ZEVS Forum

Napoved vremena [ 16.11 - 30.11.2007]

Začel/a markokorosec.net, 16. November 2007, 09:13:41

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

umetnik

:icon_arrow:

markokorosec.net

Ah si mi ti en umetnik ej :icon_haha: Kje ARSO piše, da bo v petek DOPOLDNE dež? Piše le, da je možen rahel dež predvsem v vzhodnih krajih. Oslabljena fronta gre čez srednjo Evropo in oplazi tudi vzhodne Alpe in Slovenijo, kar običajno prinese tudi kakšno kapljo na tistem koncu. To kaže tudi ECMWF (ansambli).

Sploh pa...prilepil si karto GFS-ja, ARSO napovedi pa bazirajo na ECMWF-ju in ALADIN-u! :icon_rolleyes:

umetnik

Citat od: skywarn.si dne 27. November 2007, 15:35:03
Ah si mi ti en umetnik ej :icon_haha: Kje ARSO piše, da bo v petek DOPOLDNE dež? Piše le, da je možen rahel dež predvsem v vzhodnih krajih. Oslabljena fronta gre čez srednjo Evropo in oplazi tudi vzhodne Alpe in Slovenijo, kar običajno prinese tudi kakšno kapljo na tistem koncu. To kaže tudi ECMWF (ansambli).

Sploh pa...prilepil si karto GFS-ja, ARSO napovedi pa bazirajo na ECMWF-ju in ALADIN-u! :icon_rolleyes:

Ok, se učim  :icon_wink:

Ledeni

Citat od: skywarn.si dne 27. November 2007, 14:01:13
:icon_lol: Saj sem že večkrat povedal, da mi za zimo dol visi, obožujem JZ... le všeč so mi blizzard stanja kot lanski 5.3. in podobni.  Pač tisto dolgočasno rahlo sneženje z nekaj cm al pa da je preklet mraz s snegom na tleh cel mesec ali več brez kakršnihkoli padavin, je za kozlat :icon_rolleyes: Raje imam celo zimo +20 :icon_mrgreen:

Pol pa nisva v sorodu  :icon_haha: Ko se še pogledal karto za nedeljo, mi je bilo jasno, kaj misliš pod lepo: jugozahodnik, v višinah močan Z - SZ veter, dež in morda formiranje sekundarca.

(Moj podpis spodaj je le ciničen odgovor na prognostične karte teh dni. )

fisher

Wow, kako je Z12 za od nedelje naprej spremenil napoved glede na 06. Upam, da kar se tiče temperatur tako približno ostane, da bodo na smučiščih lahko vsaj umetno zasneževali. Zdaj kaže na razmeroma hladen in dokaj suh začetek decembra.

paradolf

Citat od: fisher dne 27. November 2007, 18:09:41
Wow, kako je Z12 za od nedelje naprej spremenil napoved glede na 06. Upam, da kar se tiče temperatur tako približno ostane, da bodo na smučiščih lahko vsaj umetno zasneževali.

Tole kar je sedaj GFS ven izpljunil z glavnim zagonom pa so temelji za morebitne solidne izgleda za nadaljevanje decembra v zimski podobi.
Kaj lahko naredi formiranje AC nad Skandinavijo pa mislim da je dovolj razvidno iz kart. Vdor mrzlega celinskega zraka od SV, po drugi strani pa še vedno prosta pot atlantskim ciklonom v sredozemlje. To je tisto kar bi dalo lahko pestro, sneženo in mrzlo zimo.
Obstoja pa velika verjetnost da je tole le preblisk  :shrug:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

blazek

Očitno je tole samo preblisk glavnega zagona, saj ni skoraj nič podprt z ensembli. Sicer je še zelo daleč do takrat in lahko se zgodi še marsikaj. Je pa tudi že 06z zagon kazal neke znake blokade nad Skandinavijo, ki je še bolj do izraza prišla v 12z. :icon_question:

markokorosec.net

Točno to, kar si nekako nakazal v svojem postu, @Blažek, je pomojem glavni razlog zakaj je 12z zagon GFSja ponavadi "krneki" oz. tolk nerealen in poln prebliskov. 00z in 06z so najboljš zagoni GFS-ja, kjer so zajeti vsi podatki, kar jih model lahko dobi v svoj izračun, zato je tudi neka določena situacija par dni naprej mal bolj podkrepljena z ansambli in tudi bolj detajlno je zrisana. Recimo en tak primer je tudi ta blokada nad Skandinavijo; v 06z jo je imel precej specifično začrtano, a 12z zagon, ki ima manj podatkov, jo je narisal bolj na splošno oz. bolj "na oko"...pač v stilu saj blokada bo, le ne vem kakšna. Take cvetke ima običajno 12z. Ravno po teh 12z zagonih je GFS tudi dobil sloves Globalno Faljen Sistem, ker je le-ta popoldanski in ga je večina gledala :icon_biggrin:

Aja, jst kar dvomim v to, da bo do te blokade pršlo...tud ECMWF ima raje zonalni tok...

PS: le en dobronameren nasvet... napoved, ki je sestavljena iz več različnih zagonov istega modela, se imenuje "ansambelska napoved" in ne "esemblska", "ensembska" ali kaj podobnega. Saj so vse besede smešne, a pravilna je le prva :icon_mrgreen:

Pihe

Čist tko malo brez kake konkretne napovedi: Še vedno trdim, da se vse vremensko dogajanje počasi a vztrajno obrača v prid normalni zimi. Imeli smo že nekaj "kakovostnih" prodorov, ki so že odložili nekaj beline, predvsem pa ohlajali celino. Sever celine je normalno ohlajen, v Skandinaviji skorajda ni več udarov toplega Atlantika od juga, Sibirija je zahlajena in to dvoje nam daje upanje, da se bo vzpostavilo tisto, kar sta že Paradolf in skywarn.si pisala.
Tako na hitro bi rekel, da bo enkrat v decembru prišlo do tiste situacije, ko bo iz vzhoda preplavil mrzel celinski zrak, od JZ pa nad njega usekal vlažen sredozemsko-atlantski. Potem je sneg zagotovljen tudi v nižinah pri nas.
Če pa bi prevladala tendenca "nonstop" vleke JZ vetra iz Sredozemlja in Atlantika(kar posledično greje tudi centralno Evropo), pol pa zime pri nas ne bo.Ker bo enostavno pretoplo za sneg.
Jaz še vedno mislim, da je dosedanji potek dogodkov tak, da lahko nekje v roku treh tednov (druga polovica decembra!) pričakujemo normalen "izplen", t.j.: sneg po nižinah(ki se bo obdržal). :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

TWISTER

Citat od: skywarn.si dne 27. November 2007, 18:58:04
PS: le en dobronameren nasvet... napoved, ki je sestavljena iz več različnih zagonov istega modela, se imenuje "ansambelska napoved" in ne "esemblska", "ensembska" ali kaj podobnega. Saj so vse besede smešne, a pravilna je le prva :icon_mrgreen:

Mare zakaj pa potem povsod piše recimo tole :icon_question:

Ensembles:     GEFS     GEFS ZR     MOD   (skopirano z wetteronline)

no sej drugače če se ta zonalni tok spusti dovolj nizko imamo pa prehode front z pogostim sneženjem ob koncu padavin...oziroma kar pestro dogajanje... kakorkoli oboje mi je veliko bolj všeč kot prejšnjo zimo :icon_arrow:

ok, vemo da ima gfs 12z najmanj vnešenih podatkov... sam jih ima še zmeraj več kot njegovi e(A)nsembli :icon_biggrin: torej zakaj recimo potem noben ensembl ne zavije v kako skrajnost in dejansko potem samo glavni zagon tako ven tolče :icon_question:

alan

Pihe lepo si to povedal. Strinjam se. Tud naša Slovenija se počas ohlaja. Tko da brez panike :icon_wink:

markokorosec.net

Citat od: TWISTER dne 27. November 2007, 19:29:42

"ensemble" pa ja ni slovenska beseda, ali pač? :icon_biggrin:

Eh, nekaj v stilu kot ima "stog" napisano v podpisu... zonalni tok ali karkoli, da le nekaj pada iz oblakov. Glede panike pa...nekateri so že obupani, pa manjka še skor mesec dni do začetka koledarske zime.

Aja pa btw...leto 2007 bo vsaj na severni polobli najtoplejše v zgodovini, kot so napovedovali lani...ni šwoh :clap:

ThompsonPass

Joj more bit zima decembra..js sm totalno obupu nad tem gfs-om in wetterzentrale, sam še na tistih kartah je zima pa nikjer drugje..od gfs že abstiniram en tedn. Sam še aladina +48 gledam, najbolj ziher :icon_biggrin:
the sky is the limit

medovreme

Citiraj iz: skywarn.si na Danes ob 18:58:04
PS: le en dobronameren nasvet... napoved, ki je sestavljena iz več različnih zagonov istega modela, se imenuje "ansambelska napoved" in ne "esemblska", "ensembska" ali kaj podobnega. Saj so vse besede smešne, a pravilna je le prva icon_mrgreen

Citat od: TWISTER dne 27. November 2007, 19:29:42

no sej drugače če se ta zonalni tok spusti dovolj nizko imamo pa prehode front z pogostim sneženjem ob koncu padavin...oziroma kar pestro dogajanje... kakorkoli oboje mi je veliko bolj všeč kot prejšnjo zimo :icon_arrow:

ok, vemo da ima gfs 12z najmanj vnešenih podatkov... sam jih ima še zmeraj več kot njegovi e(A)nsembli :icon_biggrin: torej zakaj recimo potem noben ensembl ne zavije v kako skrajnost in dejansko potem samo glavni zagon tako ven tolče :icon_question:
OFF TOPIC:
Kar se besede "ansambel" tiče. To ni nič drugega kot "skupina", "skupek" v francoskem jeziku. Ker v slovenščini beseda "ansambel" označuje predvsem glasbeno skupino, se mi ta izraz ne zdi posebej posrečen. V meteorološki terminologiji (popravite me, če se motim) je izraz "ensemble" precej uveljavljen in bi ga interpretiral kvečejmu kot "skupek zagonov", nikakor pa ne "ansambel"....

Drugače pa: sever našega kontinenta se lepo ohlaja in mislim, da bo kar lepa zima...zaenkrat je vse kot mora biti (razen morda malo bolj sušne jeseni, pa ne preveč...)

lp, Marko
Kaj je na obzorju?

markokorosec.net

Pa še jst na hitrco malce offtopic spet...
Citat od: medovreme dne 27. November 2007, 20:36:35OFF TOPIC:
Kar se besede "ansambel" tiče. To ni nič drugega kot "skupina", "skupek" v francoskem jeziku. Ker v slovenščini beseda "ansambel" označuje predvsem glasbeno skupino, se mi ta izraz ne zdi posebej posrečen. V meteorološki terminologiji (popravite me, če se motim) je izraz "ensemble" precej uveljavljen in bi ga interpretiral kvečejmu kot "skupek zagonov", nikakor pa ne "ansambel"....
Mislim, da se vsi strinjamo, da je slovenska terminologija, kar se meteorologije tiče, katastrofalna  :icon_rolleyes: Na "faksu" vem, da učijo besedno zvezo "ansambelska napoved"... koliko nam je to smešno, posrečeno ali karkoli, pa bi se dalo debatirat.

Jst v svojih besedah večinoma rabim izraz "ansambelska napoved" ali "ENS-i" in dokler se razumemo, pomojem ni panike. :icon_wink: