ZEVS Forum

Velike razlike v snežni odeji z nadmorsko višino na območju Dravske doline (4.3)

Začel/a krispy123, 04. Marec 2016, 09:03:14

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

No tole pa je bila res nora situacija, takih razlik že v snežni odeji že dolgo nisem videl, odločala je tokrat čisto vsaka desetinka. Sem si vzel čas in sem šel ponovno na dolgo sprehod in naredil mnogo meritev snežne odeje. Snežna odeja se tule začenja ob Brestrnice proti zahodu, vzhodno od tega kraja ni snežne odeje po dolini. Moja prva meritev je bila v bližini Drave na severni strani Ruš na nadmorski višini 295 m in tam sem izmeril 5 cm snega, nato grem na mojo standardno točko kjer merim sneg torej točno na 309 m.n.v in je snega že bilo 7-8 cm danes okoli 7.30 ure. Potem pičim strmo gor na Pohorje in se zaustavim na 400 m.n.v kjer je bilo snega že blizu 15 cm, odvisno kje seveda gledano. V nadaljevanju si rečem, hočem videti pravo idilo in grem še višje do 510 m.n.v in sem bil prav šokiran, da me je pričakovalo okoli 25 cm snega, seveda ni bilo nobene plundre. Tole razliko je bilo preprosto fantastično za videt in ravno zaradi pa je vreme tako zanimivo v naši Sloveniji, ker se pojavljajo takšne velike razlike na zelo majhni razdalji. Kot zanimivost lahko povem tudi da imajo Južni,jv,vzhodni obronki Pohorja snežno odejo komaj nad 400-450 m. Sedaj sem skoraj prepričan, da je na okoli 1000 m.n.v blizu pol metra novega snega, gor na Arehu, Žigartovem vrhu morda še več. V tem poslabšanju je padlo na našem koncu kar 45 mm.
In še nekaj slik.
Tako je izgledala zadeva na 295 m nadmorske višine.

310 m.n.v, južni obronki mesta Ruše.

Razgledna točka na 350 m.n.v (Trije Križi).

Idila in okoli 25 cm snega na 500 m.n.v.

Sedaj pa si želim, da bi se že enkrat končalo to nestabilno vreme. Razen seveda če bi snežilo.
Upam da vam bo všeč.