ZEVS Forum

06/03/2016 Stormchase po zahodni obali Istre/Vrsar

Začel/a Stormchaser, 08. Marec 2016, 22:54:44

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Stormchaser

V soboto zvečer in v noči na nedeljo nas je prehajala izrazita hladna fronta, kjer je bil celo viden tornado pri mestecu Sistiana by Jure Atanackov. V nedeljo po fronti pa se je delno razjasnilo, vendar zaradi velikega temperaturnega gradienta, saj je bil nad nami na višini 5000m zelo hladen zrak, je ponavadi ob sončnem segrevanju najboljša formula za konvekcijo in s tem posledično rast ploh in neviht. Teh je bilo kar nekaj po Sloveniji, predvsem južna ter osrednja, med njimi tudi kratkotrajna supercelica SV od Ljubljane by @paradolf.
Predvsem popoldan, pa se je po modelu WRF-ARW 4km, pričakovalo možnost nastanka neviht tudi blizu obalam južne ter zahodne Istre. Kazalo je na nekaj energije nad samim morjem ter tudi po Istri in delno po Sloveniji. Zato in ker tudi sama lokacija morske obale ter prihajajočih neviht vzamejo dih, sem se odločil da se bom odpravil v lov za morebitnimi nevihtami na zahodno obalo Istre, natančneje v Vrsar in posledično v lov za strukturami ki jih pustijo nevihte, lahko tudi izrazite plohe, saj je bilo striga dovolj. Del jeta je pa bil še vedno prisoten.
POTEK:
Sprva se je začelo kot prihod dveh nedolžnih ploh z nekaterimi šibkimi strukturami, kasneje ko se je bližalo obali se je jakost povečevala in posledično so se strukture ploh in kasneje tudi nevihte lepše izražale. Zaradi prisotnega stržena na srednjih plasteh so strukture dobile turbolenčne lastnosti z nekaterimi zanimivi striacijami ter lepimi kontrasti med svetlo ter temno. Takoj ko se je čisto približala obal,i se je ta levi del preoblikoval v nevihto, kjer je takoj začelo sekati   . Na radarju je izgledala lepa bombica, vendar jo v tistem kratkem času kolikor je živela nisem mogel prehiteti, da bi ujel kaj lepih struktur. Saj deževalo je pa skoz po tistem, ko je prišlo na obalo zato vidljivost na nuli. Kasneje sem tudi naletel na zrna manjše toče ki je kar dobro ropotala po avtu. Tako se je končal čejs. Je pa bil to zame eden bolj pestrih dni saj se je dogajalo ubistvu cel dan od jutra pa potem do konca tega čejsa. Viden cold core funnel, oblikovanje šelf clouda nad ljubljano pred nosom, vendar tiste fotke bom dal jutri v drugo temo. Pa naj slike čejsa govorijo svoje  

V daljavi vidni dve padavinski območji z dvema bazama (plohasto)

Dežna zavesa, zadaj že bližje zadeva  ;D

Lepo viden šelf cloud, vendar je bil še vedno kar oddaljen

Na levi strani se je razvijal verjetno roll cloud, čeprav izgleda kot dolg inflow tail v levo bazo

Ko se je zadeva dovolj približala so se začele kazati tiste prave poletne strukture z striacijami in turbulencami  :buttrock:

Izjemne strukture šelf clouda z striacijami in turbulenco

Kasneje se je še na levi strani začel formirati šelf cloud z zanimivo zavito strukturo :)

Na desni so se strukture še vedno bohotile z celo nekaj mamatusi na desni

Zadeva se je že zelo bližala in bila skoraj nad nami opravil še par posnetkov in odšel naprej. Takoj zatem je usekalo in vedel sem da se zadeva močno jača. Ostalo veste :)

Na levi lepo viden inflow bands v kasnejšo nevihtno celico

Ter še panorama

Upam da vam je blo všeč :)

Thor

zevs.si[move]

gradiščan

hrošč

Odlično! So pa tele vidikovci v Vrsarju odlični za opazovanje pijavic, imaš kar lep pregled nad obzorjem. Kako to, da ste se odločili za Vrsar? Je bilo tam največ dogajanja (glede na radar)?

krispy123

Stormchaser

Citat od: hrošč dne 09. Marec 2016, 08:00:27
Odlično! So pa tele vidikovci v Vrsarju odlični za opazovanje pijavic, imaš kar lep pregled nad obzorjem. Kako to, da ste se odločili za Vrsar? Je bilo tam največ dogajanja (glede na radar)?
Ojla. Tako je bilo. Najprej sem imel v planu se ustavit v Umagu da bi počakal na znake na radarju. Ker sem imel pa ves čas v mislih dejstvo, da je jutranji zagon wrfja kazal na morebitno proženje nekje na sredini zahodne obale Istre, sem se potem odločil zapeljati proti Rovinju. Ko sem prispel do Rovinja so imeli ves čas neke zapore ceste zaradi del, sem potem videl da je vrsar čisto blizu in sem se samo do tja zapeljal. Vmes pa je pogled na radar źe kazal neka območja padavin z plohami ki so se bližala ravno temu območju, zato ni bilo težko sprejeti to odločitev, da se ustavim tam.

paradolf

Lepo si ujel tole strukturno zanimivo nevihto. Lepo se vidi da je bil višje hladen zrak, saj so zavese lepo zalizane kot pri snežnih plohah. :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."