ZEVS Forum

Fotogenična nevihta nad Mariborom, 4.9.2016

Začel/a kripelj, 04. September 2016, 23:51:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kripelj

Najprej naj priznam, da tokrat akcije nisem pričakoval. Zelo sem bil skeptičen o današnjem predfrontalnem proženju in obsegu le-tega. Vetrovni pogoji so bili zgodaj popoldan še neugodni za nastanek fotogeničnih struktur, so se pa tekom popoldneva s približevanjem fronte izboljševali. Podobno kot v prejšnjih poslabšanjih so nevihte potovale v smeri SZ-JV. Fotoaparat sem imel za vsak slučaj s sabo, kar se je kasneje izkazalo za dobro odločitev.
Nevihta, ki je na slikah se je na Avstrijski strani meje začela nekoliko organizirati in nato nadaljevala pot proti Mariboru. Tu je dobila za september res lepe strukture. Najverjetneje je šlo za kratkoživo supercelico, ki je nato kmalu razpadla. Najprej sem jo fotografiral iz Trčove pri Malečniku. Sicer je bila lokacija nekoliko neugodna za slikanje zaradi hiš in električnih drogov, ampak sem si kar malo mislil, da bo celica hitro razpadla in sem ostal tam. Kasneje, ko je bila že skoraj nad mano sem se premaknil do Sp. Dupleka, kjer je bilo vidnih le še nekaj ostankov mezociklona.
Sicer je imela lepo razvit shelf cloud in fotogeničen mezociklon.
Za njo je nastala še ena, ki je prav tako imela soliden shelf, a sem ga zamudil, ulovil sem le eno CG razelektritev, kasneje pa je fotografiranje strel onemogočal močan veter in naliv. Pa tudi sicer je bilo veliko več CC strel.

Nevihta se počasi organizira:

Lepo viden mezo, za september odlično  :love:

Meni zmagovalka dneva

Iz Dupleka vidni le še ostanki mezociklona z nekaj malega striacijami

Še večerna nevihta in ena strela, ki je udarila nekam za Kalvarijo

Lp, Jernej

krispy123

Zelo dobra reportaža ,lepo si se potrudil. Mi je zanimivo kako sma poslikala isti nevihti samo iz druge lokacije. Takoj ko prideš ven iz ožje Dravske doline od Bresternice proti vzhodu je lepsi razgled. Se pa tudi pozna kaksna je razlika med digitalcem in dsrl kamero pri kvaliteti slik. Vsekakor je tole bil pester dan in sedaj vidim, da sma oba ujela SC nevihto.

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

kripelj

Krispy: Res je, sam se, če je le mogoče, izogibam Dravski dolini ko slikam nevihte, saj Pohorje in Kozjak zastirata pogled na strukture vse dokler nevihta ne pride že povsem blizu (<5km), takrat pa je nemogoče dobiti v objektiv celo celico. Najraje imam vzpetine od Melja proti vzhodu, je pa res da zna biti problem poraščenost z gozdovi.
Paradolf, Matej: hvala, letos je SV večinoma res prava izbira za chase.  :icon_wink: