ZEVS Forum

Napoved vremena [ 16.11 - 30.11.2007]

Začel/a markokorosec.net, 16. November 2007, 09:13:41

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

markokorosec.net

Citat od: TWISTER dne 28. November 2007, 09:16:07
sicer ne vem kako je z ENS-i vendar, glavni ecmwf riše lepo blokado od 168h naprej in odcepljeno jedro :icon_question:

ENS 00z ECMWF-ja je čist pobezljal s tem glavnim zagonom, ostali so precej bolj skoncentrirani enotno in nad ničlo na 850hPa. Padavin tud praktično ni, le nekaj za nedeljo zjutraj, po nižinah dež.

Kar se tiče tistega "zonalnega toka"...tole sem mislil; pač splošen tok zahod-vzhod z manjšimi valovi. Dokler je tak tok, drastičnih sprememb ni za pričakovat, le prehodne variante. In blokade nad zahodno EU ni na vidiku, saj te-ta blokira pot splošnemu zahodnemu (zonalnemu) toku, ki je topel in vlažen in seveda za snegoljubce nič kaj prijeten.

robi14

v čem se razlikujeta ti dve karti, razen v 500 in 850 hPA?

kje se vidi temperatura in kaj pomenijo št. -25 in -30

TWISTER

na prvi so temperature na cca 1500m na drugi pa na cca 5000m, tlak je na drugi karti izračunan na rzmere na 2eh m.

cactus08

katera naj bi bila meja snezenja v soboto in nedeljo  :icon_question:
hvala za odgovor... :icon_biggrin:

paradolf

Citat od: cactus08 dne 28. November 2007, 10:06:36
katera naj bi bila meja snezenja v soboto in nedeljo  :icon_question:
hvala za odgovor... :icon_biggrin:

Ob padavinah za vikend naj bi bila meja sneženja po trenutnih kartah nekako sprva med 1300 in 1500, kasneje pa nekoliko nižje. Dosti pod 1000m ne bo šlo. Vsaj zaenkrat tako kaže.
Še dobro da za to poslabšanje praktično nikoli ni kazalo kakih obetov za sneg po nižinah. Bi bilo spet nekateri razočarani. Me te bi se štel tudi sam. Od tega nisem že od začetka pričakoval sneg. Tudi če bi slučajno kaj bilo pa bi kot je že Skywarn napisal ta sneg takoj popapcalo. Če ni nato neke poštene ohladitve naj imajo sneg spravljen zgoraj za druge priložnosti  :icon_razz:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

andro

Citat od: gradiščan dne 28. November 2007, 08:32:27
Pihe je vrgel kost za glodanje..skyearn.si pa je obrazložil :icon_arrow:, da čist nič več ne razumem :icon_question: :icon_cry:

Sorry, sem povsem off tipic, ampak tistle skyearn.si mi je bil pa tako vsec, da si nisem mogel pomagat :)

Jaz se sicer pridruzujem tistim, ki se jim se prav nic ne mudi za sneg (ceprav nas ni prav veliko videti, ker so snegoljubci pac tako zelo glasnejsi :) ), taksne zime, kot je bila dve leti nazaj, si ne zelim kaj pretirano (ravno smo dobro skidali, pa je prisla nova posiljka, pa potem je nastal krasen led iz tega, pa tako naprej), ceprav drugace nimam prav nic proti snegu. Sploh v hribih, kjer ostane tako lepo bel, ne tista brozga, ki se naredi po nizinah...

paradolf

GFS06Z in ECMWF00Z se počasi nekako iščeta v isti poti. V približku oba kažeta nek Ac nad Skandinavijo oziroma SV Evropo. Prav tako tudi odcepljenca na JV Evrope.
No bomo videli ali bo zmagala "zonalc" ali prva varianta :icon_question:
Davis Vantage PRO2

markokorosec.net

Citat od: paradolf dne 28. November 2007, 12:45:54
No bomo videli ali bo zmagala "zonalc" ali prva varianta :icon_question:
Kdo bo pripravil stavo? Mogoče bi bla zanimiva...al bo "skandy high" ali "zonalc" krojil vreme v naslednjih 14 dnevih :icon_mrgreen:

Jst ne vidim te situacije podkrepljene z ENS-i... :shrug:

TWISTER

Citat od: skywarn.si dne 28. November 2007, 13:00:57
Kdo bo pripravil stavo? Mogoče bi bla zanimiva...al bo "skandy high" ali "zonalc" krojil vreme v naslednjih 14 dnevih :icon_mrgreen:

Jst ne vidim te situacije podkrepljene z ENS-i... :shrug:

I am in...sej če iz druge strani pogledaš lahko pa rečemo da ENS-i niso podkrepljeni z glavnim zagonom :icon_haha:

Ok, za teh 5 dni je več ali manj sigurno da bo bolj west-lage wetter :shrug: . Jaz pa pravim da bo potem nekje med  6im in 14im dnevom do danes nastala blokada!
Velika milka :icon_arrow:

paradolf

Citat od: janez24 dne 28. November 2007, 16:10:15
In kaj blokada pomeni tako zimo kot lani :icon_question:

Takole nekako izgleda blokada Atlantika po trenutni karti ECMWF-ja. Mare sicer pravi da ga ENS-i ne podpirajo  :shrug: V glavnem JZ veter odpade. Vreme dobivamo od SV. Posledično hladen(tudi mrzel) zrak in možnost kakega odcepljenca, lahko pa tudi nastane kaj v sredozemlju.
Davis Vantage PRO2