ZEVS Forum

Inverzija v začetku decembra 2016

Začel/a matic19, 11. December 2016, 13:02:42

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matic19

Letošnji december nam, podobno kot lanski, namenja bolj ali manj vztrajno inverzijo po nižinah, kar pa ponuja tudi več možnosti za fotografiranje megle po nižinah. V dneh med 4. in 9.12.2016 sem se večkrat, pred in po službi, odpravil v malo višje ležeče kraje okoli Ljubljane. Spodaj je zbranih nekaj boljših fotk iz tega termina.

4.12. je bila inverzna plast še dokaj debela, zato sem se odpravil na Katarino nad Ljubljano, kjer sem upal, da bo prišla megla bolj do izraza, vendar je bila plast vseeno predebela in sem bil na višini cca. 800m še vedno malo prenizko.

Pogled proti Ljubljani:

In cerkev sv. Jakoba:

8.12. sem se zjutraj ponovno odpravil na Katarino, preko Toškega čela, kjer me je najprej pričakal prizor, ki ga redko vidim. V vrtači izven vasi se je zadrževala zelo tanka plast megle, ki ni mogla biti debela več kot kak meter. Ne spodaj ne zgoraj megle ni bilo. Izgledalo je nekako takole:

Sončni vzhod grem pričakat na Katarino, nato sem imel v planu vrnitev k tej vrtači v upanju, da bo sonce še malo osvetlilo meglico. Vzhod sam po sebi ni bil nič posebnega, megla je bila tokrat prenizko :)

Ob povratku na Toško čelo se je meglica dvignila nad cesto in se razredčila, zato se odpravim v službo. Na Barju je ves dan vztrajala megla, zato se zvečer odpravim še na sv. Ano, da bi ujel še kakšno nočno fotko z meglo, ki je bila povsem nizko, debela je bila vsega skupaj kakih 20 - 30m. To je izgledalo takole:

pogled proti Kamniku pod Krimom

cerkev Žalostne matere božje gleda iz megle

in še malo širši kot :)

Več slik proti Ljubljani mi preprečujejo močni reflektorji, ki osvetljujejo cerkev ter električni pastir, s katerim so ograjene koze na na vrhu.
Naslednje jutro sem upal, da bo megla ostala tako visoka kot ta zvečer, zato se pred službo spet odpravim gor. Med vožnjo vidim, da je megla preko noči povsem izginila, se pa prikažejo drevesa, ki so povsem prekrita z ivjem. Ko pridem gor, me pričaka takle prizor:

sv. Lovrenc:

Drevje v ivju sredi polja

Notranje gorice, v ozadju Triglav

Pogled proti Ljubljani, kontrasti med zmrznjenimi drevesi in golimi Alpami so res odlični :)

in zadnja pred odhodom

Zvečer ob prihodu domov opazim še lep sočni zahod, zato se zapeljem malo bolj na odprto, kjer poslikam še tole:

S tem se je zaključil res dober dan za fotkanje. Čeprav se vremensko ne dogaja prav veliko, se vseeno da najti veliko motivov za slikanje :)

JaniS

Nanika1991

gregach

Odlično!  :clap: Najbolj mi je všeč ivje po nižinah, višja pa povsem golo.  :drool:
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

Oblak69

Citat od: matic19 dne 11. December 2016, 13:02:42
..............
Pogled proti Ljubljani, kontrasti med zmrznjenimi drevesi in golimi Alpami so res odlični :)

.................

Kot vedno kvalitetne Matičeve slike, tole pa še posebej izrazit čudovit posnetek ob pravem času.
Bravo Matic  :buttrock:

Smučar

Enkratne fotke.  :praise:

Na uni fotki s Triglavom si pa za 100 metrov falil našo bajto  :)

matic19

Hvala vsem za pohvale, se trudim ujeti takšne trenutke, čim mi čas dopušča.

@smučar, bom drugič usmeril bolj na desno  :icon_wink:  :icon_mrgreen:

paradolf

Nezanimivi zanimivi december. Odlične fotke Matic :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

kripelj

Res izjemni kontrasti in odlične fotke  :icon_wink:

Aquatic

Ta set fotografij je pa res dober.  :icon_wink:
Davis Vantage Pro2