nihce placan po temu koliko prispevkov napise, se posebno takih s 2-5 besedami. Napovedi se ne da tako kratko napisati. Pustimo napoved nekaj tistim strokovnjakom ostali pa kaj dodajmo.
Na sreco se s snegom sam prevec ne obremenjujem, pa ceprav ga(so ga) na www. ilmeteo.it za nase kraje napovedovali, ampak kot se je letos prakticno vedno izslo, smo glede kolicine padavin z izjemo jesenskih popolav v Z Sloveniji vedno izviseli in tako nam trenutno kazejo vsi modeli tudi za cas od 3.1. do 5. 1. 2008

Lep pozdrav vsem v upanju, da bo vreme tudi drugo leto zanimivo in nepredvidljivo

lolcho

lep pozdrav,

sem novi na tem forumu že dolgo časa pa sem na forumu pri pro-vremenu
na stvari se že dobro spoznam znam brati karte in podobno

no zdaj pa malo moje napovedi

jutri naj bi bilo pretežno oblačno na vzhodu možno naletavanje snega
v torek naj bi bilo pretežno oblačno ponekod megla
potem pa v sredo bi se naj popovdan pooblačilo na zahodu naj bi prićelo rahlo snežilo
za naprej pa je napovedovanje odveč če mene prašate

:icon_wink:
Vreme je zakon :) :) !!wmr 928nx

Vremenko

Zgleda da bomo mi spet med naj bolj zelenimi

Off!! dobordošel lolcho :clap:
Juhu sedaj pa nisva z Župmartom več najmlajša :bouncy: :icon_lol:

johnb

Očitno bomo spet popušili, gospod kralj AC pač ne spusti nikogar blizu. No še včerejašnji 12z mi je dajal 70 mm padavin,  denašnji 6z mi jih namenja "ogromnih" 0,4mm  :icon_eek: :icon_surprised: :icon_cry: . Je pa vsaj dobra stran to, da se v višinah najbrž ne bo otoplilo nad 0°C, oziroma se bo hitro spet nazaj ohladilo :icon_wink: Ja, kaj čmo, letos so temperature zakon, a kaj ko nas genova nikakor ne usliši :icon_cry:
Weather is full of surprises, most of them are unpleasnt!

Ciklon

Res je dobro kazalo, a zgleda, da je vse padlo v vodo. Vedno znova nas modeli okol prenesejo. :icon_sad:

Večino modelov je zbrisala tiste obilne padavine na Z SLO in stem tudi drugot po SLO. Edino GEM je neka izjema, ki nam še kaže nek ciklon bližje SLO. Zgleda, da dobimo le občasne rahle padavine (naletavanje) pa še ta bodo bolj na zahodu. :shrug: ARSO je za četrtek znižal temperatute (v primerjavi z jutanjo slikovno napovedjo) in narisal samo snežinko (prej tudi dež) s pretežno oblačnim vremenom.

Kasneje pa se zopet kaže možnost prevelade blokade nad nami, n spet to dolgočasno sivo vreme, kot ga imamo te dni. Po možnosti bo pa po nižinah še bolj mraz. Ampak ARSO ima v svoji 10 dnevni modelski napovedi kar visoke temperature za konec tedna. :icon_question:

Moram priznati, da sem kar malo razočaran.
Ampak življenje teče dalje :icon_biggrin:, vreme pa bo še zmeraj presenečalo. :icon_wink:

Pihe

Precej nas je "ohladil" jutranji 006Z moram priznat. Vendar zaenkrat sploh še ni razloga za pobitost.
Res je, da modeli rišejo glavnino padavin zahodneje od nas, vendar moje izkušnje so take, da ob takem JJZ vetru, ki bo gotovo vlekel nad nami od srede naprej(modeli namreč v zadnjem tedno skorajda niso spreminjali vetrne slike!), nekaj iz oblakov preprosto mora dol priletet. :icon_arrow:
Jutrišnji zagoni bodo zanesljivo bolj optimistični, kar se tiče padavin za četrtek in petek. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Korda

današnji izlazi puno lošiji što se tiče (obilnijih) oborina u zapadnoj Sloveniji.Iako su po GFS temperature sve niže, tako da bi padao samo snijeg, oborina je sve manje i ako tako nastavi na kraju ih neće biti uopće  :icon_sad:
snijega i igara!!!

snowman

Citat od: Pihe dne 30. December 2007, 17:15:13
Precej nas je "ohladil" jutranji 006Z moram priznat. Vendar zaenkrat sploh še ni razloga za pobitost.
Res je, da modeli rišejo glavnino padavin zahodneje od nas, vendar moje izkušnje so take, da ob takem JJZ vetru, ki bo gotovo vlekel nad nami od srede naprej(modeli namreč v zadnjem tedno skorajda niso spreminjali vetrne slike!), nekaj iz oblakov preprosto mora dol priletet. :icon_arrow:
Jutrišnji zagoni bodo zanesljivo bolj optimistični, kar se tiče padavin za četrtek in petek. :icon_wink:
Pihe, v tem trenutku res rabimo optimizem.Res pa da se vetrna slika kar nekako ne spreminja,mislim pa da bodo jutrišnji zagoni dali okvirno sliko za drugi teden.Gorenjska resnično rabi pošiljko snega, predvsem smučišča.12Z se mi zdi,da se ni nič spremenil od 06Z.

Ciklon

ETA 12Z še kar vztraja pri padavinah (sneg) za četrtek in petek. :icon_arrow: :icon_wink: Kako bo ta model zanesljiv v tej situaciji, bomo pa videli: Včasih dobro zadane. :icon_wink:

Brane Gregorčič pa pravi: >> V četrtek bo očasno rahlo snežilo.<<

markokorosec.net

Je zgledalo vse skupaj kar preveč dobro, da bi blo res. Čeprav spet ni bilo tolk obetavno...le lepe barve in zanimive (nenavadne) postavitve sistemov. Mal preveč sumljiv se mi je zdel enormen blok na severu, 1060hPa le ni mačji kašelj in na konc bo premagal vse. Za moje pojme padavine sploh ne bo, le 5% upanja dajem nalašč zato, ker je ta tema pač polna nekega optimizma in sanj o snegu. Torej blokada na severu je premočna, Azorski AC je rahlo prešwoh in preveč zahodno, zato je prodor iz severa Atlantika bolj zahodno kot je sprva kazalo in odcep v zahodno Sredozemlje. Blokado na severu bo pomaknilo proti JJV, s seboj ima seveda trovratno inverzijo...in velik del kontinenta bo spet pod pokrovko, ob obali Jadrana pa bomo spet vrteli šalčke in uživali v vetrovnem vremenu z dokaj močno burjo. Tako ENS-i GFS-ja kot ECMWF-ja se očitno zmanjšujejo v smeri padavin, skoraj jih je že pobralo.

@Izolan, vidiš zarad takih razlogov grem jst "kar mimo" te teme, ker enostavno nima smisla se ubadat in karkoli pisat... glavno, da je poplava neuporabnih prispevkov  :icon_wink:

Obvezno pa moram podkrepit še tole mnenje...
Citat od: URŠA dne 29. December 2007, 19:35:38ARSO enostavno nima človeka,ki bi znal pisati napoved in imel "jajca" pogledati malo širše kot mu je "zaukazano".In kaj pomislil tudi s svojo glavo? Povprašajo naj Tronteljna ,kako je včasih konzilij prognostikov izdeloval napoved.Brez takih modelov kot jih imajo sedaj!Omenil si ,da AUT napovedujejo enako? Ni res ! Vedno in povsod v nezanesljivih situacijah razmere obrazložijo ali vsaj napišejo,da je napoved še "unsicher" in se lahko obrne drugače.
ARSO poleg tega s svojimi trdilnimi oblikami napovedi(brez širših obrazložitev)tudi zavaja uporabnike.Krepko so verjetno ob napovedih snega ,ki ga potem ni,razpištoleni cestarji in komunalci.?
Njihova organizacija dela pač temelji na vremenski napovedi?
Da bi bil prognostik kaznovan,če bi napisal drugače kot kažejo trenutne karte ??Ta je bosa.Po tej logiki na ARSO ne rabijo poklicnih meteorologov.Dovolj bi bila blondinka,ki bi znala prepisati modelsko karto v tekstovno obliko napovedi :icon_haha:

Odlično povedano, URŠA! :icon_wink:

Citat od: Pihe dne 29. December 2007, 21:55:09Pri ocenjevanju napovedi meteorološkega zavoda(kateregakoli!) je potrebno imet v vidu predvsem eno: Oni so diplomirani strokovnjaki, katere plačuje država zato, da s svojim profesionalnim znanjem napovedo vremenske situacije. Precej ljudem je vremenska napoved le bežen prislušek v ušesu, medtem ko je nekaterim bistvenega pomena za načrtovanje in opravljanje svoje dejavnosti.
Dva primera: Poletni: Prognostična služba napove super vreme, v Prekmurju se mobilizira in zgane vsa mehanizacija za žetev in na koncu se izkaže da drug danm lije kot iz škafa.
Zimski: Na podlagi napovedi prognostične službe direkcija mobilizira in vpokliče vse voznike plugov,ipd.(ki bi bili ob drugačni napovedi fraj!) in na koncu se izkaže, da padejo tri snežinke.
Kaj hočem povedat? Napačne vremenske prognoze imajo tudi ekonomski učinek, kajti vse tiste, ki bi jim sicer ne bi bilo treba bit dežurni, je potrebno plačat za njihovo dežurstvo!
In tu je odgovornost in strokovnost ARSO na preizkušnji.Mi jim seveda odpustimo brez problema(saj so naši stanovski kolegi,hehe :icon_lol:), težje pa bo direktorju neke firme, ki je zaradi nestrokovnosti prognostika, v zrak sfrčkal tisoče evrov. In zato je še kako jasno in potrebno na glas povedat: Fantje! Usrali ste ga!To se ne sme ponovit(prevečkrat!)!

Eno napako imaš, pozabil si navednice pri besedi "strokovnjaki" :icon_wink: Glede cestarjev pa... zjebali so praznike vzdrževalcem cest, ki morajo sedaj čakati (dežurati) doma v pripravljenosti na nič...da ne omenjam stroškov tega v nekaj tisoč evrih, kot si že omenil... a kaj bi o tem. Važno, da imamo izjemen urad za meteo s še bolj izjemno novo spletno stranjo.